RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Могли стріляти громадяни України: головні версії вбивства Аміни Окуєвої

Слідство розглядає дві основні версії вбивства

Слідство розглядає дві основні версії вбивства Чеченка з українським паспортом і боєць АТО Аміна Окуєва була вбита під Києвом Фото:

Увечері 30 жовтня під Києвом була вбита активістка, лікар, учасниця війни в Чечні й антитерористичної операції на Донбасі Аміна Окуєва. Біля селища Глеваха Київської області на залізничному переїзді автомобіль, в якому знаходилися Аміна та її чоловік Адам Осмаєв, також доброволець, обстріляли невідомі. Чому подружжя зазнало чергового нападу і хто може бути потенційним замовником вбивства, розбирався "Апостроф".

Деталі слідства

Це вже другий замах на Аміну Окуєву і Адама Осмаєва за цей рік. Так, 1 червня на Подолі кілер, який видавав себе за французького журналіста, стріляв у Осмаєва, але був знешкоджений пострілами Аміни. У нападника при собі були виявлені підроблені українські документи на ім'я Олександра Дакара. За даними ЗМІ, кілер – Артур Денисултанов-Курмакаєв, відомий як ймовірний виконавець замовлень глави Чечні Рамзана Кадирова.

Тоді Аміна припустила, що за замахом на її чоловіка стоять російські спецслужби. Після того нападу подружжя отримало державну охорону. Але, як стверджують у поліції, пізніше Окуєва і Осмаєв самі ж від неї відмовилися.

"Після закінчення строку, на який надавалася охорона, Аміна та її чоловік відмовилися від її послуг. Причини такого рішення вони не називали", - розповів "Апострофу" представник Нацполіції Ярослав Тракало.

Цікаво, що за кілька днів до чергового замаху приятель Аміни і Адама Казбек Куразов виклав у Facebook спільні фотографії з неоднозначним підписом: "Ми готові до зустрічі з черговими кілерами".

Фото: Kaz Kurazov/Facebook

За інформацією правоохоронних органів, увечері 30 жовтня подружжя добиралося додому, коли їх автомобіль обстріляли. За кермом знаходився Адам. Окуєва померла на місці від поранення в голову, а її чоловік отримав поранення.

"Зараз він знаходиться під охороною підрозділу Нацполіції. Його життю нічого не загрожує", - повідомив "Апострофу" радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

За фактом вбивства Окуєвої правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство. Його розцінюють як замовне.

За словами Шкіряка, наразі продовжують активно працювати оперативно-слідчі групи, здійснюються необхідні експертизи, продовжує діяти план "Сирена".

Звідки саме стріляли, чи були кілери на машині й куди вони зникли після нападу, в Нацполіції "Апострофу" не відповіли. Але раніше нардеп від "Народного фронту", радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що кілерів було двоє.

Фото з місця злочину Володимир Медушивський/Facebook
1 / 1
Фото з місця злочину Володимир Медушивський/Facebook
1 / 1
Фото з місця злочину Володимир Медушивський/Facebook
1 / 1
Розстріляна машина Окуєвої і Осмаєва Ротан Кримський/Facebook
1 / 1

Версії вбивства

Відомо, що слідство розглядає дві основні версії замаху на бійців АТО.

"Це – російські спецслужби і замовлення, організація безпосередньо з території Чечні, оскільки Аміна і Адам були ворогами Кадирова. Але слідство буде відпрацьовувати всі можливі варіанти", - зазначив у коментарі "Апострофу" Зорян Шкіряк.

Сам радник глави МВС не сумнівається, що це вбивство було організовано і сплановано з Росії. "І цілком ймовірно, що його могли зробити завербовані ФСБ громадяни України", - додав він.

Військовий експерт Олег Жданов також упевнений в "чеченському сліді" цього вбивства.

"Головним замовником може виступати хтось з керівників Чечні, зокрема Кадиров і його оточення. А взагалі основна мета таких вбивств – не допустити іміджевих втрат Росії. Усі ці люди могли розповісти правду про Росію, про те, що вони витворяють в Україні, чим взагалі займаються російські спецслужби тощо. Я думаю, це цілеспрямована операція спецслужб Росії з використанням добре розвиненої агентури в нашій країні", - сказав він у коментарі "Апострофу".

На думку Жданова, російським спецслужбам була дана команда на ліквідацію Аміни і Адама, тому варто очікувати нового замаху на Осмаєва, який пережив вже два напади. На питання "Апострофа", чому ж правоохоронці не змогли попередити цей замах, представник поліції Ярослав Тракало відповів так: "Поліція не може готуватися кожен день до нападу на тисячі українців та активістів".

30 жовтня в результаті поранення в голову було вбито Аміну Окуєву EPA/UPG
1 / 1
Її чоловік Адам Осмаєв був поранений в ногу. На даний момент життю та здоров'ю Адама Осмаєва ніщо не загрожує EPA/UPG
1 / 1

Надзвичайний стан у Києві

Ще після вибуху біля телеканалу "Еспресо", в результаті якого загинули двоє людей, а також постраждали депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук та український політолог Віталій Бала, в експертному середовищі заговорили про введення надзвичайного стану, який би передбачав обмеження всіх масових заходів у Києві. Однак радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк категорично заперечує таку ймовірність.

"Ніякого введення надзвичайного стану не може бути, це взагалі маячня", - сказав він "Апострофу".

Олег Жданов також не бачить необхідності в таких заходах, однак покладає відповідальність за зростання кількості вбивств і злочинів на українську владу.

"Взагалі українська влада несе відповідальність за криміногенну обстановку в нашій країні. У нас країною гуляють мільйони неврахованих стволів стрілецької зброї, чого навіть не приховує СБУ", - говорить експерт. Жданов не вірить, що вбивство Аміни Окуєвої буде розслідувана професійно.

Відзначимо, попередній замах на Окуєву і Осмаєва досі не розслідувано, слідство триває.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити