RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гра престолів, Київ: ОПУ Зеленського і Кличко увійшли в нову фазу війни за столицю

Богдан вибухнув новими звинуваченнями проти Кличка, той відповів

Богдан вибухнув новими звинуваченнями проти Кличка, той відповів

Схоже, що війна між мером Києва/главою КМДА Віталієм Кличком та Офісом президента України Володимира Зеленського переходить на нову "гарячу" фазу.

Якщо ще тиждень тому в ОПУ просили Кабмін звільнити Кличко з посади голови КМДА, то зараз під мером захиталося й друге з займаних крісел.

Глава ОПУ Андрій Богдан заявив, що мер втратив контроль над Києвом і віддав владу "рішалам", які провертають в столиці мільйонні оборудки.

"Апостроф" розповідає подробиці звинувачень Богдана, а також наводить відповідь самого Кличка.

Що нового у війні за владу в Києві

У вівторок, 30 липня, Богдан заявив, що йому пропонували 20 мільйонів доларів за те, щоб Кличко залишився главою КМДА.

"Робота з місцевим бюджетом Київської ради дозволяє їм ("смотрящим") отримувати 40 млн доларів на рік. Він попросив не чіпати голову Київської міськадміністрації і запропонував цей бюджет поділити навпіл", - сказав Богдан.

При цьому глава ОПУ заявив, що просив Кличко "відмовитися від інституту "смотрящих" в Києві, відійти від корупційних схем і стати народним мером".

"Він великий спортсмен, гордість України, людина, ім'я якої знає весь світ. Але він втратив контроль над ситуацією в місті протягом п'яти років", - заявив Богдан.

Він також зазначив, що в особистій розмові Кличко нібито зізнався, що "не контролює Київську міську раду, де є два-три "смотрящих". Від дружби з ними, поскаржився Кличко, залежить доля депутатської більшості в Київраді. При цьому мер заявив, що сам до корупції відношення не має, але розуміє, що в місті "відбувається щось не те".

Цікаво, що Богдан визнав відсутність документальних доказів своїх звинувачень, але все одно має намір звернутися до правоохоронних органів.

У свою чергу Кличко, реагуючи на звинувачення, назвав заяви Богдана "байками зі склепу" .

"Добірка пліток, маніпулятивних домислів і нічого більше", - написав він у Facebook.

Він в черговий раз нагадав: "кияни обирають владу, на яку покладають відповідальність за все, що відбувається в місті".

"А спроби розділити посади мера і глави КМДА є спробою позбавити суспільство права впливати на процеси управління столицею і наступом на місцеве самоврядування", - підкреслив він.

У чому взагалі проблема

Раніше "Апостроф" вже писав, що нова влада має намір взяти Київ у своє управління, щоб, серед іншого, отримати доступ до величезних фінансових потоків.

За конфліктом команди президента з Кличком нібито стоять особисті інтереси Богдана та його близького соратника, забудовника та радника президента по Києву Андрія Вавриша.

Джерело "Апострофа" стверджує, що вони хотіли, щоб призначення голів райрад, які проходять через мера, обговорювалися з ними.

"Кличко відмовився і сказав, що ці моменти буде вирішувати тільки з офіційними особами", - розповіло джерело.

Також причина нібито в особистій образі Вавриша, який з 2010 по 2015 рік обіймав посаду заступника директора департаменту містобудування та архітектури КМДА, а за фактом очолював його. Кличко не спрацювався з Вавришем і прийняв рішення про його звільнення.

"Вавриш пручався, але мер попросив написати його заяву про звільнення. І тоді він дуже сильно образився, хоча ніколи про це не говорив", - розповів співрозмовник в розмові з "Апострофом".

Хто стане главою КМДА замість Кличко

Джерела "Апострофа" в оточенні президента називають відразу кількох кандидатів.

Один з головних - гендиректор "1+1 Медіа" Олександр Ткаченко, який за списком "Слуги народу" обрався до Ради. Його нібито не проти бачити на цій посаді олігарх Ігор Коломойський.

Ще одним претендентом на ласу посаду називають бізнесмена Андрія Холодова, який також пройшов у Раду за списком "Слуги".

Читайте також