RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Не обов'язково Путін: три версії вибухів у Калинівці

Олег Жданов - про масштабну НП у Калинівці Вінницької області

Олег Жданов - про масштабну НП у Калинівці Вінницької області Фото: УНІАН

Увечері у вівторок, 26 вересня, сталася масштабна пожежа з вибухами на складі артилерійських боєприпасів неподалік від міста Калинівка на Вінниччині. Хто може бути винен і має понести покарання, "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов, який також назвав три версії НП.

Три версії

Так само, як і по Балаклії (де боєприпаси вибухнули у березні цього року), в мене три версії. І я їх розставлю у наступному порядку.

Перша - недбалість. Бо не вживається жодних заходів щодо недопущення подібних випадків.

Друга версія - все вкрадено до нас. Тобто замітання слідів, тому що з цих арсеналів постачалися боєприпаси в зону АТО. І цілком можливо - пам'ятаєте, буквально вчора спалахнув скандал, що Україну начебто упіймали на участі на чорному ринку озброєнь (у зв'язку із Південним Суданом, - "Апостроф"). Скандал тільки починається і розгортається дуже серйозний. Він може позбавити нас участі в легальному ринку озброєнь за рахунок накладення на нас ембарго на продаж. Це дуже серйозно.

І тільки третя версія - малоймовірно, але я ставлю диверсію.

Читайте також: Потужна пожежа і вибухи на складі боєприпасів під Вінницею: головні подробиці, фото і відео

Все повторюється один в один, як у Балаклії. Там, в принципі, звіту ми так і не побачили, тому що там, як то кажуть, щуку кинули у річку, щоб втопити. Тоді міністра оборони призначили проводити розслідування щодо пожежі в Балаклії, тому всю правду ми так і не дізнаємося. Але, у всякому разі, жодних доказів диверсії нам не надали.

Знову ж таки, не зроблено висновку з Балаклії в плані того, що на сьогоднішній день є багато засобів виявлення і боротьби з квадрокоптерами, я вже не кажу про БПЛА (за однією з версій, незадовго до пожежі біля складу був зафіксований безпілотник, - "Апостроф"). І необхідно було зробити висновки і ввести ці системи в дію. Тим більше, розуміючи, що країна веде бойові дії - і витрата боєприпасів досить велика.

Безкарність породжує беззаконня. І це яскравий приклад саме безкарності. Ніхто не поніс відповідальності за Сватове, ніхто не поніс відповідальності за Балаклею, тиждень тому згоріли склади на маріупольському напрямку. А зовнішній фактор в Маріуполі - загорілася трава в чистому полі, дійшовши до складів з боєприпасами. Це говорить про те, що питання, припустімо, пожежної смуги, з якої починається будь-який склад - взагалі відсутнє.

І тут, будь ласка, вибухає арсенал, який входить до п'ятірки за обсягом боєприпасів в Україні. І знову відкритий майданчик, так само, як у Балаклії. Але я сподіваюся, що бункери витримають, оскільки вони радянських часів побудови. Там заземлення, обваловані сховища, я сподіваюся, що вони витримають і не спалахнуть. Сподіваюся, що вони витримають, як і в Балаклії, де згоріли відкритий майданчик і сховища, які були побудовані з легких матеріалів на кшталт профнастилу, що розривається першим же вибухом.

Тобто історія повторюється - граблі ті ж самі. Тим більше, що у нас серйозні часи - війна з Росією.

Вибухи на складі в Калинівці EPA/UPG
1 / 1
Вибухи на складі в Калинівці EPA/UPG
1 / 1
Вибухи на складі в Калинівці Стоп-кадр із відеосюжету
1 / 1
Взрывы на складе в Калиновке Стоп-кадр із відеосюжету
1 / 1
Дорогу перекрили співробітники правоохоронних органів Соцсеть
1 / 1
Дорогу перекрили співробітники правоохоронних органів Соцсеть
1 / 1
Фури з гуманітарною допомогою направляються в Калинівку facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Ранок в Калинівці facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Від вибухів пошкоджені житлові будинки facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Наслідки вибухів на складі боєприпасів facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Ранок в Калинівці facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Жителів Калинівки евакуюють facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Центральний штаб для евакуйованих людей facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Служба ДСНС на місці події twitter.com/MVS_UA
1 / 1
Служба ДСНС на місці події twitter.com/MVS_UA
1 / 1
Бронетехніка, направляється в сторону Вінницької виправної колонії Апостроф
1 / 1
Блокпост на в'їзді в Калинівку Соцсеть
1 / 1
Складені каремати в штабі для евакуйованих Соцсеть
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці ДСНС
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці ДСНС
1 / 1

Про забезпечення безпеки

Вибачте за утрирування, але генерали повинні "висіти на ліхтарних стовпах" навколо Генерального штабу, якщо це вже четвертий склад горить. Це образно кажучи.

Зараз же якщо почати розбиратися, то з'ясується, що виділялися гроші на відеокамери, нічні прилади, і повинні стояти зенітні розрахунки по периметру складу, перекривати повітряний простір над ним. Повинні стояти радіолокаційні станції, які бачать квадрокоптери та БПЛА, повинні стояти станції радіоелектронної боротьби, які створюють перешкоди в разі появи літальних апаратів або повітряних цілей. Я більш ніж упевнений, що за інструкцією це все прописано. Але в житті склад горить.

Про що ми говоримо? Ми три роки не можемо покарати генерала Назарова за його особисту недбалість, що він не врахував при віддачі наказу дані розвідки і обстановку, що склалися навколо аеропорту в Луганську. Його там рятують усіма силами. Система рятує, а народ вимагає покарання (генерал Віктор Назаров був засуджений до семи років позбавлення волі за загибель десантників у літаку, збитому в районі Луганського аеропорту 2014 року, - "Апостроф"). І тут та ж сама історія. Тут четвертий склад горить, а у нас все добре. У нас начальник Генштабу і генерал армії з орденами - вже скоро як у Північній Кореї, на штани вішатимуть.

Хто повинен понести покарання

У нас одна людина відповідає за Збройні сили, в тому числі і за зберігання боєприпасів. У нинішній системі управління - це начальник Генерального штабу, це головнокомандувач Збройних сил. Міністр оборони, на жаль, у нас виведений з вертикалі влади.

До речі, це одна з вимог стратегічного оборонного бюлетеня, який нам допомагали розробляти фахівці з НАТО. Це концептуальний документ щодо реформування Збройних сил. З травня 2016 року його введено в дію президентом країни і документ лежить в ящику столу в начальника Генерального штабу. І тільки через те, що там пункт номер один - це повернення начальника Генштабу в підпорядкування міністру оборони, він його не пускає в дію. Він його не хотів узгоджувати півроку, а зараз не пускає в дію.

Дивіться також: З'явилось відео жахливого вибуху під Калинівкою

І я вважаю, що перше, що треба зробити - усунути його від виконання посадових обов'язків, створити слідчу комісію у Верховній Раді, причому із залученням депутатів з опозиційних партій, щоб вони не дали зам'яти цю справу, і провести повноцінне розслідування слідчою комісією з опублікуванням результатів. І тоді вже, за результатами роботи комісії робити оргвисновки - кого під суд, кого просто зняти з посади.

Якщо ми цього не зробимо, то будуть п'ята, шоста, сьома пожежі.

Про версію щодо диверсії

Згадайте Балаклію. Почалося з того, що диверсанти вистрілили з гранатомета. Потім сказали, що прилетів безпілотник зі сторони РФ. Потім говорили, що чули якийсь квадрокоптер вночі, який скидав гранати. А в результаті все звелося до банальної недбалості.

Читайте також: Вибухи на складах в Калинівці: слідство оприлюднило попередню версію

Найпростіше - звалити все на ворога. Хто винен в Іловайській трагедії - Путін. Тут хто винен - Путін винен, він же на нас напав. Це найпростіше, а треба шукати винних у себе. Спочатку треба навести порядок у себе вдома, зібрати і винести все сміття з хати, а вже потім кивати на зовнішніх ворогів. Ворог на те і ворог. Як кажуть, для того і щука, щоб карась не дрімав.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі