RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пошуки "нульового" пацієнта і скасування параду в Москві: як змінювалася ситуація з коронавірусом в Україні та світі (хроніка 17 квітня)

Карантин в Україні можуть продовжити до середини травня, а обмеження не знімуть раніше липня

Карантин в Україні можуть продовжити до середини травня, а обмеження не знімуть раніше липня Фото: з відкритих джерел

Смертельний коронавірус з різною силою продовжує атакувати країни - число заражених збільшується, але в ряді держав фіксують позитивні зміни. Масштаби поширення хвороби змусили Кремль скасувати проведення параду 9 травня.

До сих пір точно невідомо, як з'явилася хвороба. У США заявили, що "нульовий" пацієнт, який підхопив коронавірус, насправді працював не на ринку продуктів в Китаї, як вважалося раніше, а в лабораторії Інституту вірусології в Ухані. Спочатку COVID-19 нібито передався від кажана співробітнику лабораторії.

В Україні з'явилися чутки про те, що карантин можуть продовжити до 11 травня. Відомо, що за продовження карантину виступає Міністерство охорони здоров'я, а також міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Залишилося досягти згоди з прем'єр-міністром України Дмитром Шмигалем. Тим часом в зв'язку з велікодними святами в країні посилюють обмеження. "Апостроф" стежив за всім, що відбувалося в Україні і світі 17 квітня.

23:10 У Чернівецькій області 17 квітня офіційно підтверджено ще 82 випадки зараження коронавірусом. Майже половина, 39 інфікованих - жителі Чернівців. 4 людини померли, в тому числі - 37-річний чоловік.

22:52 У США заявили про успішні випробування препарату Remdesivir для боротьби з коронавірусом. Доктор-інфекціоніст Кейтлін Маллен з Університету Чикаго повідомила, що майже всі хворі, які брали участь в дослідженні, швидко одужували.

"Кращі новини в тому, що більшість наших пацієнтів вже виписалися, і це прекрасно. Тільки двоє пацієнтів померли", - зазначила вона.

Однак в самому університеті, який очолює дослідження, повідомили, що коментар Маллен - її особиста ініціатива і опублікований без дозволу. На думку відомства, будь-які висновки робити рано.

22:15 Число померлих від коронавірусу по всьому світу перевищило 150 000. Десятка найбільш постраждалих від коронавірусу країн виглядає таким чином (+1290 смертей у Китаю - результат перерахунку старої статистики):

21:55 Зеленський також озвучив програму допомоги постраждалим від "коронавірусного" удару по економіці: пільгове кредитування для бізнесу (3-5-7-9%, для індустрії розваг і туризму до 0%), для тих, хто втратив роботу - окрема програма підтримки, заробітчан залучать до роботи в Україні. Щоб збільшити зайнятість і дати поштовх економіці, розвиватимуть інфраструктурні проекти.

21:32 Зеленський пообіцяв 24 квітня оголосити про новий план по карантину. За його словами, деякі заходи будуть пом'якшені, частина людей по деяких галузях відпустять на роботу. Також в травні очікується пом'якшення ситуації з рухом транспорту. Але все залежить від темпів поширення вірусу, карантин будуть пом'якшувати тільки якщо не буде великої хвилі заражень.

21:20 Президент Володимир Зеленський закликав на Великдень всіх залишатися вдома. За його словами, після свят кількість заражених в Україні може вирости до 2% і, в найгіршому випадку, 10% від усього населення України. При цьому сценарії, сказав Зеленський, ті, хто підуть до церкви, поставлять українських медиків перед вибором - кому жити, а хто залишиться без допомоги. У нас, за словами президента, на всіх місць в реанімаціях не вистачить.

20:52 У Німеччині заявили про взяття епідемії під контроль. За словами міністра охорони здоров'я країни, Йенса Шпана, введення в середині березня суворих обмежувальних заходів призвело до "повного гальмування" суспільного та економічного життя, але тепер можна сказати, "що це мало успіх", зазначив він. За словами міністра, кількість нових випадків інфікування знижується. При цьому з 12 квітня в Німеччині щодня одужує більше людей, ніж інфікується. "Система охорони здоров'я Німеччини жоден із днів не була перевантаженою", - підкреслив Шпан.

20:25 У командувача Національної гвардії України генерал-лейтенанта Миколи Балана виявили коронавірус. За словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, з сьогоднішнього дня генерал знаходиться на самоізоляції. Усі особи, які контактували з ним, пройдуть тести.

20:04 Поки США раз по раз б'є рекорди смертності від коронавірусу, в адміністрації Трампа продовжують звинувачувати у всьому Китай і ВООЗ. Держсекретар Майк Помпео заявив, що США домагається від Китаю відповіді про причини виникнення вірусу і дозволу на огляд експертами лабораторії звідки нібито міг почати поширюватися COVID-19.

Помпео заявив, що "зараз стало гранично ясно, що Комуністична партія Китаю і Всесвітня організація охорони здоров'я не донесли цю інформацію до міжнародної громадськості, як від них було потрібно".

19:37 В Італії "добова" кількість смертей знову зросла. 17 квітня тут повідомили про 575 летальні випадки за останню добу, що на 50 більше, ніж було вчора. В цілому в країні померло 22 745 осіб з діагнозом коронавірус. У той же час, є позитивний момент - 2563 осіб додалися до числа тих, хто вилікувався від хвороби. Число нових випадків становить 3493 осіб, що трохи менше показника вчорашнього дня.

19:20 МОЗ вирішило залучити до спілкування з українцями Івана Маска. Так звуть нового чат-бота, який буде просвіщати населення з приводу методів захисту від коронавірусу, карантинних заходів та всього іншого, пов'язаного з цією темою. Як тобі таке, Ілон?

18:52 Нардеп Сергій Рудик повідомив про своє одужання від коронавірусу.

"Результат сьогоднішнього КТ показує що все у мене нормально. Перед цим було два негативних тести, зроблених методом ПЛР, і я з упевненістю можу сказати, що я цю хворобу подолав", - повідомив депутат.

Він вважає, що швидше за все заразився від своїх колег, які літали в Куршавель і брали участь в двох позачергових пленарних засіданнях Ради 17 березня.

18:20 Українські медики не сумують. Медпрацівники Луцького центру первинної медичної допомоги записали відео з запальними "антикоронавірусними" танцями.

17:45 Чи будуть продовжувати карантин в Україні - поки невідомо. Заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що рішення про це будуть приймати після Пасхи. Враховувати будуть темпи поширення захворювання і поведінку людей на святах.

17:01 Міністр охорони здоров'я Максим Степанов порадував новиною про те, що рівень смертності від COVID-19 в Україні становить "всього" 2,7% від кількості заражених. Показник - нижче середньосвітового. У той же час, за його словами, пік епідемії все ще попереду, тому розслаблятися рано.

16:32 У Філіппінах жертвою коронавірусу стало 29-тижневе немовля. Новонароджений хлопчик прожив всього чотири тижні і став однією з наймолодших жертв коронавірусу в світі. Дитина народилася 6 березня і померла на 29 день життя.

"Цей летальний випадок доводить, що шанс померти від COVID-19, на жаль, є в будь-якому віці", - прокоментували новину в МОЗ України.

16:05 Українці продовжують масово повертатись додому із Європи. Відео з україно-угорського кордону.

15:03 У ректора Київської духовної академії і семінарії в Києво-Печерській Лаврі – єпископа Сильвестра (Стойчева) діагностували COVID-19.

14:37 Президент Білорусі Олександр Лукашенко про коронавірус: "Ми поки справляємося. Сьогодні маленький промінчик надії з'явився - у нас більше звільнилося ліжок, ніж ми госпіталізували людей. Найголовніше, не допустили сплеску. Це дуже важка і витратна робота - боротися очагово. Не ізолюючи людей, не виписуючи якісь QR або як вони там називаються, перепустки ці, коли Москву повністю зупинили. Ми, звичайно, цим шляхом не пішли".

Білорусь з менш ніж 10 млн населення вже перегнала Україну за темпами поширення хвороби:

Білорусь. 4 779 випадки зараження. +575 за день. Померли 42.

Україна. 4 662 випадки зараження. +501 за день. Померли 125.

14:02 У Литві 205 випадків заражень медиків (17,8% від загального), з них 34 одужали. Всього на самоізоляції понад 1,2 тисяч.

13:54 У Закарпатській обласній лікарні вночі померла жінка із Берегівського району, яка лежала в лікарні в Ужгороді із коронавірусною інфекцією. Жінці було 68 років. В лікарні вона лежала із 2 квітня. Вона мала рак крові, коронавірус просто загострив усі супутні хвороби. Наразі в області померло 5 осіб із коронавірусною інфекцією. Один із них лікар.

13:08 Китайська компанія Rokid створила окуляри T1, які вимірюють температуру у людей. Так вони можуть виявити один із симптомів коронавіруса. В апараті є інфрачервоний датчик для визначення температури у 200 чоловік протягом двох хвилин на відстані до трьох метрів.

12:29 В Києві за останню добу зафіксували 61 новий випадок зараження. З них 7 медиків. Всього в столиці 705 випадків.

У Києво-Печерській лаврі +7 випадків зараження. До лікарень госпітолізіровалі +16 пацієнтів.

Всього на даний момент від хвороби померло 12 осіб.

12:03 Медики підозрюють великий спалах коронавірусу в Почаївській лаврі, але не можуть її підтвердити через відмову настоятеля від співпраці.

"У нас вчора виникла ситуація по Шумському району, яка тісно пов'язана з Почаївською лаврою, оскільки священик, який бере участь в хорі в Почаївській лаврі, є священнослужителем на території Збаразького району, а дружина його працює бухгалтером в Шумської лікарні. Відповідно, контакти пішли як по співробітниках бухгалтерії, так і головний лікар у нас позитивний і багато лікарів. 15 квітня був 21 позитивний результат, а всього по Шумську 26 позитивних", - розповіла головний санітарний лікар Тернопільської області Оксана Чайчук.

За наявними даними, священики, які беруть участь в хорі Почаївської лаври, мають парафії в Шумському, Кременецькому та Збаразькому районах. Настоятель Лаври на зв'язок не виходить, а його помічник не надав необхідну інформацію. Мер Почаєва також відмовляється втрутитися в ситуацію.

11:48 За добу 16 квітня в США було зареєстровано рекордну кількість померлих пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19 - 4 591 особа. У той же час нових заражених було виявлено 31 451 випадок.

11:38 Українських медиків будуть тестувати раз в 5 днів.

"У зв'язку з істотним збільшенням кількості хворих медичних працівників ми розглядаємо можливість проведення тестувань один раз в п'ять днів всіх медичних працівників, які працюють з COVID-19", - заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

11:21 Компанія Facebook скасувала всі масові заходи за участю понад 50 осіб до червня 2021 року. Про це повідомив Марк Цукерберг. Деякі заходи компанія проведе в онлайн-режимі. Також компанія продовжила режим віддаленої роботи для більшості співробітників до кінця травня.

"Ми будемо вимагати, щоб переважна більшість наших співробітників працювали з дому, щонайменш, до кінця травня, щоб створити більш безпечне середовище для наших співробітників які змушені виконувати важливі завдання в офісі", - зазначив Цукерберг.

10:55 В Росії за останню добу зареєстровано понад 4 000 нових випадків. Число смертей досягло 273, видужало 2 590 осіб.

09:59 Міністерство охорони здоров'я оприлюднило свіжу статистику. З початку пандемії в Україні захворіли 4 662 людини. За останню добу зафіксували рекордну кількість - 501 випадок.

09:13 Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко пояснив, що його постанова з рекомендацією місцевим органам влади заборонити роботу ринків була викликана ігноруванням протиепідемічних умов, при яких вони могли працювати.

"Коли ми видавали попередню постанову, якою рекомендували відкривати ринки за певних умов... основна мета, яку ми переслідували - це доступність до харчових продуктів малозабезпеченим верствам населення. У той же час деякі органи місцевого самоврядування сприйняли цю постанову як керівництво до дії і відкрили майже все ринки", - розповів Ляшко.

За його словами, після Нацполція зафіксувала цілу низку порушень, які дали підстави говорити про те, що в таких умовах працювати ринки не повинні. Тому було прийнято рішення їх закрити.

Відповідаючи на питання, що робити людям в невеликих населених пунктах, де ринки є єдиним місцем покупки продуктів, Ляшко сказав: "Нехай питають у органів місцевого самоврядування. Сьогодні у мене на кону стоїть питання стримування коронавірусного захворювання".

08:49 У Франції за добу від коронавірусу загинули 753 людини. Водночас, другий день поспіль зменшується кількість госпіталізованих – вперше з початку епідемії. Зараз у лікарнях перебуває 31 305 пацієнтів – на 474 менше, ніж напередодні.

Загальна кількість загиблих від коронавірусу зросла до 17 920, з них 11 060 – померлі у лікарнях, 6860 – у будинках для літніх людей та інших медико-соціальних закладах.

08:22 Главу МОЗ Бразилії Луїса Мандетту звільнив президент країни. Мандетта підтримував соціальне дистанціювання під час епідемії, в той час як президент вважає, що жорсткі карантинні заходи вб'ють економіку.

Згідно з останніми даними, в Бразилії зареєстровано 30 425 підтверджених випадків зараження COVID-19.

08:18 У Італії загальне число заражених досягло позначки 168 941, померло 22 170 осіб, а одужали - 40 164 особи. Футбольний клуб "Інтер" пожертвував мільйон захисних масок на боротьбу з інфекцією. Першу партію вже поширюють по регіонах країни, друга буде отримана трохи пізніше.

У країні до 31 липня введено режим НС: закриті всі розважальні, освітні, культурні та спортивні центри. Виходити з дому можна тільки в разі крайньої необхідності.

08:10 Білорусь обігнала Україну за масштабом захворюваності. Згідно з останніми даними в Білорусі зареєстровано 4 204 пацієнта з коронавірусом (442 людини на мільйон), в Україні - 4 161 (99 на мільйон).

07:30 Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) збільшило гуманітарну допомогу Україні із заявлених минулого тижня $1,2 млн до $9,1 млн для боротьби з неконтрольованим поширенням коронавірусу.

Допомога буде спрямована, головним чином, на підготовку лабораторних систем, виявлення захворювання, надання технічної підтримки в питаннях реагування та інформування щодо ризиків поширення COVID-19.

Крім того, допомога сприятиме підтримці заходів із профілактики та лікування хворих на COVID-19, заходів із забезпечення водопостачання, санітарії та гігієни для найбільш вразливих верств населення Донецької і Луганської областей.

06:33 У Чернівецькій області за минулу добу зафіксували 96 нових випадків зараження. Найбільш постраждали мешканці Чернівців - 35 осіб. Ще 20 осіб з Хотинського району, 18 - з Глибоцького. Загальна кількість захворювань в регіоні досяглв758 осіб.

06:14 У Москві померли ще 14 пацієнтів з коронавірусом, наймолодшому було 29 років.

06:00 За станом на цей час загальна кількість померлих в світі від інфекції становить 144 221 (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 33 268 людини, в Італії - 22 170 осіб, в Іспанії - 19 315 та Франції - 17 920 і в Великій Британії - 13 729.

Всього в світі 2 158 033 інфікованих, одужали 543 732 чоловік.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавируса залишаються США (671 151), Іспанія (184 948), Італія (168 941), Франція (147 091), Німеччина (137 698), Велика Британія (104 146), Китай (83 428) та Іран (77 995).

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося