RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пам'ятник київському князю в Москві: яка тут загроза Україні

Український історик дав цікаву оцінку гучній московській події

Український історик дав цікаву оцінку гучній московській події На Боровицької площі у Москві відкрили пам'ятник князю Володимиру Фото: EPA/UPG

Відкриття у центрі Москви на Боровицькій площі пам'ятника князю Володимиру - це ще один елемент у пропагандистській війні Кремля проти України. Таку думку "Апострофу" висловив спеціаліст Українського інституту національної пам'яті Сергій Громенко.

"Я насправді не бачу в цьому нічого дивного. Володимир Путін ще в 2014 році взяв курс на приватизацію кримської історії, і князь Володимир - це дуже важлива сполучна ланка, яка умовно підводить правителів Росії до Хрещення і через Хрещення нібито до Криму. Разом з агресивною риторикою щодо Криму, до якого тепер прив'язується і князь Володимир, це звична справа в інформаційній історично-пропагандистській війні. Я анітрохи не здивований. Було б набагато більше дивно, якби такого пам'ятника не було", - зазначив Сергій Громенко.

Відзначимо, що в ході церемонії відкриття пам'ятника президент РФ Володимир Путін назвав князя Володимира "духовним засновником держави російської", а його роль в історії визначив словами "збирач і захисник руських земель". Більш того, Путін закликав росіян протистояти сучасним викликам і загрозам, спираючись на духовні заповіти князя Володимира.

За словами Сергія Громенко, відкриття пам'ятника князю Володимиру є не найкращим сигналом для України. "Пам'ятник - це тільки вишенька на торті. В основі лежить ідея відновлення комісії з протидії спробам фальсифікації історії Росії (діяла при президентові РФ з 2009 по 2012 рік, - "Апостроф"). У контексті цього і законів, які встановлюють кримінальну відповідальність за наклеп на історію РФ, все призводить до того, що Росія послідовно намагається змінити свою історію на краще. І Україні від цього не легше, бо в канонічній версії російської історії окремих українців немає і бути не може", - резюмував експерт.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою