RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Переворот" проти ватажка ЛНР: у Луганську розповіли, хто перемагає

У Луганську триває протистояння між Плотницьким і Корнетом

У Луганську триває протистояння між Плотницьким і Корнетом Фото: EPA/UPG

Вже другий день увага медіа прикута до подій в окупованому Луганську, де не поділили владу ватажок так званої "Луганської народної республіки" Ігор Плотницький і вже колишній "міністр внутрішніх справ ЛНР" Ігор Корнет, який збунтувався проти свого відсторонення. Попри всі потуги, Плотницькому все складніше зберігати хорошу міну за поганої гри й переконувати, що ситуація в місті контрольована. Що відбувається в Луганську і чим можуть закінчитися розбірки двох угруповань, з'ясовував "Апостроф".

Що відбувається

Вирувати в окупованому проросійськими бойовиками Луганську пристрасті почали з ранку вівторка, 21 листопада, коли невідомі у військовій формі спочатку оточили будівлю обласного управління внутрішніх справ, яку займає так зване "МВС ЛНР", а потім і обладміністрацію, де засідає сам Плотницький.

"У місті коїться незрозуміло що, одні кажуть – навчання, інші – переворот. У центрі багато озброєних людей, пройти біля адмінбудівель нереально. Дуже страшно, раптом почнуть стріляти і постраждають жителі?" – поділилася з "Апострофом" мешканка міста Ольга.

Пізніше у вівторок з'явилася заява Ігоря Корнета, який, продовжуючи називати себе "міністром", повідомив про "припинення діяльності української диверсійно-розвідувальної групи", до якої нібито була причетна "директор ДТРК ЛНР" Анастасія Шуркаєва. Ще двох людей Плотницького - керівника його "адміністрації" Ірину Тейцман і "начальника служби безпеки" Євгена Селіверстова - бунтівний "міністр" звинуватив у спробі "перевороту" в Луганську в 2016 році.

З поясненням подій на вулицях міста, виступив і Плотницький, який назвав те, що відбувається, "спробою держперевороту", пообіцяв врегулювати ситуацію і покарати організаторів заколоту.

Уранці 22 листопада на сайті ватажка ЛНР з'явилося відео його зустрічі з підлеглими, зокрема з Володимиром Черковим, який змінив Корнета. Основний посил цього ролика полягав у тому, що ситуація начебто стабілізувалася, а точку в бунті колишнього "міністра" поставлено. Такою картинкою жителів окупованого Луганська спробували переконати, що обстановка розрядилася.

Втім, пересічних луганчан це мало заспокоїло, адже люди Корнета відключили в місті телебачення і радіо. Навряд чи вселила спокій жителям і колона військової техніки, що в'їхала до міста.

"Найстрашніше від невідомості. Телевізор не показує, в інтернеті пишуть хто що. З нетерпінням чекаємо, коли пристрасті вляжуться. Особисто мені все одно, хто там буде керувати, аби тільки припинилися ці ігри зі зброєю в центрі міста", - зазначає в коментарі "Апострофу" місцева мешканка Марина.

Центр Луганська оточили озброєні люди Фото: EPA/UPG

Крім того, відсторонений Корнет продовжує панувати в будівлі "МВС ЛНР", йому ж досі підпорядковуються всі рядові "поліцейські". 22 листопада вони захопили (за їх висловом – "заарештували") "генпрокурора ЛНР" Віталія Подоброго, людину Плотницького, і "військового прокурора" Сергія Рахна. Проти прокурорських, які раніше звинувачували Корнета у захопленні чужого майна, вже зліпили "кримінальні справи".

Хто переможе

Як стало відомо "Апострофу", на підмогу Корнету приїхали специ ватажка так званої ДНР Олександра Захарченка. Виходячи з цього, можна судити, що, схоже, поки що першість в ЛНР утримує саме Корнет. І здаватися не збирається.

В середу, 22 листопада, з кожною годиною конфлікт в Луганську набирав обертів. Люди Плотницького намагалися за допомогою безпілотника роздивитися, наскільки серйозно їх взяли в облогу. У той же час люди Корнета зганяли нову техніку та зміцнювали позиції в районі вулиць Демьохіна і Коцюбинського в центрі Луганська (саме там розташовуються будівлі "МВС ЛНР", "генпрокуратури" і телебачення, заблоковані ними).

Луганськом ширилися чутки, що Плотницький поїхав на поклон до Москви до свого куратора, помічника президента Росії Владислава Суркова з проханням надати йому допомогу і не допустити його повалення (про втечу ватажка ЛНР в Росію напередодні з посиланням на власні джерела повідомив також речник МВС України Артем Шевченко). У цей час в соцмережах активно обговорюють останні відео на сайті Плотницького, помічаючи, що з вікон кабінету, де відбуваються події, не видно снігу, який випав напередодні, що може говорити про те, що сюжети були підготовлені заздалегідь.

До речі, як повідомляють джерела "Апострофа", наближені до "керівництва" так званої ЛНР, наразі Кремль схилився на бік Корнета, вірніше – його куратора, тому Суркову з Плотницьким найімовірніше доведеться прогнутися. У той же час, за даними поінформованого джерела, швидше за все, змінювати ватажка ЛНР не будуть – для збереження загальної картини благополуччя. Його просто поставлять в жорсткі рамки, а управління самопроголошеною "республікою" перейде в руки блоку силовиків РФ.

Судячи з усього, розбірки між двома таборами не закінчаться так просто. Якщо в попередні роки всі наїзди команди Суркова на команду російських силовиків вдавалося врегулювати більш чи менш тихо, то на цей раз вгамувати озброєних бунтарів буде непросто.

Тим не менше люди Корнета не поспішають йти в атаку, а Плотницький не дає команду своїй "армії" розігнати заколотників, тому можна припустити, що зараз ведуться вкрай непрості переговори. Утім, хто б не зайняв крісло в будинку з кулями (так в народі називають будівлю захопленої луганської обладміністрації), навряд чи ці зміни якось позначаться на житті простих людей.

"Москва ділить сфери впливу, а наші в результаті тут буцаються. Таке відчуття, що в Кремлі роблять ставки на ці розборки, як на бої без правил, - каже "Апострофу" ще один луганчанин Сергій. – А насправді, краще б між собою домовилися, хто переможець – Корнет або Плотницький, і не влаштовували б нам тут цирк".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити