RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін може помститися за Сирію на Донбасі: розкрито небезпечний сценарій Кремля

Дмитро Тимчук про загрозу нового загострення на Донбасі

Дмитро Тимчук про загрозу нового загострення на Донбасі Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін в разі виникнення військових проблем у Сирії може спробувати помститися, натиснути на Захід і влаштувати загострення боїв на Донбасі. Про небезпечний сценарій Кремля "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний спротив", нардеп Дмитро Тимчук.

Я не вірю в ту версію, що якщо Путін серйозно відволічеться на Сирію, то на Донбасі буде повна деескалація, росіянам буде не до Донбасу і так далі. Там діє налагоджена система, оскільки російська армія – це не одна дивізія, яку можна використовувати або там, або там.

У Сирії ж в основному хто використовується? Це їхні військово-космічні сили, тобто авіація, і флот. На Донбасі ні одні, ні інші не беруть участі.

Разом з тим, на Донбасі налагоджена система забезпечення й управління бойовими діями через штаб восьмої загальновійськової армії РФ, яка не має особливого відношення до Сирії.

Відповідно, я не бачу прямого зв'язку в тому, що Путін повинен обирати Сирію або Донбас. Йому ніщо не заважатиме проводити якісь дії в Сирії та одночасно підтримувати рівень ескалації на Донбасі.

Чи може Путін спробувати відігратися на Україні в разі поразки в Сирії? Це цілком можливо. Як наслідок політичного тиску, тобто якщо відходити від суто військово-організаційних питань і переходити в сферу політики, то цілком можливо, що ескалація на Донбасі буде для Путіна засобом політичного тиску. Я абсолютно не виключаю такого сценарію і, знаючи войовничий образ Путіна, цілком імовірна ескалація на Донбасі в разі невдачі російських військ в Сирії – це якраз у дусі нинішньої кремлівської верхівки.

Читайте також: Путіну дали можливість піти: якою буде відповідь Росії

Ми розуміємо, що не можна порівнювати російське угруповання в Сирії і ті сили, які можуть використовувати американці. Американська військова міць – це небо і земля в порівнянні з російською. Тобто в Путіна не так багато шансів щось довести в Сирії. З іншого боку, ми також бачимо, що Трамп не дотримується жорсткої політики – починалося з того, що "ми обов'язково відповімо", потім, що "ми можливо скоро відповімо, а можливо - нескоро".

Тобто в Білому Домі прекрасно розуміють можливий сценарій протистояння з Кремлем, членом ядерного клубу, з усіма можливими наслідками. Але якщо брати до уваги лише використання звичайних озброєнь, то, ясна річ, Росія програє по всіх фронтах.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити