RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бої без правил: як Зеленський хоче прибрати Кличка

За владу у Києві розгортається серйозна боротьба

За владу у Києві розгортається серйозна боротьба Фото: UNIAN

Отримати вплив у Києві - значить, отримати доступ до величезних фінансових потоків. Тому нова влада вирішила не зраджувати традиціям і діяти так, як працювали попередники. Для цього в Офісі президента пішли на конфлікт з мером Києва Віталієм Кличком, ініціювавши його звільнення з посади голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). Відповідне прохання було спрямовано до Кабінету міністрів. Але й сам мер небезгрішний і також винен у тому, що відбувається. Що ж насправді відбувається у столиці і якими будуть наслідки, розбирався "Апостроф".

Віталій Кличко в столиці є найбільш рейтинговим політиком. Звичайно, йому не вдалося побороти корупцію у місцевій владі, затвердити Генеральний план розвитку Києва і не допустити незаконних забудов. Це не весь перелік проблем, з якими не впорався мер. Але незважаючи на це, кияни все одно готові ще раз довірити своє місто всесвітньо відомому боксеру.

Однак підтримки в Києві виявилося недостатньо для побудови політичного майбутнього. Представники партії "Удар" успішно зайшли в парламент в 2014 році разом з фракцією "Блок Петра Порошенка". Але втриматися на плаву не вийшло і ближче до дострокових виборів стало ясно, що до Верховної Ради "Удару" більше не потрапити. Тому соратники Кличка почали від нього втікати: хтось самостійно брав участь у виборах, а хтось шукав місце під сонцем в інших політичних проектах. У підсумку, удача посміхнулася одиницям.

Та й домовитися з кимось про об'єднання не вийшло. Навіть Міхеіл Саакашвілі не захотів йти на вибори разом з мером Києва. Так партія, по суті, розвалилася.

З приходом Зеленського до влади у Кличка почалися проблеми. Пішли чутки, що його планують зняти з посади голови КМДА. Тобто забрати у нього частину повноважень, але залишити крісло мера, так як його можна змінити тільки виборами. Призначення нової людини в КМДА може призвести до блокування роботи в столиці через те, що в місті з'явиться два господаря.

У тому, що відбувається, винен і сам Кличко. Уже тривалий час в політичних колах розповідають, що Кличко не займається питаннями міста, а управління передав депутату міськради Вадиму Столару. Якраз останнього називають сірим кардиналом столиці. Нардепи оффрекордс розповідали "Апострофу", що Столар займався фінансуванням "Удару" і приймав всі ключові рішення. Хоча його соратники заперечують вплив Столара на мера.

У чому проблема

Для початку розберемося в системі київської влади. У столиці працюють два органи - Київська міська рада і КМДА. Перший орган готує проекти рішень, а другий - їх виконує. Іншими словами, Київська міськрада - це, грубо кажучи, законодавча влада, а КМДА - виконавча.

У грудні 2003 року Конституційний суд виніс рішення, що у КМДА і Київради повинен бути один глава. Тобто мер, якого обрали мешканці міста. Якщо ж будуть різні керівники, то це є порушенням законодавства. Хоча ще у 2010 році за часів Віктора Януковича до закону "Про столицю України" були внесені зміни, що президент має право призначати голову КМДА. Тому тут виникає юридична колізія.

Реалізувати ідею розподілу повноважень вирішили в Офісі президента. 10 липня Кличко приходив на Банкову для обговорення цього питання.

"Президент підтвердив чутки про розподіл повноважень. Глава КМДА - його вертикаль, і він збирається туди призначати свою людину", - розповів мер після зустрічі з президентом.

Так, главу КМДА призначає президент. Згідно із законом "Про місцеві державні адміністрації", всі глави місцевих міськадміністрацій призначаються гарантом за поданням прем'єр-міністра на термін його повноважень. Те ж стосується і Києва, на чому й акцентують увагу джерела, наближені до президента Володимира Зеленського.

Ще у травні, після президентських виборів, нардеп Валерій Писаренко, який асоціював на той час себе з командою Зеленського, зареєстрував законопроект про розмежування функцій мера Києва і глави КМДА.

"Сьогодні мер і глава КМДА - це одна і та ж людина, а ми даємо можливість президенту України призначати головою КМДА не лише обраного мера, але і будь-яку іншу людину, яку він обере для виконання функцій", - говорив тоді Писаренко. Законопроект не був розглянутий, хоча це вже не перша подібна пропозиція. Але тоді це був дзвіночок, що сценарій поділу повноважень цікавий нової влади.

Валерій Писаренко: "Сьогодні мер і глава КМДА - це один і той же чоловік, а ми даємо можливість президенту України призначати головою КМДА не лише обраного мера, але і будь-якого іншого людини" Фото: kievmap.com.ua

Помста Вавриша

За мера Києва в Офісі президента взялися Андрій Богдан і його близький соратник, забудовник і радник президента з питань Києва Андрій Вавриш. За словами співрозмовників "Апострофа" в оточенні Кличка, саме вони стали ініціаторами звільнення мера з посади голови КМДА. І тому є дві причини.

"Вони хотіли, щоб призначення голів райрад (які проходять через мера, - "Апостроф") обговорювалися з ними. Кличко відмовився і сказав, що ці моменти вирішуватиме тільки з офіційними особами", - розповідає джерело.

Варто зазначити, що голови райрад автоматично стають і главами райадміністрацій. На другу посаду їх призначає президент.

Друга причина пов'язана з особистими образами Вавриша. З 2010 по 2015 роки він обіймав посаду заступника директора департаменту містобудування та архітектури КМДА. Джерела кажуть, що де-факто він і очолював комітет.

"Вавриш був з команди "регіоналів". Він розумів: щоб залишитися, йому потрібно зробити місто залежним від себе. Тому він почав на себе натягувати гігантську кількість повноважень, але з керуванням не впорався. Вавриш - прекрасний спікер, але як менеджер не завжди міг довести всі проекти навіть до середини. Через те, що він брався за велику кількість проектів, його ефективність падала", - характеризує Вавриша один з його друзів.

Незабаром чиновник позбувся посади. Свого часу його департамент взявся за регулювання ринку реклами у Києві. Вавриш почав розробляти правила, але не зміг знайти спільну мову з рекламними операторами - вони звинуватили його в корупції. Тоді проти Вавриша пішла навіть директор КП "Київреклама" Наталя Гончарова. Фактично звинувачення полягали в бюрократичній затримці видачі документів.

"Вавриш пручався, але мер попросив написати його заяву про звільнення. І тоді він дуже сильно образився, хоча ніколи про це не говорив", - згадує співрозмовник в розмові з "Апострофом".

"Вавриш прекрасний спікер, але як менеджер не завжди міг довести всі проекти навіть до середини", - характеризує Вавріша один і його друзів Фото: Kostya dmutruk/wikipedia.org

Інше джерело, наближене до партії "Удар", розповідає, що Вавриш покинув КМДА через конфлікт зі Столаром. Маючи вплив на Кличка, останній зміг змусити мера звільнити Вавриша.

Тому Вавриш вирішив скористатися зміною влади і помститися Кличку за таке рішення. А найкраща помста - це позбавити його можливості звільняти людей в КМДА.

В оточенні мера кажуть, що Кличко незадоволений тим, що відбувається. "Була домовленість, що перед зверненням до Кабміну, Зеленський попередить про це мера. Але той знову все дізнався з новин у ЗМІ", - повідомляє співрозмовник.

У недавньому інтерв'ю "Радіо Свобода" Кличко заявив, що буде боротися за крісло глави КМДА.

"В жодному разі я здаватися не буду, я буду робити все для того, щоб відстояти місцеве самоврядування. І це питання не моє - це питання принципів, які повинні бути в нашому місті, щоб кияни мали можливість ним керувати через вибори. Я переконаний, що іншого шляху немає. Також потрібно вирішувати це питання і в юридичній площині. І буду звертатися до громадськості, будемо робити всі кроки для того, щоб цього не сталося", - відповів мер.

В Офісі президента "Апострофу" розповіли, що на сьогодні головним претендентом на посаду керівника КМДА є гендиректор телеканалу "1+1" Олександр Ткаченко, який також пройшов у парламент за списком партії "Слуга народу". Сам Ткаченко не коментує цю інформацію. Але в оточенні Кличка вже заговорили про постійну критику на адресу мера на телеканалі і навіть звернулися до суду через маніпуляції на телеканалі "1+1" .

Звичайно, є ймовірність того, що Кличко можуть перепризначити главою КМДА. Але в це мало хто вірить. Тому у мера пропонують провести дострокові вибори. Мовляв, кого кияни оберуть мером, той і буде керувати в КМДА. Не під запис співрозмовники визнають, що це провальна ідея, тому що рішення про вибори ухвалює парламент. Поки ж новий склад Ради втягнеться в роботу, пройде багато часу. А в наступному році і так заплановані чергові місцеві вибори.

Колишній представник "Удару" вважає, що "зоряний час" Кличка позаду, і незабаром у нього можуть початися великі проблеми, значно серйозніші, ніж позбавлення впливу на КМДА.

"Після зміни генпрокурора, призначення повноцінного глави Служби безпеки Кличка і його оточення можуть просто розірвати. Створять такі умови, що, можливо, йому доведеться виїжджати з країни", - каже "Апострофу" джерело.

Таким чином, нова влада хоче повністю позбавити мера його повноважень і зможе поставити свою людину вже шляхом виборів. А для цього потрібно знищити високі рейтинги Кличка усіма способами.

Читайте також