RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нові жертви і гігантські черги: що діється в Україні і світі - свіжий огляд за 20 березня

Кількість померлих від коронавірусу перевищила 10 тисяч осіб

Кількість померлих від коронавірусу перевищила 10 тисяч осіб Фото: Олександр Гончаров

Пандемія коронавірусу продовжує набирати обертів. Іспанія вже перегнала Китай і стала лідером за смертністю. В Україні відомо про 27 випадків зараження, про 5 останніх стало відомо увечері 19 березня. Не виключено, що восени в країні почнеться друга хвиля поширення хвороби. "Апостроф" розповідає про всі події, пов'язані з поширенням вірусу.

Станом на 13 годині 20 березня в світі заразилося коронавірусом 245 484 осіб, померло 10 031. За смертністю лідирує Італія (3 405 осіб прі 41 035 заражених), далі йдуть Китай (3 133 при 81 250 заражених), Іран (1 284 при 18 407 заражених) і Іспанія (833 при 18 077 заражених).

Що відбувається в Україні і з українцями за кордоном

Українські вчені закінчили розробку тест-системи, яка допоможе у виявленні COVID-19. Система готується до випуску на базі Інституту молекулярної біології генетики НАН України. Работа над нею почалася ще в січні 2020 року за вказівкою Ради національної безпеки і оборони.

Ще одна смерть. В італійській провінції Бергамо 19 березня померла українка родом з Львівської області. Офіційного підтвердження цьому поки немає. Про смерть повідомив глава Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький. Раніше в місті Ровато провінції Брешія померла українка. Перед смертю вона була госпіталізована і перебувала в тяжкому стані.

Зараз за кордоном 13 заражених коронавірусом українців (в тому числі померла в Італії львів'янка). Відомо що на іспанському курортному острові Тенеріфе застрягли близько 80 українців.

Перші експрес-тести для діагностики коронавируса закупили і вже відправив в зону ООС.

У Києві з метою стримування поширення інфекції, на в'їздах і виїздах з міста облаштували 8 стаціонарних постів, які патрулюють поліція і Нацгвардія. На транспорті в столиці з ранку знову спостерігалися величезні черги.

При цьому один з очевидців розповів, що поліція вибірково реагує на порушення режиму карантину.

Мер столиці заявив, що на даний момент на коронавірус перевірили 291 киянина: "Ми не знаємо скільки серед нас інфікованих людей. Вони можуть не захворіти, але переносити інфекцію".

За його словами, всі сімейні лікарі та швидкі допомоги забезпечені тестами на COVID-19. Їх, за необхідності, медпрацівники зможуть робити вдома.

Тим часом українська влада планує посилити карантин. У Київській міській державній адміністрації вирішили про введення надзвичайної ситуації в столиці.

Одеса. Через карантин жителі міста і області перестали здавати кров. Обласна станція переливання крові повідомляє про катастрофічне зниження активності донорів і очікує дефіциту компонентів крові. Вчора на станцію прийшли всього чотири людини при звичайних 50-ти.

В Харкові люди б'ють вікна та блокують рух транспорту.

Заява Зеленського

Президент 20 березня опублікував заяву, в якій заявив про першого пацієнта в Україні, який одужав від коронавіруса. Пацієнт - з Чернівців.

Президент також зазначив, що розраховує отримати 10 мільйонів тестів на коронавірус з Китаю.

Зеленський підкреслив, що країна не витримає, якщо мільйони громадян захворіють одночасно.

Іспанія

Через швидке поширення хвороби уряд розпорядився тимчасово закрити всі готелі країни, а також гостьові будинки і кемпінги. У них є максимум 7 днів для реалізації запропонованих заходів. Тільки охоронці і обслуговуючий персонал можуть залишитися на робочих місцях. Виключенням є гуртожитки, в яких люди проживають протягом більш тривалого періоду часу або, де люди постійно проживають, за умови, що вони мають у своєму розпорядженні необхідною інфраструктурою для захисту та ізоляції людей.

Ситуація в інших країнах

США: 13 737 нових заражених, 201 смерть.

Франція: 10995 нових заражених, 372 смерті.

Грузія з 21 березня повністю припиняє авіасполучення з усіма країнами.

Саудівська Аравія повністю зупинила транспортний рух.

Іран виявив за добу 1237 нових випадків зараження, 149 людей померли.

Гаїті оголошують надзвичайний стан: вводить комендантську годину і закриває кордон.

Нова Зеландія підтверджує 11 нових випадків COVID-19. Загалом випадків - 39.

Казахстан: в країні підтверджено 49 випадків зараження. В країні встановили межі відхилення курсу купівлі від курсу продажу іноземної валюти.

Німеччина. 15320 нових заражених, 46 смертей. Серед жителів Берліна стали розповсюджувати "Корона-Кодекс", в якому точно і дохідливо перераховані всі правила життя в умовах пандемії.

Влада Аргентини вводять в країні загальний карантин.

Білорусь: число заражених зросла з 51 до 69 осіб. Бєлавіа приступила до вивезення громадян Білорусі з РФ. Перший борт вилетів до Мінська, на ньому також летять 4 українці.

ЄС просить Еквадор гарантований доступ в аеропорт після того, як злітно-посадкова смуга була заблокована вантажівками в одному з міст.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним