RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Існує лише одна причина, з якої в Україні йде війна - західний експерт

Браян Вітмор про вирішення конфлікту на Донбасі

Браян Вітмор про вирішення конфлікту на Донбасі Фото: EPA/UPG

Американський політичний експерт, старший науковий співробітник вашингтонського Центру аналізу європейської політики (CEPA) та старший аналітик з питань Росії в головній редакції RFE/RL у Празі БРАЯН ВІТМОР у інтерв'ю "Апострофу" розповів про врегулювання конфлікту на Донбасі, мінський формат, миротворців і єдину причину, з якої РФ воює проти України.

Що робити Україні, коли "Мінськ" не працює

Думаю, Україні треба зосередитися на контролі того, що вона може контролювати, на території, яку вона контролює. Треба зосередитися на тому, щоб частина України, яку контролює Київ, була якнайуспішнішою. А це означає серйозну кампанію проти корупції, серйозні економічні реформи. Тому, думаю, саме на це вкрай необхідно спрямувати всі зусилля України.

З боку Заходу… Було очевидно з самого початку, що "Мінськ" – це погана угода, повністю перекошена проти України. І я думаю, що насправді українська влада у випадку з "Мінськом" зіграла дуже добре, маючи надзвичайно погані карти. І Москву це розчаровує.

Думаю, всі згодні, що "Мінськ" помер.

Про врегулювання конфлікту на Донбасі

Щоб вийти з глухого кута, потрібна ситуація, за якої Росія буде готова віддати контроль над частиною українського кордону, яку вона контролює, припинити озброювати промосковських сепаратистів і припинити відправляти зброю та своїх солдатів в Україну. Москва не виявляє жодного бажання зробити це. Існує лише одна причина, чому в Україні конфлікт: Москва цього хоче.

Читайте також: Путін втягнув Україну в дуже кепську гру - автор гучної статті про ЗСУ та загрозу великої війни з Росією

Про миротворців

Думаю, у цьому питанні точно є прогрес. Думаю, було б дуже добре, якби на Донбас потрапили миротворці. Але я був би дуже підозрілий до російських мотивів погодитися на миротворців на Донбасі. Диявол завжди в деталях, тому треба бути уважними щодо того, про яких миротворців йдеться. Я би хотів нагадати, що миротворці були в Абхазії та Південній Осетії до 2008 року. І всі ми знаємо, що відбулося в Абхазії та Південній Осетії в серпні 2008 року. І зараз відбувається лагідна анексія цих двох територій до складу Росії.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити