RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Невловимий "Шахед": чому збивати дрони стало важче

​Росіяни модернізували іранський дрон-камікадзе Shahed-136/131

​Росіяни модернізували іранський дрон-камікадзе Shahed-136/131 Окупанти модернізували "шахеди" Фото: з відкритих джерел

Російські окупанти продовжують тактику нічних масованих атак безпілотниками Shahed-136/131 по території нашої держави. У вихідні окупанти знову вели полювання на продовольчу інфраструктуру України. Зокрема, у ніч на 1 жовтня ворог розбомбив склади з зерном в Умані. Загалом останнім часом більше третини безпілотників долітають до "цілей". Чому впала результативність по знищенню "шахедів" та коли чекати піку атак іранськими дронами-камікадзе - в етері Апостроф TV розповів військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил ЗСУ Андрій Крамаров.

Проблема для нас полягає в тому, що росіяни, як тільки локалізували у себе виробництво "шахедів", провели їх модернізацію. Ще на початку 2023 року у нас по знищенню дронів "шахед" були показники майже 100%. Ми дуже багато та дуже ефективно їх збивали. Зараз показники знизилися.

Читайте: "Шахед" вже не "мопед": як ворог покращує свої безпілотники для ударів по Україні

В одній з недавніх атак вдалося більш-менш цілим "приземлити" один з дронів-камікадзе. Після його дослідження нашими інженерами ЗСУ було встановлено, що росіяни доопрацювали систему навігації. Якщо в іранській модифікації встановлювались цивільні GPS-модулі, по яких встановлювався маршрут для БПЛА, то зараз росіяни ставлять свій супутниковий модуль навігації ГЛОНАСС (Глобальна Навігаційна Супутникова Система).

Це такий самий модуль, який встановлюється на їхні крилаті ракети Х-101, Х-555 та "Калібр". І за рахунок цього нового модуля вдалося збільшити маневреність "шахеда", запускати його по більш складних маршрутах і, таким чином, підвищити їхню ефективність.

Якщо на початку року до цілі долітало лише 5 % цих БПЛА, то зараз такий показник становить приблизно 30%. Тобто, ефективність "шахедів" зросла в шість разів - а це доволі серйозний прогрес.

І, я так розумію, в контексті цього прогресу ворог готує масовані атаки саме "шахедами" на енергетичну інфраструктуру України наприкінці жовтня - на початку листопада. Бо крилаті ракети, які є більш звичайною ціллю для наших зенітно-ракетних комплексів, ми збиваємо майже зі 100%. А от модернізовані "шахеди" становлять реальну проблему, яку потрібно вирішувати нашим Повітряним силам.

Читайте: Війна дронів: чому росіяни панічно бояться українських безпілотників

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло