RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін дістав свого "циркона": але й тут невдача

Ракетник Олександр Кочетков - про нову ракету, яку використовували війська РФ

Ракетник Олександр Кочетков - про нову ракету, яку використовували війська РФ Путін запустив по Україні нову ракету Фото: sprotyv.info

Під час масованого ракетного удару по Україні 7 лютого російські окупанти запустили по Києву ракету "Циркон". Це так звана чергова "аналоговнєт" кремлівської армії була збита засобами ППО. У чому особливості цих ракет і чи здатні вони пробити українське небо - в етері Апостроф TV пояснив експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков.

Ракета "циркон" у росіян фактично прийнята на озброєння. Її начебто випробовували на полігоні і вона начебто влучала в наземні цілі. І хоч це протикорабельна ракета, вона може використовуватися і проти цілей на поверхні. Але якихось підтверджень щодо враження цілей, відеоматеріалів, як зазвичай цим вихваляються росіяни - представлено не було. До того ж, характеристики цієї ракети не підтверджені.

Читайте: "Буревестник" - міф чи реальність? Чи варто боятися чергової російської "вундерваффе"

Так, ця ракета цілком могла бути використана під час удару по Києву. Але це не має принципового значення. Треба підкреслити, що ця ракета не є чимось принципово новим і таким засобом, який наносить значно більші руйнування, або її важче збити. Ні. Це ракети одного сімейства, так би мовити, "іскандерів". Вони запускаються фактично з однотипових пускових установок.

До того ж, ракета "циркон" дуже схожа на ракету "кинджал". Вони відрізняються фактично за пусковою установкою. Вже всі українці, напевно, знають, що "кинджали" запускаються з МіГ-31К, але їх також можна запускати з Ту-22М. А ось "циркон" запускають або з підводних човнів, або з пускових корабельних установок. До речі таких же, з яких запускають "калібри".

Щодо швидкості. Немає там швидкості у 9 махів. Вона може набирати таку швидкість, але десь на висоті 40 км на маршевій ділянці траєкторії. Але коли вона вже виходить на ціль на фінальному відрізку траєкторії, то має приблизно 3,5-4 махи. Тому сучасні комплекси, такі як Patriot чи IRIS-T можуть її збивати, що ми власне і побачили.

Чому "циркони" саме зараз? Бо з "кинджалами" у росіян вже важко - не вистачає цих ракет. Тому вони й починають використовувати протикорабельні комплекси. Але принципової різниці для наших зенітників це не складає.

Читайте: Санкції не працюють? В ракеті "Кинджал" знайшли 77 деталей з США, інфографіка

Є й інші причини запуску "цирконів" - вони випробовують ці ракети у польових умовах, так би мовити. До того ж, вони відчайдушно шукають, чим же можна нас дістати і пробити нашу ППО. Тому вони й вигадують різні варіанти.

Те що ця ракета приземлилась десь поміж будинками - це добре. І напевно вона штатно не вибухнула, бо інакше воронка була б більшою при падінні, ніж було показано. Але відслідковувати, яка саме ракета була збита нашою протиракетною обороною - немає сенсу. Якщо б було щось принципово нове - ми це побачимо. І тут вирішує не стільки досконалість якоїсть техніки і озброєння, а кількість.

І щодо досконалості. В росії нещодавно 12 розробників гіперзвукових ракет посадили. Офіційно за те, що вони комусь там передавали секретну інформацію, а фактично за те, що вони ввели в оману політичне керівництво, бо реальні характеристики і "кинджала", і "циркона", і "авангарда" абсолютно не відповідають тому, про що вони розповідають у своїх мультиках.

Читайте: Україна нищить Росію на морі: скільки кораблів втратив ЧФ з 2022 року

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців