RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путіна можуть позбавити влади за українським сценарієм - західний експерт

Девід Сеттер про ймовірний кінець нинішнього кремлівського режиму

Девід Сеттер про ймовірний кінець нинішнього кремлівського режиму Фото: УНІАН

Режим Володимира Путіна може втратити владу в Росії за "українським" сценарієм - як це сталося з Віктором Януковичем. Поштовхом до таких подій може стати невдоволення російського суспільства беззаконням влади.

Таку думку висловив в інтерв'ю "Апострофу" відомий американський письменник, журналіст і публіцист, фахівець з Росії та СРСР, старший науковий співробітник Hudson Institute і Школи перспективних міжнародних досліджень при Університеті Джонса Хопкінса у Вашингтоні ДЕВІД СЕТТЕР.

Про ймовірність російського "майдану"

Зовнішня політика Росії визначається необхідністю для корумпованого режиму зберегти владу. Вони хочуть, щоб населення Росії спрямовувало свою агресію проти "зовнішнього ворога", а не проти нього самого. Тому я не думаю, що з нинішнім режимом будуть великі зміни в російській зовнішній політиці.

Але ми не знаємо, наскільки довговічний цей режим. Як ми пам'ятаємо, Янукович теж багатьом здавався довічним лідером України. І він був "знятий" в ході народного повстання. Що може статися в Росії, ми не знаємо, але "український" варіант не можна виключати. І якщо буде нове керівництво, якому не потрібно буде постійно обманювати населення, є всі можливості для зміни зовнішньої політики.

Про можливі причини "російського майдану"

Росія дійсно стала значно більш репресивною протягом останніх років, після Майдану. Тому що вони бачили в Києві те, що не хотіли би побачити в Москві. Тому в багатьох областях внутрішня політика стала більш репресивною. І це може тривати, безумовно.

Найголовніша загроза для стабільності системи (влади Володимира Путіна, - "Апостроф") - це невдоволення населення у зв'язку із беззаконням. Щось може статися, тому що ми пам'ятаємо, як все почалося в Україні: побили студентів на Майдані, жорстко побили, і населення відреагувало.

Читайте також: Четвертий термін: Путіну залишилося тільки одне

Ми не знаємо, що може стати тригером для демонстрацій, протестів у Росії. Але несправедливість в цій авторитарній системі дуже поширена, і різні приводи з'являються постійно. Може просто настати момент, коли населенню набридне і воно більше не хотітиме жити в таких умовах. Коли це буде і як - ми не знаємо. Але це не виключено, тому що механізму вирішення суперечок і встановлення справедливості в системі, яка існує в Росії, немає. І рано чи пізно це може бути дуже серйозним джерелом уразливості.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію