RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обвалення будинку в Дрогобичі: всі подробиці трагедії, фото і відео

В результаті страшної НП на Львівщині є як мінімум двоє загиблих

В результаті страшної НП на Львівщині є як мінімум двоє загиблих Вибух в Дрогобичі

Українці знову стали жертвами застарілої комунальної інфраструктури, що дісталася в спадок ще від СРСР. У ніч на 28 серпня в Дрогобичі Львівської області обрушилася секція чотириповерхового житлового будинку. Уже зараз відомо, що в результаті страшної події є щонайменше двоє загиблих.

"Апостроф" розповідає всі подробиці трагедії і згадує аналогічні випадки з минулого.

Що сталося

У ніч на 28 серпня близько 2:46 в житловому будинку по вулиці Грушевського, 101 в Дрогобичі прогримів вибух, який обвалив секцію чотириповерхового житлового будинку. На місце НП оперативно прибули рятувальники ДСНС і побачене їх шокувало. Замість однієї із секцій під'їзду в будинку зяяла величезна діра.

За попередньою інформацією, в будинку стався вибух побутового газу. Втім, згодом цю версію поставлять під сумнів, так як жодних слідів вибуху газу не виявлено.

Десятки рятувальників і більше 20 одиниць техніки приступили до роботи. Будинок терміново відключили від газу, світла і води.

Взрыв в Дрогобыче 28 августа ГосЧС
1 / 1
Взрыв в Дрогобыче 28 августа ГосЧС
1 / 1
Взрыв в Дрогобыче 28 августа ГосЧС
1 / 1
Взрыв в Дрогобыче 28 августа ГосЧС
1 / 1
Взрыв в Дрогобыче 28 августа ГосЧС
1 / 1

Результати роботи рятувальників не змусили себе чекати. Уже в перші години з-під завалів були врятовані троє дорослих і дитина. Їх одразу відправили до найближчої лікарні. В якому вони стані, достовірно невідомо.

Менш ніж за три години після НП на завалах працювали 173 людини і 32 одиниці техніки. Поруч з будинком встановили наметове містечко.

Близько 5:26 ранку знову прийшли хороші новини - з-під завалів врятували ще одну людину. Її згодом також госпіталізували.

Однак близько сьомої ранку з'явилася перша інформація про загиблого. Його стать і вік не повідомляється. Також стало відомо, що загальне число врятованих з-під завалів збільшилося до семи осіб, з яких четверо - діти.

О 8:20 на місці обвалення секції під'їзду знайдено тіло ще одного загиблого.

До 11 години на місці НП працюють вже 450 рятувальників. З будинку, що обвалився, евакуювали всіх людей.

За останніми даними відомо про загибель двох чоловіків, трьох жінок і дитини. Рятувальники залишаються на місці трагедії, триває активна фаза розбору завалу будівельних конструкцій.

Що розповідають очевидці

За даними очевидців, ніякого вибуху газу в будинку не було. Люди розповідають ЗМІ, що ще недавно скаржилися в ЖЕК на величезну тріщину, яка з'явилася на будинку. Їм порадили робити ремонт за свої гроші.

Також люди розповідають, що вночі чітко чули звук обвалу, але ніякого вибуху ніхто не чув.

Мер Дрогобича повідомив, що в секції, що обвалилася, проживали 14 осіб. У ніч на 28 серпня будинку знаходилися 13 з них.

Вибухи газу в Україні

Тільки в 2018 році в Україні кілька разів відбувалися НП з вибухом газу.

У серпні вибух газу стався в багатоповерхівці у Харкові. Будинок встояв, однак сталася потужна пожежа. На щастя, обійшлося без жертв.

14 грудня вибухнув газ на третьому поверсі будинку в Фастові під Києвом. Загинули двоє людей.

Також в грудні стався потужний вибух в селищі під Харковом. Приватний житловий будинок знищило майже повністю. Обійшлося без жертв.

Велике НП сталося в Україні в 2014 році, коли від вибуху газу була зруйнована частина багатоповерхового будинку в Миколаєві. Тоді загинули 7 осіб.

Одна з найстрашніших НП трапилася в жовтні 2007 року в Дніпрі. Тоді в наслідок вибуху газу у житловому будинку загинули 23 людей, серед яких - діти. Постраждалими внаслідок трагедії були понад 400 людей.

Чому так відбувається

Основна причина НП з газом - застаріла інфраструктура. Комунальники скаржаться, що навіть незважаючи на високі тарифи, нездатні забезпечувати своєчасну заміну або хоча б профілактику наявної інфраструктури.

Крім того, є думка, що більшість НП трапляються через несанкціоновані роботи, що проводяться з газовими трубами. Йдеться про неправильну установку газових плит, котлів та іншого обладнання.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити