RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бої за Авдіївку: що відбувається у найгарячішій точці фронту

Утримати цей населений пункт буде вкрай складно, у ворога багаторазова чисельна перевага

Утримати цей населений пункт буде вкрай складно, у ворога багаторазова чисельна перевага Фото:

Уже декілька місяців російська окупаційна армія штурмує Авдіївку, кидаючи туди все нові підрозділи та зазнаючи величезних втрат. Ситуація в цьому населеному пункті для українських Сил Оборони з кожним днем ускладнюється. Декілька днів тому на підсилення в Авдіївку було перекинуто 3 окрему штурмову бригаду. Але ворог продовжує просуватись, намагаючись взяти в кільце українське угрупування. У четвер, 15 лютого, в командуванні ОСУВ "Таврія" повідомили, що підрозділи ЗСУ проводять маневри для відходу на більш вигідні позиції. Яка наразі ситуація в Авдіївці, читайте в матеріалі "Апострофа".

На цей момент можна констатувати, що обстановка в Авдіївці наближається до вкрай складної. У місті вже кілька днів тривають вуличні бої. Надвечір 14 лютого у Донецькій ОВА повідомили, що асфальтова дорога, яка вела до Авдіївки, перерізана окупантами. Вона була основним логістичним шляхом. При цьому, крім наших захисників, у місті залишаються трохи більше 900 людей.

Тоді ж стало відомо, що для посилення авдіївського гарнізону туди терміново передислокували Третю окрему штурмову бригаду.

Командир 3-ї ОШБр Андрій Білецький повідомив з Авдіївки про нинішню ситуацію.

Читайте: Ворог нав'язує свою тактику: треба чи ні ЗСУ виходити з Авдіївки

"Ситуація в місті на момент заведення бригади — надзвичайно критична. Окремі батальйони 3-ї ОШБр провели рейд у захоплені ворогом райони Авдіївки. Сили противника на нашому відрізку складають орієнтовно 7 бригад. Наші бійці демонструють безпрецедентний героїзм. Ми змушені воювати на 360 градусів проти нових, і нових бригад, які заводить противник. За період перебування на Авдіївському напрямку двом бригадам збройних сил росії було завдано критичного ураження. Про точні втрати противника в особовому складі й техніці буде повідомлено згодом, після підтвердження необхідних даних. Водночас обʼєктивна ситуація в Авдіївці залишається загрозливою і нестабільною. Ворог продовжує активну ротацію своїх військ, і перекидає до міста нові сили та засоби", - сказав він.

Пізніше про ситуацію в Авдіївці написав заступник командира Третьої окремої штурмової бригади Максим Жорін.

"Наша Третя штурмова виконує бойові завдання в умовах, які навіть нам було складно уявити. Протистояння ведеться не просто з переважаючими силами противника - ворога величезна кількість, пруть з усіх сторін. Бої в Авдіївці в рази пекельніші за найгарячіші битви цієї фази війни, що були в Бахмуті", - сказав він.

Зі слів інженерів 3-ї штурмової, загалом ситуація дуже нагадує Бахмутську оборонну операцію, коли піхота третьої штурмової змушена була займати оборону одразу з маршу.

"При чому як і торік, жодної позиції підготовлено не було, адже в момент заходу ті ВОПи, що утримували суміжники, вже були втрачені або зруйновані", - повідомили захисники.

Про критичну ситуацію для наших підрозділів в Авдіївці повідомив зранку 15 лютого і канал DeepState.

"Ворог знову просунувся на півночі та півдні міста. На півдні їх основна задача оточити Зеніт, а на півночі максимально продавити Сили Оборони. Ситуація продовжує погіршуватись через безупинний обстріл КАБами та ракетами. Кацапи хочуть максимально відрізати АКХЗ та вийти до 9-го кварталу. Штурмові групи противника концентруються на тих ділянках, де вони мають успіх. При цьому триває накопичення живої сили у зайнятих у місті будинках", - зазначили аналітики.

Військовий експерт Олександр Мусієнко визнає, що ситуація в Авдіївці надскладна і виділяє три сценарію розвитку подій.

"Перший – це спробувати перекинути підкріплення і переламати ситуацію, утримувати місто там, де ще можна закріпитися, - зазначає експерт у коментарі, - Але, на мій погляд, ризик у тому, що перекидання резервів означає втрати та виснаження для ЗСУ, і ймовірність відступу все одно не виключається".

Другим сценарієм, за словами Мусієнка, міг би стати контрудар із північного чи південного флангу, щоб зняти тиск на наше угруповання. Але й тут є ризик.

"Для цього потрібна велика кількість військ, здатна раптово для противника вдарити в дуже короткі терміни. Важлива раптовість, але видно, що ворог вже проводить підготовку до такого можливого сценарію, що ще збільшує ризики", - каже експерт.

"Мені здається, що раціонально було би за допомогою тих сил і резервів, які зараз підходять на допомогу контингенту наших військ, підтримати вихід на інші оборонні рубежі", - продовжує Мусієнко. На думку експерта, це для нашого Головнокомандувача ЗСУ нелегке рішення.

"Бо деякі люди в нас сприймають відхід, як поразку чи трагедію. Але я нагадаю, що можна відійти і зберегти сили і боєздатність військ, а можна тримати те, що залишилось від Авдіївки і втрачати боєздатність наших сил", - підкреслює Олександр Мусієнко.

"Навіть якщо нам доведеться відійти, я не бачу в цьому трагедії. На мою думку, наш контингент виконав три основні завдання: стримав ворога і не дав розвинути темп наступальної операції, щоб він не дійшов ледве не до адмінкордонів Донецької області; завдав великих втрат в живій силі і техніці; витягнув російські резерви і завдав максимальної шкоди", - резюмує військовий експерт.

Отже, схоже на те, що керівництво ЗСУ вирішило все ж таки задіяти третій варіант.

Речник Об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій в етері телемарафону заявив наступне: "Там лінія фронту є дуже динамічною. І відбувається маневр нашими підрозділами для подекуди відходу на більш вигідні позиції. Подекуди – віддавання позицій. Ключове повідомлення щодо цього - постачання й евакуація з Авдіївки ускладнені. Але задіяно запасну логістичну артерію, яка була підготовлена завчасно".

Речник підтвердив повідомлення каналу DeepState про те, що ворог хоче пройти західніше від Авдіївського коксохімічного заводу. Але там, за словами Лиховія, він зустрічає гідний опір.

Крім того, на цьому напрямку окупанти мають значну перевагу в особовому складі та авіаційній компоненті.

"Працюють літаки, не заходячи в зону ураження, працюють КАБами", - сказав він.

За словами спікера, ворог також має перевагу в снарядах.

"Є просто фізичні рамки, є планка, вище якої не стрибнеш за всього бажання. Щодо особового складу, то це, на жаль, кількаразова перевага", - зауважив Лиховій.

Доброволець 24ОШБ "Айдар" з позивним "Осмáн", який веде телеграм-канал "Говорять Снайпер +" про ситуацію в Авдіївці написав так: "Про вихід з усього Авдоса поки не чув, з найризикованішої ділянки можливо. Сили неспівставні, тягатися з таким ворогом в лобових штурмах, як в часи Римської імперії – не зовсім гарна ідея".

Читайте: Битва буде лютою: чого чекати під Авдіївкою

Читайте також

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Новини партнерів