RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Проблему можна вирішити швидко: як розвернути мобілізацію в Україні

Роман Світан дав свій рецепт щодо мобілізації

Роман Світан дав свій рецепт щодо мобілізації Проблему з мобілізацією можна вирішити швидко Фото: uifuture.org

Народні депутати розробляють нове законодавство щодо мобілізації. І багато з ініціатив влади викликали бурхливу реакцію у суспільстві. Що потрібно міняти насправді, як бути з цим процесом, що робити з мотивацією – в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Роман Світан.

Проблема не виникає нізвідки, будь-яка проблема має причини. Основна проблема мобілізації - це недовіра до влади, на різному рівні. Влада не стежить за ідеологією як такою. Тобто наша влада поховала ідеологію, забула, що основна мотивація ідеологічна, а її немає. Наприклад, з 1 січня продаватимуть землю, готуються скирдувати та "розривати" гранти, які заходитимуть на відновлення України, розставляючи людей на ті чи інші позиції. А недовіра до влади не дасть достатньо військовослужбовців. Це найголовніше та основне.

Читайте: Українок під рушницю: для чого нардепи хочуть відправити жінок до ЗСУ

Тому жоден закон, хоч би як він був написаний і ухвалений - від снаряда не захистить. Тому тут неправильний підхід від початку. Потрібно змінювати основи державності, піднімати ідеологічну програму якогось рівня. І, знову ж таки, все залежить від уряду та влади – повірять їм чи ні.

Тому спочатку потрібно розуміти причину проблеми. І друге – механізм її вирішення. А скільки у Раді фахівців з військової справи? На пальцях порахувати. Я жодного не знаю. А ті прізвища, які миготять, на зразок Безуглої - це ні про що не говорить. Особливо у процесах держбудівництва чи військової справи.

Залужний? Так, розуміє, але з погляду військових речей. Щодо повернення військкомів? Це серйозні спеціалісти у своїй справі, але їх уже зняли.

Читайте також: "Це війна, а не шоу": Залужний зробив заяву про новий контрнаступ у 2024 році

Щодо корупційного шлейфу, то всьому свій час. А літнє зняття військкомів – це не про боротьбу з корупцією у військкоматах. Насправді хотіли вирішити питання падіння рейтингу, щоби його підняти. Ну, підняли, а чим це закінчилося? На два дні рейтинг підняли, зупинили мобілізацію та знищили призов. Прибрати обласних військкомів – це все одно, що ви летите літаком, вам щось не сподобалося і ви вирішили пристрелити пілотів. Ну, пристрелили, а що далі? Летіти хто буде? Тут також. "Пристрелили" військкомів, а хто людей збиратиме. Тут таки професіонали потрібні.

Тобто перше, що треба зробити - поставити професіоналів на обласні ТЦК. Вони відразу відновлять саму систему. Далі треба зняти спецоблік із правоохоронців та дати можливість мобілізувати по 30 відсотків з кожної правоохоронної структури. Тобто розпочати призивати людей підготовлених. Багато хто з них може виконувати бойові завдання хоч завтра. Близько мільйона людей у цих структурах є, з яких півмільйона готових людей. Вони навчалися на це, і за це гроші отримують. Тому треба насамперед у цей бік розвернути військкомів. До того ж є певні норми, скільки можна набирати людей, а скільки можна залишити.

Це швидко вирішить проблему. А довгограючу платівку потрібно запускати через рекрутинг.

Читайте: Сім'ї йдуть на цинічні кроки: адвокат розповіла про "модну", але недієву схему ухилення від мобілізації

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців