RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Інцидент з літаком Бєлавіа у Києві: а чи були винищувачі

В СБУ прокоментували, може білоруська сторона пред'явити претензії Україні

В СБУ прокоментували, може білоруська сторона пред'явити претензії Україні СБУ змусив пасажирський літак "Бєлавіа", що вилетів з аеропорту "Жуляни", повернутися назад до Києва Фото: Дмитро Брушко/tut.by

У п'ятницю, 21 жовтня, СБУ змусила пасажирський літак компанії "Бєлавіа", який вилетів з аеропорту "Жуляни" в Мінськ, розвернутися і повернутися назад в Київ. При цьому українська сторона нібито пригрозила білоруському літаку винищувачами. Принаймні, про це йшлося в офіційному повідомленні білоруської авіакомпанії. Причина дій СБУ – присутність на борту літака громадянина Вірменії Армена Мартиросяна, якого підозрюють у діях проти України. Він був прихильником "Антимайдана". Загроза винищувачами викликала хвилю обурення в суспільстві. У ситуацію втрутився навіть МЗС Білорусі, який вручив главі української дипмісії ноту протесту у зв'язку з інцидентом. "Апостроф" звернувся за роз'ясненнями до речника СБУ Олени Гітлянської.

- Ви у себе в Facebook написали, що інформацію про винищувачах, що Україна готова підняти проти пасажирського літака, не можна сприймати серйозно? Звідки тоді такі повідомлення?

- Розумієте, ми повідомили "Украероруху", і переговори з пілотом вели саме вони. Ми не були присутні, але СБУ вважає, що це абсурдно. Звичайно, ніхто нікого не зачіпав, не міг підняти в небо.

- Міг загрожувати винищувачами диспетчер?

- Не можу розписуватися, оскільки не була присутня при цій розмові, але мені це здається малоймовірним.

- Але ви поки цей момент не з'ясовували?

- Будемо з'ясовувати, але я ж кажу: ми не втручаємося у внутрішні переговори між диспетчерами. Ми попросили повернути літак, тому що мали обґрунтовані підозри. Це стосується безпеки, це – нормальна світова практика.

- Що далі сталося з Арменом Мартиросяном?

- Є інформація, що він відлетів наступним рейсом. Але що ми робили, що ми знайшли – ми поки що не будемо розголошувати.

- Що інкримінують Мартиросяну?

- Ми поки що промовчимо – в інтересах національної безпеки.

- І чому відпустили, теж поки не можете сказати?

- Так. Ми взяли усі вичерпні заходи. Думаю, що про це ми повідомимо потім, якщо будемо вважати необхідним. Але ви розумієте, що той факт, що ми не затримали людину, не означає, що ми не отримали те, що нам потрібно. Це я вам так, теоретично, кажу.

- Які заходи в подальшому будуть прийматися щодо компанії "Бєлавіа"? Якщо будуть, звичайно.

- А при чому тут "Бєлавіа"?! Ми просто попросили "Бєлавіа" повернути літак, оскільки на його борту був чоловік, який нас цікавив. Ніяких претензій до "Бєлавіа" у нас не було і не буде.

- А у білоруської сторони до нас можуть бути?

- Розумієте, якщо ви подивитеся міжнародне законодавство з авіаційного руху, ви побачите, що практика повернення літаків, якщо є інформація про будь-яку загрозу – або терористичного характеру, або таку, стосується національної безпеки, – то це нормальний, цивілізований шлях рішення проблеми, якщо абстрагуватися від цього випадку. Якби була інформація, наприклад, про закладену бомбу – знову ж таки, абстрагуючись від даного випадку – і якщо б, не дай боже, щось сталося, ви б потім казали: "А чому ніхто не відреагував?". Ми попросили, щоб компанія пішла нам назустріч, тому що у нас була дуже важлива інформація, яку нам потрібно було перевірити.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити