RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Захарченко відрізає Донецьк від України: чого злякався ватажок ДНР

Вчителів і робітників також змусили написати "підписки про невиїзд"

Вчителів і робітників також змусили написати "підписки про невиїзд" Фото: EPA/UPG

На окупованих територіях Донецької області відкрилася філія Північної Кореї. Ні, Кім Чен Ин не делегував свого представника в ОРДО, просто ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко видав "указ", відповідно до якого місцевим жителям заборонено залишати територію терористичного анклаву. Для чого бойовики зважилися на такий радикальний крок, розбирався "Апостроф".

"Турбота" про народ

"Указ" ватажка ДНР був опублікований на сайті так званого "міністерства державної безпеки" 15 січня. Згідно з ним, залишати межі окупованої території Донецької області заборонили місцевим "чиновникам". Правда, різнокаліберні "депутати", "міністри", "прокурори", "міліціонери" самопроголошеної "республіки" і без "указу" Захарченка не особливо рвалися у вільну Україну, розуміючи, що там з них може спитати СБУ. Але заборона на виїзд поширилася і на співробітників установ "державної" і муніципальної форм власності. А якщо врахувати той факт, що на окупованих територіях будь-який бізнес, який погано лежить, моментально стає "державним", то заборона на виїзд з ОРДО стосується величезної кількості мирного населення.

"Начальник дільниці прочитав "указ", потім майстер сказав нам написати у вільній формі підписки, що ми зобов'язуємося не залишати територію ДНР і не виїжджати в Україну. Підписки зібрали і забрали", - розповів "Апострофу" слюсар одного з підприємств Донецька Іван.

У "МГБ ДНР" аргументацію для такого жорсткого рішення підготували якнайбільш добросердечну, мовляв, катаєтеся туди-сюди в своє задоволення через лінію розмежування, "карателі" вас вербують "під погрозами фізичного та психологічного впливу", а потім то пам'ятник Леніну вибухає, то "доблесний" Гіві згорить на роботі, тому бузу відставити – це для вашого ж блага і безпеки.

Та й сам Захарченко додав, що його розпорядження – це "турбота про громадян та "державу" в цілому". "Люди, які пишуть в мережі інтернет про те, що цей указ поганий, - або приховані вороги, або проплачені Україною. Вони не розуміють, що він спрямований на безпеку громадян. Ці вороги ще страшніші, ніж ті, які знаходяться на фронті", - заявив лідер бойовиків. Он як!

Проте пересічні донеччани такого "блага" не розуміють. "Настрій, звичайно, у всіх на нулі. Ніхто толком не може зрозуміти, чого раптом такі репресії, - скаржиться "Апострофу" мешканка Донецька Анастасія. – У соцмережах пишуть, що бюджетники звільняються десятками. Знаю, що мовчки папірець підписують, мовляв, з "указом" ознайомлені. А куди звільнятися, на які шиши жити? Відчуття, що хотіли добити і так морально убитих людей – зв'язку немає, грошей немає, війна, а тут ще й резервація намічається... В людей вже апатія починається, тому що сил не вистачає все це переносити. Просто страшно подумати, як цей "указ" будуть перекручувати і по-своєму тлумачити. Але я думаю, що цей безглуздий "указ" скоро скасують або відкоригують. Щоб народ знову "полюбив" найдобрішого царя-батюшку".

"Захарченко говорив, що на звичайних бюджетників його ідея поширюватися не буде, мовляв, невиїзними будуть тільки ті, хто володіє "державною таємницею" або важливою конфіденційною інформацією... Але я – простий вчитель у школі, якою таємницею я володію? Скільки буде два плюс два або як писати "жи", "ши"? Тим не менш директор сказав написати підписку – таке одержав розпорядження, і нічого не зробиш", - скаржиться вчитель початкових класів Ганна Сергіївна.

Сашко, навіщо?

Дійшло до того, що тихенько нарікати на несправедливість життя в ОРДО почали навіть функціонери самопроголошеної "республіки". Наприклад, "депутат" так званої "народної ради ДНР" Анастасія Селіванова на своїй сторінці в соцмережах поскаржилася, що її знайомі шоковані забороною залишати окуповані території.

Для чого ж Захарченко зважився на заходи, які виявилися настільки непопулярними навіть серед його прихильників? Експерти називають чотири причини.

Захарченко злякався. Аргументація "МГБ" щодо того, що свідомі "громадяни ДНР" виїжджають у вільну Україну "патріотами", а повертаються "шпигунами", дійсно лякає ватажка бойовиків. За словами члена парламентського комітету з нацбезпеки і оборони Дмитра Тимчука, на підписанні цього "указу" наполягали в "МГБ".

"В "МГБ" вказували, що за минулий рік було затримано більше 250 осіб – "шпигунів", "диверсантів", "зрадників", а з них левова частина – представники "держустанов", які можуть володіти інформацією, небажаною для розповсюдження за межами території, підконтрольної ДНР, - пояснює "Апострофу" нардеп. – І раніше були спроби на негласному рівні заборонити виїзд в Україну: попереджали про відповідальність за відвідування підконтрольних Україні територій, але такі попередження не носили характеру "офіційної" заборони. Після того, як були підбиті підсумки року, "МГБ" надало свої цифри Захарченку, і він підписав цей указ".

"Захарченко реально побоюється вербування спецслужбами України людей, що виїхали, - додає "Апострофу" політолог Кирило Сазонов. – Причому вони побоюються навіть не стільки примусового вербування, скільки того, що люди самі підуть на контакт з українською контррозвідкою. І ці побоювання цілком справедливі, адже деякі люди хочуть підтвердити свою лояльність Україні, а багато хто просто хоче допомогти швидше звільнити території".

Ватажок ДНР побоюється вербування українськими спецслужбами людей, що виїхали, вважає політолог Кирило Сазонов Фото: Getty images

Фонд обміну. Очевидно, що, незважаючи на заборону покидати ОРДО, місцеві жителі на свій страх і ризик все ж будуть виїжджати на вільну територію України, адже у багатьох з них там живуть родичі, які потребують догляду, діти, друзі, близькі. Нарешті, людям потрібно зняти пенсію з банківської картки, отримати інші соціальні виплати. А зловити перебіжчика і оголосити його шпигуном украй вигідно для бойовиків.

"Вони влаштували полювання на відьом для того, щоб мати фонд для обміну полоненими, - каже Тимчук. – В останній обмін полоненими Україна передала ДНР і ЛНР набагато більше людей зі свого боку, ніж та сторона повернула нам. Відповідно, бойовикам потрібні нові бранці".

Усе додому. Крім того, "указ" ватажка ДНР в перспективі сприятиме бізнесу подружжя Захарченків.

"Ні для кого не секрет, що люди виїжджають в Україну часто раз на тиждень для того, щоб закупитися продуктами харчування, ліками, товарами першої необхідності, - зазначає Кирило Сазонов. – Тим самим завдається удар бізнесу дружини Захарченка, яка контролює так званий "Перший республіканський" супермаркет. Відповідно, чим менше людей буде їздити, тим більше буде заробітків на місці".

Курс на Росію. Зрештою заборона на відвідування вільної території України цілком логічно вкладається в політику бойовиків, яку вони ведуть вже давно.

"Це тренд на самоізоляцію "республік" від України, який вже більше року спостерігається на окупованих територіях, - пояснює "Апострофу" донецький журналіст Сергій Гармаш. – Спочатку створили штучні проблеми на своїх блокпостах. Вони жартували з приводу того, що на українських блокпостах черги, але приблизно рік тому утворилися черги і на блокпостах Л/ДНР. Практично в кожного перевіряють мобільні телефони. Потім була економічна блокада, яку вони оголосили нам. Після штучно були створені умови для відключення оператора мобільного зв'язку lifeсell: ремонтна бригада, яка поїхала відновлювати зв'язок, була заарештована. І ось цей "указ" про заборону виїзду".

"Вони хочуть максимально обрізати зв'язок жителів окупованих територій з українською реальністю, щоб вони довіряли виключно пропаганді, - додає Сазонов. – Щоб люди не їздили, не дивилися і не розповідали іншим, що відбувається в Україні. Інтернетом користується молоде покоління, а старші звикли до газет і телебачення, а українських ЗМІ там немає".

Ізолювати окуповані території від України означає нав'язати альтернативу – Росію.

"Адже чим далі ДНР від України, тим ближче вони до Росії. Це автоматична інтеграція в Росію, адже людям просто нікуди подітися. Наприклад, після відключення Vodafone люди стали купувати сім-карти місцевого оператора "Фенікс", а цей оператор не має виходу для дзвінків в Україну – тільки в Росію. Інтеграція в РФ – це нова реальність, яку створюють і для Росії на випадок, якщо РФ захоче віддати ці території Україні. А якщо не захоче, Мінські угоди передбачають транскордонне партнерство з РФ, відповідно, це один з важелів впливу Москви на ОРДЛО, а через них – на всю Україну. У цьому зацікавлені як місцева "влада ДНР", так і РФ", - резюмував Сергій Гармаш.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити