RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прикордонний спецрежим в Україні: кого торкнуться зміни

Питання виїзду за кордон новий режим не змінює

Питання виїзду за кордон новий режим не змінює Режим запроваджено, але ще не працює Фото: unn.ua

В Україні змінили правила перебування у прикордонній смузі – тепер для цього необхідно мати спеціальний дозвіл. Детальніше про нововведення, і коли воно запрацює – "Апострофу" в ексклюзивному інтерв'ю розповідає речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

- Як виглядатимуть нововведення на практиці?

- Уряд України постановою №1292 від 7 грудня 2023 року вніс зміни до постанови КМУ від 27 липня 1998 року №1147 "Про прикордонний режим". Вони передбачають обмеження у вільному в'їзді, перебуванні, проживанні, проведення робіт та пересуванні осіб у прикордонній смузі – це ділянка місцевості завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону.

Читайте: Контроль на кордоні посилили: який ще документ потрібен чоловікам для виїзду з України

Обмеження, у свою чергу, полягають у отриманні дозволу особами, які планують здійснювати в'їзд, перебувати та проводити роботи в межах прикордонної смуги у відповідного органу Державної прикордонної служби України. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб.

– Нововведення якось пов'язані з тим, що спостерігається активність ворожих диверсійно-розвідувальних груп у Чернігівській та Сумській областях?

- Ні, абсолютно. Нові правила перебування у прикордонній смузі стосуються всіх областей – як на кордоні з РФ та Білоруссю, так і у Закарпатській, Чернівецькій, Львівській та Волинській областях.

- Тобто всі українці, які їдуть до Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії дорогами місцевого та державного значення, повинні мати цей дозвіл?

- Ні, окремо визначено категорію осіб, яким такі дозволи отримувати не потрібно. Зокрема, дозволи не потрібні:

- особам, які в'їжджають до прикордонної смуги з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон;

- водіям вантажних автомобілів та супроводжуючим їх особам, які в'їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення;

- особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги.

У контексті зазначеного хочу нагадати, що відповідно до частини другої статті 22 Закону України "Про державний кордон України", до прикордонної смуги не включаються населені пункти та місця масового відпочинку населення.

- Нові правила передбачають якісь зміни на кордоні з Росією та Білоруссю?

- Так. Існує спеціальний прикордонний режим: заборонено вільний в'їзд, перебування, проживання, пересування осіб та проведення робіт, не пов'язаних з обороною чи охороною кордону, в межах земельних ділянок завширшки 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону.

Але вздовж кордонів із РФ та Республікою Білорусь ці ділянки тепер – завширшки до 2 кілометрів. Вони надані у постійне користування військовим частинам ДПСУ для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних та фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних просік та різних комунікацій.

– Нововведення вже діють?

- Ні, форма рішення про надання (або відмову) у наданні чи визнанні дозволу недійсним має бути встановлена Міністерством внутрішніх справ. Але вона ще не розроблена і не введена, і поки все відбувається у попередньому режимі. Тобто без спецдозволу. А коли нова форма рішення з'явиться – питання, звісно, не до прикордонників.

Читайте: Ворога буде чим зустріти: Наєв показав нові оборонні споруди у Чернігівській області, фото

Читайте також

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Новини партнерів