RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Вундервафлі" Кіма: чи здатні північно­корейські ракети "зламати" нашу ППО

Ракети з КНДР нічим не кращі за російські аналоги

Ракети з КНДР нічим не кращі за російські аналоги Кім Чен Ин дає балістичні ракети росіянам Фото: glavcom.ua

Вирва, яка після ракетного удару 15 лютого утворилася у Бучанському районі під Києвом, ймовірно є наслідком вибуху північнокорейської балістичної ракети. До такої думки прийшли експерти військового порталу Defense Express. А речник Повітряних сил Юрій Ігнат уточнив, що мова може йти за ракету KN32, щодо якоє європейські дослідники дійшли висновку, що вона може мати до 1500 кг бойової частини. Наскільки ці ракети можуть бути проблемою для української ППО - в етері Апостроф TV пояснив експерт з ракетно-ядерних озброєнь Олександр Кочетков.

Нічого принципово нового і загрозливого ця ракета не несе. Це ракети дуже схожі на сімейство "іскандер". Справа в тому, що з Радянського союзу продавались ракетні технології до Китаю, а китайці щось там доробили і передали далі у КНДР. А північнокорейці теж там щось доробили і передали Ірану. І всі ці країни створили достатньо сучасні балістичні і крилаті ракети, які дуже схожі на сімейство "іскандер". Розміри і основні характеристики що ракет сімейства "іскандер", що ракет сімейства "Хвасон" (КНДР), що ракет сімейства Fateh (Іран) - дуже схожі.

Дивіться: Вигоріли всі дерева в радіусі 40 метрів: нові фото вирви під Києвом від ворожої ракети

Що стосується власне північнокорейських ракет, то судячи з усього, вони бетонобійні, тобто можуть пробивати якісь захисні споруди. Тому ця ракета могла глибоко зайти в ґрунт чи навіть пісок і вибухнути. До речі, що ракети з 800 кг вибухівки, що з 1000 - тут все залежить від якості вибухівки. До прикладу, у американських балістичних ракетах, та й в "хаймарсах" не велика кількість вибухівки, але вона якісна. І її вибухова сила значно більша, ніж у вибухівки, яку використовують росія, КНДР та Іран.

Нас повинно турбувати - чи має ця ракета якісь ексклюзивні характеристики. Так ось - не має. Вона летить за траєкторією, схожою на "Іскандер-М". Вона фактично схожа на те, як летить "Точка-У" - лише має більшу дальність.

Нагадаю, що до сімейства "іскандер" входять декілька ракет. З однієї пускової установки можна запустити як балістичну ракету "Іскандер-М", так і крилату ракету "Іскандер-К". Вона ж має аналог і зветься "Калібр", якщо її запускають з корабельних пусковихь установок. Якщо ж взяти балістичну ракету "Іскандер-М", дещо доробити і пристосувати її під повітряний старт, то це вже буде "Кинджал". А якщо у "Кинджалі" дещо переробити і запускати його вже з кораблів, з цих же установок, які є для "калібрів" - то це вже буде "Циркон". Тобто це все практично одне й те ж саме. Є крилаті ракети, і є балістичні - і на цьому все.

Повертаючись до ракети у Бучанському районі - судячи з усього, її не збили, але завадили роботі системи керування, тому ця ракета не потрапила у намічену ціль. А ціль на території Києва чи області могла бути будь-яка. Тобто передбачити, куди саме летіла ця ракета - зараз не можна. Могла ракету зачепити наша ППО, але ракета була пошкоджена таким чином, що бойова частина залишилась дієздатною і спрацювала.

Збивати такі ракети можуть такі комплекси як Patriot, IRIS-T і за певних умов SAMP/T.

Головне тут кількість та якість цих ракет. Якщо говорити про якість, то такої ракети достатньо, щоб зруйнувати під'їзд багатоповерхового будинку. Що стосується кількості, то якщо ворог матиме десятки чи сотні таких ракет - це вже проблема. Якщо ж на нас спрямували одну-дві ракети в якості певних випробувань, то це нічим не відрізняється від ракетних атак, до яких Україна вже, на жаль, звикла.

Але на сьогодні немає підстав вважати, що цих ракет буде багато. Північнокорейці певну кількість цих ракет надали росіянам, щоби ті їх спробували, так би мовити, в якості реальних польових військових випробувань. У нас же стоять сучасні американські протиракетні комплекси, тож корейці випробовують через росіян - чи здатні їхні ракети пройти цю оборону. Снарядів і патронів північнокорейці можуть росіянам надавати у достатній кількості, а от ракет - ні. Вони їм потрібні, бо ж Кім лякає ескалацією Південну Корею.

Та й українцям, за великим рахунком, все одно - російська чи північнокорейська ракета падає. Важливо, щоб ракета була збита і не влучила у ціль.

Читайте: Путін дістав свого "циркона": але й тут невдача

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають