RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Юрій Федоренко про битву БПЛА та мотивацію українців

Юрій Федоренко Юрій Федоренко Фото: radiosvoboda.org

На Бахмутському напрямку ворог намагається прорватися до Часового Яру. Але Сили оборони не дають росіянам вирівняти лінію і тримають оборону. Детальніше про ситуацію на цій ділянці фронту, війну БПЛА і необхідність українців мобілізуватися - в етері Апостроф TV розповів командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї Окремої бригади ЗСУ Юрій Федоренко.

- Інститут вивчення війни повідомляє, що є просування російських сил в районі Часового Яру. Що відбувається нині на Бахмутському напрямку?

- Дійсно, окупант намагається тиснути в районі Часового Яру усіма наявними силами і засобами. При цьому ворог не полишає ударно-штурмових дій і по флангах. Таким чином, ворог намагається вирівняти лінію. Це населені пункти Богданівка, Іванівське, Кліщіївка і Андріївка. Але не варто говорити про те, що противник має якісь суттєві успіхи на полі бою. Є деякі позиції, умовно перехідні, за які тривають активні бойові дії. Ті позиції переходять то до рук окупанта, то відбиваються силами оборони.

Читайте: Росіяни намагаються прорватися на одному з напрямків: ЗСУ відбили всі ворожі атаки

Противник активно застосовує безпілотні системи, зокрема денні і нічні FPV-дрони, артилерію і керовані авіабомби, що є проблемою на поточний момент для сил оборони. Після проведення модернізації КАБи стали точнішими. Наша протиповітряна оборона робить максимум, щоб не давати ворогу біснуватися в повітрі. Таким чином, мінімізується кількість нанесення враження саме керованими бомбами. Але для того, щоб повною мірою побороти цю проблему, нам потрібні літаки. Ми дуже чекаємо F-16, тому що КАБи зараз є проблемою по всій лінії бойового зіткнення. А на пріоритетних напрямках противник нас просто засіває КАБами.

Коли ж в нас з'являться літаки, ми зможемо наносити точні удари по ворожій авіації, що зменшить їхню присутність в повітрі, а відповідно й обстріли наших позиції.

І ще хочу пояснити щодо авіабомб. Це 500 кг вибухівки, які приходять на позицію тихо. Тобто коли летить авіабомба, ти її не чуєш, відповідно відбувається дуже потужний вибух. А нові модифікації - півтори тони. Така бомба складає під'їзд багатоповерхового будинку.

Тому зараз сили оборони роблять максимум можливого наявними засобами і чекаємо дуже на літаки.

- Щодо вашої специфіки. Що нині у ворога в небі, чи змінилась їхня тактика?

- Суттєвих змін на полі бою немає, за винятком кількості FPV-дронів. На Бахмутському відтинку на початку листопада противник мав перевагу 5 до 1. На поточний момент статистика наступна: на один наш дрон ворог має два. Це свідчить про те, що забезпечення сил оборони FPV-дронами виросло в рази. Це сталося за рахунок двох складових - як програми державного фінансування і масштабування виробництва всередині держави, так і незмінної підтримки української нації (кожного українця, хто донатить на сили оборони). Таким чином, ми маємо суттєве збільшення забезпечення. Відповідно і кількість ворожих цілей, які щоденно знищуються за рахунок FPV-дронів, зросла в рази.

Нагадаю, що FPV-дрони - це високоточна зброя, яка потрапляє в ті місця, де ті ж гармати спрацювати не можуть. Але треба при цьому розуміти, що якщо 6 з 10 FPV-дронів долетіли до цілей і вразили ворога - це дуже гарний показник. Зазвичай показник складає 50 відсотків.

- За рахунок чого втрачаються дрони?

- Тут різні обставини. Це і РЕБи, і вогневий вплив противника, і багато чого іншого. Але це дуже ефективна зброя.

В цілому, що стосується засобів БПЛА, то противник намагається убезпечувати себе за рахунок портативних РЕБ-систем, які він зокрема встановлює на свою броньовану техніку, якою здійснює ударно-штурмові дії, підвозить піхоту, прикриває штурмові дії. Але й тут ми вже навчилися обходити ворожі РЕБи.

Читайте: "Найвища загроза світовій безпеці за 40 років": в США обговорили протистояння "вісі зла"

Також відбувається постійно боротьба й між розвідувальними засобами і РЕБами. Українські військові й інженери виконують ці завдання на п'ять з величезним плюсом. До того ж, вже відбувається пошук рішень на ті виклики, яких ще немає, але вони очікуються.

- Як відбувається набір до вашого батальйону?

- Комплектація підрозділу і рекрутинг триває. На поточний момент ми закомплектовані на 50 відсотків. Тут треба проговорити, що з моменту мобілізації - якщо людина була цивільна і раніше не проходила військову службу - один місяць іде на базову військову підготовку, де людину вчать користуватися вогнепальною зброєю, радіостанціями, картами, тактичною медициною, як діяти у складі відділення і взводу. Тобто готують ази. Після цього, якщо це пілот-оператор FPV-дрона - то ще 30 днів проходить спеціалізована підготовка. Далі 7 днів на адаптацію всередині підрозділу, мінімум два тижні стажування з бойовим підрозділом в якості спостерігача. І потім ще щонайменше два тижні вже самостійного виконання бойових завдання - коли щоденно застосовується 70-100 коптерів, щоб отримати базовий навик середнього рівня по ефективності застосування FPV-дронів.

Тож від цивільного до успішного виконання бойового завдання минає не менше трьох місяців. Але треба розуміти, що інколи пілоти грають вирішальну роль в ході тієї чи іншої битви. Батальйон "Ахілле"с зацікавлений в тому, щоб у нас не передньому краю були виключно якісно підготовлені бійці. Непідготовлених людей ми ніколи не відсилаємо вперед, тому що основний ресурс - це люди. Інший ресурс ти можеш виготовити, купити, отримати в рамках міжнародної допомоги, а от людей ти ніде не знайдеш. Тож людей необхідно максимально берегти.

- Багато точиться розмов про те, що після псевдовиборів почнеться масштабний наступ з боку росіян. Чи є в них сили, і чи можливо вже є на фронті якісь ознаки того, що готується новий наступ?

- В поточному моменті противник зберігає можливості вчиняти штурмові дії по всьому відтинку фронту. Чи є в них спроможності відкрити ще один фронт на сьогодні - ні. Чи може з'явитися у перспективі така можливість - так, противник налаштований воювати довго і всерйоз, і вирішувати ті завдання, які поставив перед собою. А це знищення української державності і знищення кожного, хто вважає себе українцем. Саме тому дуже важливо доєднуватися до лав ЗСУ і ставати до зброї. Тому що у випадку відкриття ще одного фронту нам знадобиться додатковий ресурс, який зможе ефективно відбити цей наступ. Коли ворог прийде на поріг безпосередньо вашого будинку, вже буде пізно. Будинок буде не ваш і життя буде не ваше.

Читайте: Якщо ми складемо зброю - не буде України, якщо росіяни - не буде війни - Герой України Олег Грудзевич

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів