RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Заморожені російські мільярди: на що може розраховувати Україна

Є інші претенденти на активи РФ

Є інші претенденти на активи РФ Фото: Lesya Castillo/EAST NEWS

Міністерство юстиції США планує впродовж найближчих місяців розпочати процес передачі частини конфіскованих активів рф на користь України. Наприкінці листопада президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн також заявила, що росія має заплатити за руйнування в Україні. На той момент розмір збитків оцінювався в понад 600 мільярдів євро. Фон дер Ляєн зазначила, що для компенсації зокрема можуть бути використані заморожені активи Центробанку рф та російських олігархів. Однак в дійсності передати кошти від заморожених активів рф не так просто і Україна може ще довго чекати на таку компенсацію, або ж не дочекатися взагалі. Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив політтехнолог ТАРАС ЗАГОРОДНІЙ.

Я поки що не бачу юридичного механізму для передачі нам коштів від заморожених активів рф. Тут можуть виникнути великі проблеми, тому що США є правовою державою та побудована на принципах недоторканності приватної власності. Це означає, що повинні бути застосовані такі механізми, які не дозволять власникам тих активів їх відсуджувати.

Напевне є багато компаній, які де-факто належать російським олігархам чи структурам, а де-юре вони можуть бути оформлені на іноземні компанії, зокрема, які базуються в США. Тому я б не сподівався, що це так швидко буде відбуватися.

Читайте: Все на користь України: у США ухвалили важливе рішення щодо російських активів

Більше шансів щодо конфіскації активів, наприклад, Центрального банку рф, але там теж буде багато юридичних нюансів. Я би не сподівався на ці гроші в короткостроковій перспективі, тому що треба визначити, на яких підставах конфіскуються активи, як це буде оформлено юридично. Буде дуже тривалий процес.

Заяви ЄС про передачу коштів від заморожених активів рф на відновлення України теж треба читати між рядків. Заморожені активи – не конфісковані та не передані. Як заморозили, так можуть і розморозити.

Також на ці гроші можуть претендувати не лише українці. Наприклад, проти "Газпрому" зараз подані позови німецькими фірмами через недопостачання газу. Вони теж, скоріше за все, претендуватимуть на ці кошти.

Читайте: Роздягнути Путіна до трусів: скільки мільярдів репарацій Росія передасть Україні

І ще важливе питання, що європейці мають на увазі під передачею коштів на відновлення України? Якщо вони збираються платити європейським компаніям, які будуть постачати товари в Україну, то на цьому заробить Європа, а не українці. Це не створить нам додаткові робочі місця. Тому за цим необхідно пильно слідкувати, особливо на фоні постійних вагань Шольца стосовно передачі нам танків Leopard.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося