RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війна на Донбасі: хто дасть Україні зброю, якої боїться Росія

Жданов про надання Україні летальної оборонної зброї

Жданов про надання Україні летальної оборонної зброї Фото: defenceimagery.mod.uk

Держдепартамент США схвалив продаж Україні летальної оборонної зброї. Київ зможе купити деякі легкі озброєння та стрілецьку зброю, але для нього, як і раніше, недоступні протитанкові ракетні комплекси Javelin. Правда, зброю, якої бояться військові Володимира Путіна, Україна може отримати і не від Сполучених Штатів. Таку думку висловив "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

Ви виходите на лицарський бій не з дерев'яним мечем, а із залізним. Те ж саме - Javelin і наші протитанкові комплекси, він на ціле покоління кращий. Javelin для ведення бойових дій - це досить критично для РФ. Маючи, припустимо, ці комплекси, ми спокійно вибиваємо бронеоб'екти з їх системи оборони або, не дай Бог, бойових порядків наступаючих військ. Тоді наступ зводиться до нуля. Тому, можливо, Javelin не включили в список дозволених до продажу озброєнь, щоб не дражнити Росію.

Але це абсолютно не принципово. Для нас принципово, що Дональд Трамп дав офіційний дозвіл на постачання Україні летальних видів озброєнь. Не забувайте, що Канада включила нас у список країн, яким можна продавати будь-які види озброєнь. Тому отримати Javelin ми можемо і в Канади. Отримати ми їх, в кінцевому рахунку, можемо і через Чехію, яка також включила Україну в список країн, яким можна продавати летальні види озброєнь.

Тому те, що США поки не дозволили своїм компаніям продавати нам Javelin, - абсолютно не принциповий момент. І тут треба віддати належне американській президентській адміністрації, що вже є офіційне рішення. Тепер все залежить тільки від нас.

Читайте також: Ігри на межі війни: Путін вибрав небезпечний сценарій, США вже відповідають

Цього року ми вже отримали $350 млн військово-технічної допомоги - не грошима, а саме допомогою. В тому числі, Сполучені Штати здійснювали нам поставки санітарних Hummer і снайперських гвинтівок. Правда, у нас трошки неправильно це підносять: ніби це президент (Петро Порошенко) дарує Збройним силам, а не США. Але 350 млн вони реалізували. На наступний рік включено летальне озброєння - і системи ППО, і стрілецька зброя. Список вже узгоджений Пентагоном і Генеральним штабом ЗСУ. Тому питання лише в тому, що ми хочемо попросити і що вони готові нам надати в рамках цієї допомоги.

Питання - куди ми збираємося витрачати, питання нашої поведінки. У 2014 році Канада нам пропонує винищувачі F-16 - ми спускаємо на гальмах, вдаємо, що не чуємо. У 2015 році нам пропонують ті ж Javelin - ми швидко приймаємо на озброєння ПТКР (протитанкова керована ракета, - "Апостроф") "Стугна", говоримо, що він кращий у десять разів, хоча він гірший на ціле покоління. Цього року знову навесні була хвиля: Javelin - дадуть або не дадуть. Ми відразу ж що зробили? Прийняли на озброєння ПТКР "Корсар" і сказали: "А він ще кращий, ніж Javelin". Тобто ми самі, з одного боку, бігаємо-просимо (правда, всередині країни), а коли нам за кордоном говорять: беріть, хлопці, гроші на допомогу і ось, будь ласка, купуйте, - ми говоримо: ні-ні-ні, у нас все є своє, найкраще.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити