RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кримський міст буде просто знесений: як це станеться

Юрій Медовар про природне явище, яке небезпечне для Кримського мосту

Юрій Медовар про природне явище, яке небезпечне для Кримського мосту Фото: EPA

Існує небезпека, що Кримський міст, який з'єднує окупований Росією півострів з материковою частиною РФ, може бути знесений грязьовим вулканом. Про це "Апострофу" розповів кандидат геолого-мінералогічних наук, старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук Юрій Медовар.

Я розмовляв з проектувальником мосту, який живе у Лондоні, і він на мої аргументи нічого не може відповісти. Вони ж там в Лондоні сидять, там їх ціла бригада в складі семи чоловік, і чергують цілодобово, аналізуючи отриману інформацію. Раніше були радянські будівельні норми і правила, які забороняли будувати арочні мости в сейсмічних районах не на скельній основі. А там напівтверді глини, які "дихають" і деформуються.

Мені почали розповідати, що у них нанотехнології, але геологія - це не нанотехнологія, а мільйони років формувань порід. Так, в Санкт-Петербурзі знаменита будівля, так звана "кукурудза" (хмарочос "Лахта центр", - "Апостроф") теж побудована на глинах. Але тим глинам мільярд років, вони твердіші за граніт, а у Керченській протоці сучасні, напівтверді, водонасичені глини з плавунами і грязьовим вулканізмом. Це різні речі.

Дивіться: Прохід на катері під Керченською мостом: унікальне відео в форматі 360

І на цих глинах, на двох опорах, посадили колосальні прольоти в 10 тисяч тонн. А по ним ще підуть поїзди, а це 6 тисяч тонн. Як міст себе поведе? Повинні ж були бути розрахунки, проведені дослідження, а я боюся, що інженерно-геологічні розвідки використовували часів 70-х років минулого століття, коли дійсно хотіли будувати міст. Але тоді проект завернули, оскільки були хороші фахівці. Ну, а зараз у нас є товариш, який є найголовнішим спеціалістом з усіх питань, і вважає, що він може будувати все, що захоче.

На відео виверження невеликого грязьового вулкана біля узбережжя Азовського моря в Краснодарському краї РФ

До речі, поруч з мостом є грязьовий вулкан, який проявляє активність приблизно раз на 8-10 років. Нещодавно по телебаченню показували, що в Азовському морі, ймовірно, спрацював грязьовий вулкан - рибалки прийшли ловити рибу, а там двометрові брили глини вийшли з дна моря і колосальний глиняний масив опинився на березі. Там така міць, що міст буде просто знесений.

Інтерв'ю з Юрієм Медоваром про проблеми Кримського мосту читайте тут: Кримський міст як ракета з гною, яка ніколи не полетить

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію