RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Собаки згоріли живцем, а людей виносили з відірваними кінцівками – мешканець Кременчука розповів про наслідки ракетного удару по ТРЦ

Рашисти спеціально цілилися по торговому центру

Рашисти спеціально цілилися по торговому центру ТРЦ у Кременчуку після ракетного удару Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

У понеділок, 27 червня, рашисти здійснили ракетний удар по торгівельному центру в середмісті Кременчука. На момент влучання ракети всередині було більше тисячі людей. Рятувальники гасили пожежу до ранку, а завали розбиратимуть ще мінімум два дні. На ранок було відомо про більше ніж 20 загиблих, та ця цифра може збільшуватися під час проведення пошукових робіт.

Що відбувалося на місці трагедії після ракетного удару? Чи можна було уникнути такої величезної кількості жертв? Куди поцілила друга ракета, випущена рашистами по Кременчуку? Про це в ефірі Апостроф TV розповів співголова волонтерського фонду "Довіра людей", мешканець Кременчука, який був очевидцем ракетного удару по торгівельному центру ОЛЕГ ПОПЕНКО.

– Ви були свідком ракетного удару по ТРЦ. Розкажіть, що відбувалося?

– Мій дім знаходиться за 700 метрів від торговельного центру. Я відчув перший вибух - затрусився будинок, в загальному коридорі вирвало шибку вікна та впав горщик з квітами. Я почув цей звук, вискочив на балкон і в цей час побачив, як друга ракета влучила просто в торгівельний центр. Буквально за мить на вулицю посипалося скло в сусідніх будинках, в яких не були замінені вікна. А за 10-20 секунд я почув страшенний крик: жіночий, дитячий. Він йшов від торгівельного центру.

– Врятуватися у людей просто не було можливості й часу?

– Люди, які перебували на виході, встигли вибігти і врятуватися. А ті, що знаходилися всередині, куди якраз прийшлося влучання ракети, то звісно там дуже мало що від людей залишилося. Я бачив учора, коли ходив до ТРЦ, десятки швидких, які вивозили людей з відірваними кінцівками. Дорослі люди, підлітки, діти.

До речі, з лівого боку від торгівельного центру є дитячий майданчик. Часто там залишалися діти, з кимось із батьків, поки інший йшов закуплятися. Тому там є й постраждалі діти.

– Що це за торгівельний центр був? Адже там не лише гіпермаркет був, а й інші крамниці, і багато людей відвідувало його?

– Так, там кілька десятків крамниць, є супермаркет та великий магазин побутової техніки. На той момент там могли перебувати й тисяча, і півтори тисячі людей. Тільки працівників магазину "Амстор" та інших торгівельних закладів там більше 400. І ще була величезна кількість відвідувачів.

До речі, там же не тільки ТРЦ. На майданчику перед ним знаходилася міні-автостанція, де маршрутки висаджували людей. Там стояло декілька маршруток під час влучання ракети.

– Люди на вулиці теж постраждали?

– Поки не зрозуміло, чи були там постраждалі, бо було важко зрозуміти, хто ці люди. Це ті, хто встиг вибігти з торгівельного центру, чи це ті, хто були на вулиці. Все це одразу перетворилося на величезну пожежу. Для розуміння, щоб загастити вогонь, виїхав спеціальний пожежний поїзд "Укрзалізниці", 20 пожежних автомобілів працювало, тисяча рятувальників і досі працюють там, розбираючи завали та шукаючи загиблих.

– Я бачила ці моторошні кадри. Кажуть, що там був магазин іграшок, і тому там було так багато дітей.

– Так, всередині був магазин іграшок. Дітей там завжди дуже багато. І як я казав, там і дитячий майданчик був.

– Це такий сімейний ТРЦ був?

– Абсолютно, це був величезний магазин з усім необхідним. Там навіть був зоомагазин з собаками, їх не встигли вивести, вони згоріли живцем. Це величезний магазин – більше 10 тисяч квадратних метрів.

До речі, керівництва супермаркету 23 червня надало команду працівникам не реагувати на повітряну тривогу і не робити нічого, щоб люди полишали приміщення під час повітряної тривоги. Фактично вони ігнорували повітряну тривогу.

До речі, я пам'ятаю, коли тільки почалася війна, то в перші дні в супермаркетах проводилися тренування - не в цьому конкретно, а в інших. Встановлювали час на покидання супермаркету 10 хвилин. Якби керівництво цього супермаркету відреагувало своєчасно на повітряну тривогу, якби вони все ж таки змусили всіх покинути приміщення, то загиблих і постраждалих було б набагато менше.

– Цей торгівельний центр якось вирізнявся з-поміж інших: був найбільшим чи найпопулярнішим? Чи міг він стати конкретною цинічною ціллю рашистів?

– Це єдиний торгівельний центр, який знаходиться у центрі міста, тому там завжди була величезна кількість людей. Я впевнений, що російські війська били напряму по торгівельному центру. Вони зараз пишуть, що били по нафтобазі, яка знаходиться біля ТРЦ. Це суцільна брехня, тому що НПЗ знаходиться на відстані 14 кілометрів від ТРЦ. Ніякої нафтобази там поруч не було.

Друга ракета, якою вони поцілили по Кременчуку, потрапила в місцевий стадіон. Там немає ніякої нафтобази. До речі, чому вони потрапили в місцевий стадіон? Я скажу свою особисту думку, тому що він знаходиться на території місцевого парку, і там завжди влітку величезна кількість людей. І били вони не по стадіону, а цілили якраз по парку. Це величезне місце відпочинку, там декілька величезних дитячих майданчиків з гірками, дітей багато. Вони цілили не в стадіон, а щоб спеціально вбити людей.

– Перейшли до відкритого терору.

– Так. Це залякування цивільного населення. Такий примус до співпраці з російським агресором.

– Вони ніяк не можуть знайти виправдання цьому. Кажуть, що не лише там поруч були стратегічні об'єкти. В міноборони рф заявили, що "пожежа в нефункціонуючому ТЦ виникла через детонацію боєприпасів до західного озброєння, які зберігалися на заводі поруч".

– Справа в тому, що ракета потрапила напрямку в ТРЦ, який працював. Всі ці заяви їхніх ботів, які писали, що там оголені люди ходять, що немає авто перед торгівельним центром, що це постанова… Кожен, хто це написав, мав змогу приїхати вчора і побачити десятки людей, яких вивозили автомобілями, виносили на ношах без кінцівок. Це жахливо було. Те, що я бачив, було жахливо.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів