RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Українську Вікіпедію редагують патріоти, але є там і російська "п'ята колона"

Ексклюзивне інтерв'ю з українською редакторкою Вікіпедії

Валентина Кодола Валентина Кодола Фото:

Вікіпедія – це величезна вільна онлайн-енциклопедія, яка з'явилася не з повітря, а завдяки волонтерській роботі багатьох авторів. Українська Вікіпедія – не виняток. Але вітчизняному сектору вільної енциклопедії загрожує небезпека – насамперед, через проросійськи налаштованих адміністраторів та редакторів. Про це в ексклюзивному інтерв'ю "Апострофу" розповідає викладачка історії, вчитель-методист ВАЛЕНТИНА КОДОЛА, авторка понад 600 статей в українській Вікіпедії, яку за принципову позицію заблокували в онлайн-енциклопедії безстроково.

Уроки Вікіпедії

- Пані Валентина, ви – викладач історії та зарубіжної літератури у школі. Як вийшло, що ви почали редагувати Вікіпедію?

- Я завжди прагну чогось нового, тому постійно в русі та пошуках тих методик, які зможуть зробити мої уроки цікавими, змістовними, і дадуть максимум знань моїм учням. Для цього я часто використовувала матеріали зі статей Вікіпедії.

І ось у листопаді 2011 року я побачила банер із оголошенням про конкурс із написання статей на тему "Французька осінь". Це мене дуже зацікавило, написала свою першу конкурсну статтю "Зона (поезія)". Усього їх потім на цю тему було сімнадцять. Отримала спеціальний приз та диплом за високу якість статей про літературу Франції. Далі була перемога у конкурсі "Пишемо про благодійність" (конкурс збагатив благодійну тематику в українській Вікіпедії майже втричі). Потім – ще низка перемог. Ну, і поступово я перейшла до "статусу" журі конкурсних статей.

- Що спонукало вас редагувати Вікіпедію, скільки часу ви присвячували цьому?

- Ставши членом громадської організації "Вікімедіа Україна" (це офіційний представник у нашій країні Wikimedia Foundation, яка володіє Вікіпедією та розвиває її на міжнародному рівні), я визначилася із напрямком своєї діяльності – "Освітня програма".

Мотивів було кілька: хотілося працювати так, щоб це було корисним для всього суспільства. Друге – хотілося, щоб у Вікіпедії можна було знайти необхідні матеріали у моїй роботі – така собі професійна зацікавленість. Ну, і третє – хочеться бути сучасним педагогом, розвиватися, навчати дітей та допомагати колегам. Щодо часу, то все по-різному. Залежно від того, що потрібно: редагувати, бути членом журі конкурсів із написання статей, розвивати "Освітню програму" або просто використовувати її на вікі-уроках.

- Існує думка, що використання Вікіпедії в освітньому процесі – це погано. Мовляв, учень сам не думає, списав усе із вільної енциклопедії, і незаслужено отримав хорошу оцінку. А тут – цілі вікі-уроки…

- Все якраз навпаки! "Освітня програма" пропонує широкий простір для застосування Вікіпедії в навчальному процесі. Вікі-уроки – це нетрадиційні інтерактивні медійні уроки, де учні працюють із матеріалами Вікіпедії та інших сестринських проектів (вікисловник, вікіцитатник, вікісклад тощо), засвоюючи навчальну тему.

Такі уроки на етапі узагальнення та систематизації знань можуть супроводжуватися створенням колективної чи індивідуальних статей на тему. Таким чином учні самі залучаються до цього ресурсу (мої учні, до речі, написали для української Вікіпедії понад 250 статей). Це розвиває їх комунікативні навички та навички роботи в інтернеті з пізнавальними ресурсами, сприяють формуванню самостійного та критичного мислення.

Так, багато вчителів у всьому світі забороняють учням користуватися Вікіпедією, вважаючи її ненадійним джерелом інформації. Але, мабуть, такі вчителі не люблять своєї країни, не люблять своєї мови. Адже легко щось засудити, важче взяти і зробити. Якщо когось щось не влаштовує у Вікіпедії (а, звісно, такі моменти є), так зроби її кращою. Своїм вкладом і вкладом своїх вихованців.

- Наскільки вам до основної професії допомогла активна робота у Вікіпедії?

- У мене, викладача із 34-річним стажем, звання "Вчитель-методист". Я двічі входила до Топ-50 найкращих учителів України, за двома версіями. У 2019 році – Global Teacher Prize Ukraine, та у 2020 році – національний конкурс для вчителів-інноваторів Teacher Innovation cup. Напевно, Вікіпедія таки допомогла.

П'ята колона

- Як із простого автора української Вікіпедії ви стали редактором, членом громадської організації "Вікімедіа Україна"?

– Я часто була членом журі. Сама пройшла не раз шлях конкурсантки, тож добре розуміла психологію та мотиви учасників. Намагалася бути толерантною саме з новачками, розуміючи, що перші неприємності можуть назавжди відбити інтерес до написання статей. Напевно, це мені вдалося, бо деякі конкурсанти стали активними редакторами та членами "Вікімедіа Україна". Ну, а потім і мене саму, в 2013 році, запросили стати членом цієї громадської організації.

- Коли ви відчули, що у діяльності українського сектора Вікіпедії присутні, так би мовити, певні "підводні каміння"?

- Мабуть, майже одразу. В українській Вікіпедії адміністратори, що ховалися за нікнеймами (підозрюю, що частина з них - проросійської орієнтації), почали цькувати активних проукраїнських кореспондентів: видаляти статті, провокувати вікіконфлікти. Я входила до цього кола жертв. Ми захищали одне одного, але багато хто не витримував і йшов. Якщо була конфліктна ситуація, і в ній брав участь редактор рашистської вікіпедії – його відстоювали, а мене робили винною та блокували, щоб я деякий час не могла писати.

Все це супроводжувалося постійною агресією з боку осіб, які не розкривали своїх справжніх імен. Зверталися на "ти", нецензурно висловлювалися у чатах. Ситуація стала ще більш напруженою, коли Юрія Пероганича, одного із засновників "Вікімедіа Україна", в 2013 році не обрали виконавчим директором цієї громадської організації. Я заступалася за нього, і через це стала поступово обростати ще більшим негативом.

Головою правління "Вікімедіа Україна" стала Наталія Тимків. Я зауважила, що до правління громадської організації почали йти нові члени для того, щоб їздити закордонними заходами, які організовує Wikimedia Foundation. Хоча колись за це лаяли попередніх керівників організації. І я про це говорила. Почали наймати один за одним менеджерів різних напрямків, які отримували чималі гроші. Я також питала на загальних зборах "Вікімедіа Україна": а що саме вони роблять, за що отримують зарплату?

Wikimedia Foundation виділяв українському підрозділу досить великі гранти – близько 100 тисяч доларів щороку. Звітності – як витрачаються гроші, фактично не було. Теж цікавилася цим питанням неодноразово на загальних зборах ГО "Вікімедіа", але це питання не помічали і відповіді не було.

Конфлікт переріс у критичний, коли я просила кошти на проведення ще одного тренінгу для освітян. Але коштів на це не виділили. Навпаки, виставили мене скандалісткою через те, що заступалася за активних проукраїнських вікіпедистів, що ставила незручні питання. В організації появилось багато найманих працівників – менеджерів з різних незрозумілих напрямків.

Неодноразово я та інші члени організації ставили питання – що роблять менеджери, і яку вони отримують зарплатню. Але відповіді Правління організації ніколи не давало. За своїм характером я людина, яка нетерпима до брехні, підлабузництва, несправедливості, зловживаннями своїм положенням. Тепер я розумію, що вони це використовували. І, зрештою, спровокувавши конфлікт між мною та ще одним членом організації, який і створив конфліктну ситуацію, без моєї присутності, бо загальні збори проходили онлайн (а як можна "голосувати" онлайн, всі знають). Без можливості сказати слова виправдання на свою адресу, підмовивши ще й своїх посіпак, в 2021 році проголосували за виключення мене з "Вікімедіа Україна".

- Але це стосується здебільшого фінансів. Де тут російський слід?

- Коли розпочалася повномасштабна війна з рашистами, я не знала, що робити, щоб якось підтримати себе та українців. І згарячу поставила банери на статті про рашистську федерацію – мовляв, ці статті вимагають видалення, як неіснуючий об'єкт. Але це для мене був неіснуючий об'єкт, а не для "п'ятої колони" в українській Вікіпедії.

Я написала адміну, є якийсь такий із ніком Andriy.v, – навіщо він це зробив? Але після цього мене адміністратор Mykola7, який має сумнівну характеристику, заблокував в українській Вікіпедії як редактора довічно. Про адміністратора, котрий безпосередньо заблокував – Mykola7, нічого достовірного про нього невідомо, кажуть, що засланий рашист.

Я нетерпима до брехні та кумівства. Я патріотка України, як громадянка і як викладачка історії. Ось це і стало причиною того, що мене почали колективно цькувати, а потім заблокували безстроково. Здебільшого українську Вікіпедію редагують патріоти, які люблять свою країну та бажають, щоб україномовна Вікіпедія була найкращою у світі.

Але не варто забувати, що йде повномасштабна війна з рашкою. І вона йде не лише на фронті – ще і в інформаційному полі. Частиною якої, безумовно, є Вікіпедія. І нам необхідно досконально розуміти – що собою представляють деякі редактори та адміністратори.

Читайте також: Якудза у Вікіпедії: хто стоїть за корупцією в українському інтернеті

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів