RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Калинівка, Балаклія, Сватове: коли і як в Україні вибухали склади з боєприпасами

За роки незалежності в Україні більше десятка раз вибухали склади з боєприпасами

За роки незалежності в Україні більше десятка раз вибухали склади з боєприпасами Вибухи на складах у Калинівці Вінницької області

Пізно ввечері 26 вересня на складах боєприпасів біля Калинівки Вінницької області сталася пожежа, яка продовжилася сильними вибухами. Через надзвичайну ситуацію з найближчих населених пунктів розпочали термінову евакуацію населення, а в силових органах відразу почали вказувати на "руку Кремля". Причетна Росія до цих вибухів, або ж ця НП є наслідком недбалості військових покаже розслідування.

Варто відзначити, що це вже далеко не перша подібна НП, яка сталося на військових об'єктах України за роки незалежності. "Апостроф" вирішив згадати, де і коли були аналогічні події.

10 жовтня 2003 року в місті Бахмут (колишній Артемівськ) Донецької області сталася пожежа на об'єднаних складах боєприпасів 52-ї механізованої бригади 6-го армійського корпусу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України. Вогнем було знищено 10 з 17 складів боєприпасів, на яких зберігалося близько 3 тисячі тонн снарядів.

Дві людини постраждали в результаті цього інциденту. Осколками від снарядів були пошкоджені десятки багатоквартирних будинків, 120 приватних будинків, п'ять шкіл та три лікарні.

Слідство встановило, що тоді пожежа сталася через роботи зварювального обладнання. Начальник служби ракетно-артилерійських озброєнь разом з начальниками складів налагодив крадіжку металоконструкцій. Винних засуджено до 8 років ув'язнення з позбавленням військових звань.

Пожежа в Бахмуті (Артемівську) 10.10.2003 Фото: bahmut.com.ua

6 травня 2004 року недалеко від села Новобогданівка Запорізької області сталася пожежа на складі 275-ї бази зберігання артилерійських боєприпасів. Снаряди розліталися в радіусі 10 кілометрів. Зупинялося автомобільне сполучення на автомагістралі М-18 Харків — Сімферополь, залізничне сполучення на лінії Мелітополь — Запоріжжя. Крім Новобогданівки, тоді постраждали ще 6 населених пунктів. Більше семи тисяч людей були евакуйовані.

В результаті події загинули 5 осіб (серед них три сапера, які займалися ліквідацією НП), постраждали 4 людини, а всього 81 чоловік був госпіталізований.

Ліквідувати пожежу вдалося лише 19 травня. Причиною НП було визнано грубе порушення правил пожежної безпеки військовослужбовцями.

Трагедія під Новобогданівкою повторилася 23 липня 2005 року. Тоді масштабних наслідків вдалося уникнути, а пожежу ліквідували за лічені години. Одна жінка отримала тоді осколкові поранення і була госпіталізована.

Причиною повторної пожежі на цьому складі стало самозаймання димової міни під дією високої температури навколишнього середовища.

Але і цей випадок не став останнім на складі 275-ї бази зберігання артилерійських боєприпасів. Чотири спалахи фіксувалися там протягом липня-початку серпня 2006 року. Причиною події були самозаймання.

27 серпня 2008 року в Лозовій Харківської області спалахнула пожежа на військовому складі, де зберігалися 95 тисяч тонн боєприпасів, серед яких були тактичні ракети "Луна-М", артснаряди для танків та БМП та ін.

Вибухом були пошкоджені школа та кілька будинків.

Пожежа в Лозовій 28.08.2008 Фото: EPA/UPG

Люди з довколишніх населених пунктів евакуювалися. Охоронець одного із складів був поранений осколком в гомілку.

Ліквідувати вогонь вдалося через три дні. Після події частину розформували і вивезли боєприпаси. Версії військових і представників влади щодо причин НП розходилися. В результаті винними були визнані двоє керівників військової частини, які вчасно не прибрали сміттєзвалище біля арсеналу, з якого почалася пожежа.

14 березня 2010 року біля села Грузевиця Хмельницької області на території філії ДП "Укроборонсервіс" загорівся автомобіль, на який відвантажували 23-мм патрони до стрілецької зброї для транспортування в Шостку. Боєприпаси здетонували. В результаті події один зі співробітників підприємства отримав поранення ніг. Займання ліквідували в той же день.

20 березня 2014 року в Кривому Розі Дніпропетровської області на території 17-ї танкової дивізії 6-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України сталася пожежа на складах з заправленими танками з боєкомплектами.

Тоді повністю згоріли два танки Т-64. В результаті події ніхто не постраждав.

29 жовтня 2015 року в Сватовому Луганської області, яке знаходиться на підконтрольній території Україні, сталася пожежа з подальшими вибухами на складі боєприпасів.

Радіус розльоту снарядів був досить великим. Вони потрапляли в межі міста. В результаті події були зруйновані кілька будинків, а також пошкоджено будівлю школи. Під час інциденту загинули четверо військовослужбовців, ще четверо осіб були поранені.

Повністю ліквідувати пригоду вдалося 2 листопада.

Пожежа в Сватовому. 29.10.2015 Фото: УНІАН

Міністр оборони Степан Полторак назвав причиною інциденту дії бойовиків, які проникли на підконтрольну Києву територію. Схожу версію висловлював і Георгій Тука, який у той час очолював Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію. Пізніше військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що причиною пожежі на складах боєприпасів стала недбалість службових осіб, зокрема, начальника складу.

У ніч на 23 березня 2017 року сталося загорання з послідуючим вибухом на великому складі боєприпасів в Балаклії Харківської області. На момент початку пожежі на складах знаходилося приблизно 125 тис. тонн боєприпасів. Ліквідація НП почалася лише через кілька днів, коли вибухи припинилися. Основною версією назвали диверсію.

22 вересня 2017 року в результаті пожежі почалася детонація боєприпасів на складах біля населеного пункту Новоянисоль Донецької області. За версією слідства, місцеві жителі підпалили на полях суху траву, а потім пожежа перекинувся на територію складу.

У прокуратурі не виключили також недбалість військових. Жителів Новояснисоля довелось евакуювати.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі