RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

По Харківщині результат є на 200 відсотків - боєць ЗСУ

Росіяни досягли прямо протилежного результату

Євген Ієвлєв Євген Ієвлєв Фото: Pokrovsk News

Наступальними діями на Харківщині російські окупанти прагнули послабити позиції ЗСУ на Донецькому напрямку. Але отримали прямо протилежний результат. Росіянам не лише не вдалося домогтися послаблення ЗСУ, але й деякі позиції Сил оборони на Донецькому напрямку були посилені. Про це в етері Апостроф TV розповів військовослужбовець Євген Ієвлєв.

- Очікуються досить активні бої на Покровському напрямку. Яка зараз ситуація, як веде себе ворог і як виглядає театр війни зараз?

- Наш підрозділ тримає смугу оборони на Горлівському напрямку з лютого 2023 року. І в цьому році нам трохи дорізали смугу оборони - це саме ті напрямки, де зараз ворог намагається штурмувати. Нічого нового ворог не демонструє. Вони використовують касетні боєприпаси, міномети і постійні обстріли танками. Доволі часто вони залітають літаками, але за останній місяць вже збито шість "сушок" ворога.

Читайте: Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Штурми ведуть доволі активні, бо особового складу, за даними нашої розвідки, ворог підтягнув доволі багато. З технікою і БК у них також великих проблем немає.

Але штурми йдуть не по всій смузі, яку ми тримаємо. Ми закопуємося якомога глибше.

- Біля яких населених пунктів нині найбільші штурми і як їх вдається відбивати?

- Ситуація є доволі динамічною. Тож якщо я буду розповідати інформацію, біля яких населених пунктів така чи інша ситуація сьогодні/завтра - ми цим можемо трохи допомагати ворогу. Тому прошу розуміння, але населені пункти я зараз називати не можу.

- Звичайно, що розуміємо. А як змінюється загалом тактика ворога, зважаючи на відкриття нового фронту на Харківщині, зважаючи на зміну міністра оборони в рф?

- Щодо Харківщини можу сказати точно. Побутує думка, що ворог розв'язав на кордонах Харківщини війну задля того, щоб деякі підрозділи зняти з Донеччини. Можу на 200 відсотків сказати, що цієї мети не досягнуто. І навіть попри це все можу сказати, що нас доволі сильно підсилили саме в той час, коли ворог розпочав свої дії на Харківщині. І знищення цих літаків підтверджує, що у нас і зброї додалося, і суміжні підрозділи прийшли на підкріплення.

- Якщо говорити про потреби нашої армії зараз, то чого бракує, чого вистачає? Яка ситуація з ресурсом і нашим арсеналом?

- За останні півроку, якщо брати зараз ситуацію по кількості БК і всього іншого - то ситуація не найскладніша. Але постійно потребуємо FPV-дрони. І до сьогодні не було такої кількості FPV, щоб можна було сказати, що дронів достатньо. Тому що це зброя, яка дозволяє нам вражати ворога на відстані, поки вони ще навіть не добираються до наших позицій.

Читайте: Варто бути готовими до всього: де росіяни готують новий наступ

І у нас постійно відкрита банка, бо окрім дронів ми потребуємо велику кількість розхідних матеріалів. І думаю, нікого не здивує, що хлопці, які на передку, зі своїх ста тисяч щомісяця витрачають 20-25 тисяч на ремонт автомобілів, на яких ми виїжджаємо на позиції.

Окрім дронів є ще купа таких розхідників як плата ініціації, щоб спрацювала вибухівка, яка прив'язується до дрону, переносні антени, які дозволяють нам трохи убезпечити себе, щоб ворог не так фіксував наші точки. Тому у нас постійно відкрита на ці дрібниці банка, і хто скільки може допомагає. Але все одно доводиться витрачати до 30 відсотків своєї зарплати, щоб купувати все це. Бо це і нас забезпечує і дозволяє нам вражати ворога.

Реквізити банки

- Якщо говорити про дрони ворога, чи не показують вони якоїсь модифікації за останній час? Адже вони мають явно збільшене виробництво, ніж ми. І чи помітно це в кількості на фронті?

- Скажу таку абстрактну фразу, але з точки зору FPV наші хлопці набагато талановитіші ніж ворог. Та треба зазначити, що за півроку ворог і кількісно додав, і якісно їхні дрони більш-менш біля наших.

Ми їх перемагаємо з точки зору якихось технічних рішень, які відпрацьовуються прямо тут на передку. І допоки наші дрони проходять їхні РЕБи, можна бути впевненими, що ми на крок попереду них за технічними властивостями.

У ворога безпілотників дійсно більше. Але справедливості заради скажу, що, наприклад, ми мали щоденне оперативне спілкування з хлопцями, які останні тижні захищали Авдіївку. І такої кількості як ворог використовував FPV на Авдіївському напрямку, коли ворог оточував Авдіївку, на сьогодні на жодному з напрямків, де знаходимося ми, такої кількості я не бачу. Але це не значить, що їх там мало - летить їх доволі багато. Ту ж Авдіївку вони просто засипали FPV-дронами. Там дійсно можна було сказати, що за кількістю вони переважають.

- Та й КАБи були величезною проблемою Авдіївської кампанії. Як з авіацією зараз? Наскільки активно ворог б'є КАБами і ФАБами?

- Історія з бомбами нікуди не поділась. Єдине, що коли лінія фронту стоїть на місці, нікуди не рухаючись, то і ми розуміємо всі точки розміщення ворога, і ворог повністю з'ясовує, де наші позиції. Тож ворог знає приблизні квадрати, куди треба лупити.

А коли в лінії фронту є динаміка, то вони КАБами засипають дуже приблизно і дуже часто це рятує. Тобто ворог умовно знає, що ми знаходимося в цій посадці, але вони не встигли вирахувати, де саме знаходиться наша позиція, де бліндажі. Бо ж окопна лінія може бути досить довгою, і ти не зрозумієш, де знаходиться особовий склад.

І часті випадки, коли ці ФАБи й КАБи розриваються там, де, на щастя, немає наших солдатів. І це завдяки динаміці фронту. Але коли лінія фронту не рухається 2-3 місяці, то ти нічого не зробиш. Як би ти глибоко не закопався, та КАБ - це найстрашніше, що я бачив і чув. КАБ залишає під собою прірву 3х3 метри.

Тож ця проблема нікуди не поділася. КАБи і ФАБи постійно літають. І зазначу, що останній тиждень вони за спину нам літають набагато частіше, ніж по позиціях. Тобто ворог б'є по населених пунктах, де умовно може знаходитися чи ППД, чи ще щось. Але це все прилітає або в порожні будинки, або в жилі. На жаль, така ситуація.

- Тобто вони трохи збільшили дальність застосування?

- Я не можу сказати, що вони збільшили дальність. Коли КАБ залітає за 20 км - це можна сказати, що далеко. А населені пункти, які у нас за спинами - це 3-4 км, що не є критично для них. Ну щоб ви розуміли, бійці хоча б раз на місяць мають приводити себе до ладу - покупатися, поголитися.

Читайте: Ворог відтягує українські резерви на Харківщину: що може змінити хід війни

Читайте також

Гвардійці в боях за Вовчанськ: як давали відсіч ворогові на півночі Харківщини

Бійці Нацгвардії зуміли відбити наступ ворога під Вовчанськом

Які покарання чекають на тих, хто не оновить свої дані в ТЦК

Порушників військового обліку в Україні штрафуватимуть, але, можливо, це відбуватиметься не в масовому порядку

Не тільки електрика: ціни в Україні зростатимуть

Зростання цін в Україні у 2024 році під впливом багатьох факторів може прискоритися з нинішніх 3% до 8-10%

Новини партнерів