RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путіну дали можливість піти: якою буде відповідь Росії

Американці дають Путіну можливість піти з Сирії без втрат

Американці дають Путіну можливість піти з Сирії без втрат Фото: EPA/UPG

США дають можливість президенту РФ Володимиру Путіну піти з Сирії без втрат. Дональд Трамп завчасно попередив росіян, що по позиціях збройних сил Башара Асада, якого звинувачують у застосуванні хімічної зброї, буде завдано удару. При цьому, якщо Кремль відповість на удар США, то це буде класифікуватися як злочин і поставить життя всієї планети під ризик. Таку думку "Апострофу" висловив російський блогер і фінансист Слава Рабинович.

Складно передбачити, чим закінчиться протистояння Росії та США в Сирії. Чотири роки тому Путін оголосив Заходу війну. І Захід прийняв цей виклик, відповідаючи як санкціями, так і військовими діями.

Перебування Росії в Сирії - це великий міжнародний знак питання. Перебування в Сирії сил міжнародної коаліції - тут менше знаків запитання. Що стосується хімічних атак, які Асад здійснює протягом багатьох років проти населення власної країни, - це військові злочини. Відповідно, будучи військовим злочинцем, Асад давним-давно втратив свою легітимність. Відповідно, перебування російських військ у Сирії - теж нелегітимне, тому що саме на запрошення Асада Росія ввела туди війська.

Разом з тим, репутація Путіна і його ОЗУ всім зрозуміла, відповідно, в міжнародної коаліції є вагомі підстави робити те, що вони роблять, і їм, за великим рахунком, наплювати на Росію.

При цьому не потрібно забувати про те, що Російська Федерація - Путін це чи не Путін - є членом Ради безпеки ООН. І як чинний член Радбезу ООН Російська Федерація зобов'язана брати участь у підтримці безпеки в світі. Але Російська Федерація насправді займається тим, що підриває міжнародну безпеку.

Читайте також: У Трампа кілька варіантів удару по Сирії, можуть загинути військові Путіна - приватна розвідка США

Якщо ж будуть потенційні дії Росії у відповідь на театрі військових дій в Сирії, вони будуть класифікуватися як абсолютно безвідповідальні дії постійного члена Радбезу. По-друге, вони можуть бути злочинними. І це все буде називатися військовим злочином Путіна. Крім усього іншого, ніхто не може заперечувати, в тому числі і я, того, що Путін своїми злочинними діями ставить життя всієї планети під ризик. Так, є ризик якогось серйозного зіткнення, оскільки Путін вже чотири роки поспіль шантажує весь світ ядерною бомбою.

Чи відповідатиме Путін на удари США по позиціях Асада, якщо при цьому постраждають російські військові? Мені важко уявити, як він відповідатиме. Чи вистачить в нього нахабства на це. З іншого боку, мені здається, що американці зараз дають можливість Путіну зробити все для того, щоб російські військові не постраждали. Вони завчасно попередили росіян, і зараз саме час евакуюватися (за останньою інформацією, 11 кораблів Військово-морського флоту Росії покинули порт в сирійському Тартусі, - "Апостроф").

Разом з тим, це надзвичайно серйозна і небезпечна ситуація, яка мені реально нагадує, наприклад, війну в Кореї. Це та ситуація, яку не всі з нинішнього покоління людей бачили на власні очі.

А взагалі, на мій погляд, місце Росії в Сирії мало би бути в лавах міжнародної коаліції. При цьому Росії було б неможливо відсторонитися від сирійської проблеми, тому що РФ є постійним членом Ради безпеки ООН. І, будучи відповідальним членом ООН, РФ була б зобов'язана діяти в рамках міжнародної коаліції з усіма політичними і військовими цілями, які затверджені та поділяються усіма членами міжнародної коаліції. І при цьому Росії в жодному разі не можна було діяти на боці Асада.

Власне кажучи, ми взагалі не знаємо, що буде з Росією, тому що Путін одноосібно знищив усі державні інститути, всі гілки влади, всі демократичні інститути і конституційний лад - він демонтував російську державу. Тому ми не тільки не знаємо, що буде в Сирії навколо протистояння Росії з рештою світу, ми не знаємо, що буде в самій Росії.

Читайте також

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Чим закінчиться війна в Ізраїлі та що отримає Україна - розповідає ізраїльський публіцист Марк Котлярський