RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нас чекає аномальний січень: яка погода буде у перший місяць року

Синоптикам час вже переписувати зимові норми

Синоптикам час вже переписувати зимові норми У січні переважатиме плюсова температура Фото: konkurent.ua

Перший місяць 2024 року очікується таким же атиповим у плані температури, як і грудень. Тобто відносно теплим. Новий рік, за всіма прогнозами, зустрічатимемо в умовах відлиги. А що вдієш – глобальне потепління. Докладніше про те, яка буде погода у січні – розповідає "Апостроф".

За роки незалежності в Україні відбулися серйозні зміни у кліматичній системі. Зокрема середньорічна температура в нашій країні зросла на один градус.

"Літо та зима стали теплішими майже на 1,5 градуса. Січень також не стане винятком. Ба більше, у деяких регіонах України середня температура буде на 1,5-2 градуси вищою за норму", – каже завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух

Читайте: Яка буде погода на Новий рік і коли чекати на похолодання: з'явився свіжий прогноз

За даними Укргідрометцентру, середня місячна температура січня становитиме від 0 до 4 градусів морозу. При цьому в Закарпатті, Криму, Одеській та Херсонській областях від 0 до 2 тепла, що на 1,5-2 градуси вище за кліматичну норму. Якщо так далі продовжуватиметься, цю норму доведеться переглядати. Бо скільки ж можна вказувати "вище норми"?

"Місячна кількість опадів очікується в межах 32-43 міліметрів, у горах Криму – 77 міліметрів. Це в межах норми. При цьому у Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях – 35-78 міліметрів, у самих Карпатах 80-100 міліметрів, що дещо перевищує норму", – розповідає "Апострофу" синоптикиня, керівниця відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха.

Але загальна досить тепла, як для січня, температура, звичайно, не означає відсутності нормальних морозів. Місцями, звісно. Так, на початку січня в північних областях України вночі очікується мінус-5-7 градусів, вранці – теж морозець, плюс невеликий сніжок. Наступні два тижні січня будуть похмурими та досить теплими. Сніг переходитиме у мокрий сніг, а той – у дощ. У Києві очікується до 7 тепла. Більш-менш справжня зима накриє північний регіон у період з 22 по 29 січня.

У західних областях у перші дні 2024 року також очікується сніг. Проте враховуючи стабільний плюс вдень, сніговий покрив також стабільно танутиме. А в період з 13 по 18 січня температура вдень взагалі очікується 8-12 (вночі буде помітно прохолодніше: лише 4-5 тепла). При цьому місцями буде дощ та мокрий сніг. А нормально похолодає - мінус 8 вісім вночі, і мінус 4 удень – тільки ближче до лютого.

Мешканці центральних областей у новорічну ніч снігу не дочекаються, але при цьому буде досить холодно. На Полтавщині, наприклад, очікується мінус 10, в інших областях – мінус 5 градусів. Потім до 20 січня в регіоні пануватиме похмура погода, з опадами у вигляді мокрого снігу і дощу. Денна температура – до 7 градусів. Але до кінця місяця очікуються нічні морози 8-10 градусів (вдень – близько 0), і невеликий сніжок.

У східних областях на початку першого тижня місяця очікується нічний мороз до мінус 15 на Харківщині та до мінус 7 на Донбасі та сніг. Але вдень буде "плюс", і, відповідно, ожеледиця з мокрим снігом. Потім до середини січня – потепління: вночі невеликі заморозки, вдень – до плюс 3. І, знову ж таки, мокрий сніг. Нічні морози у регіоні відчутно посиляться лише після 22 січня – до мінус 10-15. При цьому особливих опадів не передбачається.

Прогнозується, що в південних областях денна температура в січні не опускатиметься нижче за нульову позначку. Принаймні на Одещині, Херсонщині та в Криму – точно. Нічні заморозки теж не стануть частими гостями, і прийдуть лише наприкінці місяця. Якщо точніше, то з 23 до 27 січня у Запорізькій та Миколаївській областях очікується мінус 5-8 градусів. При цьому там очікується сніг. А решту місяця в регіоні переважатимуть дощі.

Дивіться: У столиці Угорщини вулиці перетворилися на річки: фото та відео масштабного потопу

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів