RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Переворот" у Луганську і втеча ватажка ЛНР: в Москви є два варіанти

Координатор "Інформаційного спротиву" про ситуацію в Луганську

Координатор "Інформаційного спротиву" про ситуацію в Луганську Фото: EPA/UPG

Після втечі ватажка так званої ЛНР Ігоря Плотницького в Москву його соратники, які залишилися в Луганську, побоюються зачисток. При цьому найбільш логічним для Кремля виглядає варіант створення на окупованій території Донбасу одного об'єднання під керівництвом нинішнього ватажка ДНР Олександра Захарченка. Про це "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

Ситуація наразі заморожена. Зрозуміло, що люди [Ігоря] Корнета фактично взяли під контроль Луганськ, контролюють практично всі "адміністративні" і псевдодержавні структури управління. Швидше за все, зараз Плотницький буде вести в Москві торг (матеріал було написано до появи новини про відставку ватажка ЛНР, - "Апостроф") саме за те, щоб залишитися "легітимним". На яких умовах, незрозуміло.

Ми знаємо, що головний аргумент на його користь – це те, що його підпис стоїть під Мінськими угодами. І у Москви зараз є два варіанти. Або якимось чином Плотницького повернути на місце, але при цьому незрозуміло, якими будуть взаємини далі з тими силовими структурами, які контролюються ФСБ, оскільки конфлікт вже продемонстрував свою гостру фазу. Або, що мені здається більш логічним, об'єднати ЛНР і ДНР під керівництвом Захарченка.

За нашими даними, у вищому керівництві ЛНР на цей момент існують серйозні побоювання з приводу можливих зачисток людей, що якимось чином пов'язані з Плотницьким, тобто людей з його орбіти. Також поширювалася інформація – знову-таки, у вигляді чуток серед керівництва – про те, що Захарченко насправді копав під Плотницького як мінімум останніх півроку, тобто постійно на зустрічах з російськими кураторами під час візитів до Москви розповідав про те, що Плотницький не в змозі контролювати ситуацію на окупованій частині Луганської області.

Наразі немає інформації, що Захарченко інспірував ті події, які відбулися в Луганську, або, скажімо так, готував нинішні події разом з Корнетом. Але те, що ФСБ виявилася, на диво, готовою до подій у Луганську (тобто моментально перекинула частину сил і засобів, зокрема свій спецназ, на територію, підконтрольну ЛНР), і те що в ніч з 22 на 23 листопада сталася серія диверсій і терактів, спрямована проти "органів управління 1-го армійського корпусу ДНР", у чому, за нашими даними, були задіяні люди з тієї частини "армійського корпусу ЛНР", яка була і залишається лояльною Плотницькому – все це свідчить про те, що цей конфлікт назрівав давно, і Захарченко був до нього готовий однозначно.

Як мені здається, об'єднання ЛНР і ДНР – це найбільш логічний і вигідний для Москви варіант на цей час. У такому разі підпис Захарченка, який стоїть під Мінськими угодами, залишається чинним, оскільки він вже буде ватажком єдиного утворення – не знаю, як вони його назвуть. А для російських військових, що ЛНР і ДНР були окремо, що вони будуть разом – немає абсолютно ніякої різниці. Виникає проблема розподілу сфер впливу між ФСБ і Головним розвідувальним управлінням Генштабу ЗС РФ. Але на території, підконтрольній ДНР, це давно вже вляглося – кожен відповідає за своє, куратори від обох відомств приставлені до конкретних "керівників". Очевидно, в ЛНР відбудеться певний перерозподіл. Як воно буде здійснюватися, я наразі сказати не можу. Думаю, що на ЛНР просто перекладуть кальку з ДНР.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити