RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Звідки на Донбасі танки: Путін про Україну і не тільки

Путін знову багато наговорив про єдиний народ

Путін знову багато наговорив про єдиний народ Фото: Getty images

19 грудня відбулася підсумкова річна прес-конференція російського президента Володимира Путіна, під час якої він приділив чимало уваги і Україні. Це буd 15-й подібного роду захід під час перебування Путіна при владі. Кремлівський лідер відповідав як на питання про геополітику, санкції та ядерну війну, так і говорив про додатковий вихідний на Новий рік і боротьбу з пияцтвом. Цього року на прес-конференцію акредитувалися 1895 російських і іноземних журналістів, зокрема представники незаконних формувань ЛНР і ДНР. Сама прес-конференція тривала 4 години 25 хвилин.

Примітно, що, говорячи про Україну, Путін обговорював питання щодо Донбасу, але знову забув про Крим. Журналістка з Криму лише побіжно згадала про те, що Путін буде відкривати залізничну частину Кримського моста. Пропагандистам з ДНР і ЛНР слова не дали взагалі.

За час трансляції на YouTube-каналі російських пропагандистів "Росія 24" користувачі в коментарях скаржилися на те, що і Путін, і прибулі журналісти ллють занадто багато води. Та й взагалі видовище більше нагадувало погано зрежисоване нудне телешоу, ніж ділову розмову.

"Нудно, нехай вони з табличками станцюють хоч, чи що!" - написав один з глядачів трансляції. Традиційно журналісти намагалися привернути увагу Путіна яскравими написами, прапорцями і табличками. А велика кількість подарунків, які йому дарували - здебільшого журнали і книжки, але була також і ікона - викликала хвилю коментарів, мовляв, це не прес-конференція, а "Поле чудес", де ведучого Леоніда Якубовича зазвичай завалюють подарунками.

Також слід зазначити, що Путін, якого в соцмережах іронічно називають "ботоксним" через відсутність зморшок, мав досить незвичайний вид. Були чітко помітні зморшки на лобі, пігментні плями на обличчі і густа сітка зморшок під очима.

Зазначимо також, що трансляція "Росія 24" в YouTube зібрала 10 тисяч лайків і понад 44 тисяч дізлайків (під кінець ефіру їх кількість дивним чином зменшилася на 10 тисяч).

Наводимо заяви Путіна з ключових питань.

Україна і Донбас

Мінські угоди і ситуація на Донбасі

Колишній президент Порошенко, що представляв Україну у Мінську, наполягав, щоб під документами були підписи двох невизнаних "республік". Вони мене просто за горло взяли. А представники невизнаних "республік" відмовлялися це робити. Але ми умовили. Таким чином, Україна сама визнала, що така влада існує.

Там були проведені "вибори". Це дуже демократичний спосіб організації органів влади. У самих Мінських угодах немає вказівок на те, на що мають право претендувати. Є пункт, який говорить про виведення найманців, іноземних військ і закриття кордону. Закриття повинне початися на другий день після виборів і закінчитися після всеосяжного політичного врегулювання, внесення змін до Конституції України та надання прав, які в угодах прописані.

Але там немає іноземних військ. Там є місцеві сили оборони. Звідки у них танки, важка артилерія? У багатьох гарячих точках світу вони звідкись беруться. Мабуть, від тих структур держав, які їм симпатизують. Але це їхня техніка, а не іноземна. Там є найманці - і французи, і німці, які воюють з обох сторін. Але вони не складають основу збройних формувань.

Російська ракетна установка "Град" в Луганську Фото: Getty images

Я не бачу бажання вирішувати це питання в діалозі з людьми. Взяли і своїм рішенням відрізали цю територію від України, тому що ввели блокаду. Але зараз відбулися зміни на краще. Але цього не достатньо.

Взагалі "Донбас порожняк не жене" - хуліганська, бійцівський фраза, але вона у людей є.

І немає нічого крім Мінських угод. Мене дуже насторожила заява Зеленського після того, як він поїхав з Парижа, про те, що можна було б їх переглянути. Якщо почнеться перегляд Мінських угод, ситуація може зайти в глухий кут. На Мінських угодах базується закон про особливий статус Донбасу. Йому потрібно надати постійно діючий характер і потім перенести до Конституції. Але судячи з усього, ні колишні, ні чинні керівники України робити цього не хочуть.

Потрібен прямий діалог з Донбасом, але його немає. Нові зміни про децентралізацію. Добре. Але це робиться замість Мінських угод або особливого статусу. Але в Мінських угодах написано, що якщо це стосується Донбасу, то і децентралізація повинна бути узгоджена з Донбасом.

Наступна зустріч відбудеться, якщо будуть зміни. Вони є. Закон продовжений. Зроблено відведення військ. Правда, наші партнери чомусь не хочуть розведення по всій лінії. На мій погляд, це помилка. З іншого боку, скоротилася кількість обстрілів.

В цілому є позитив, але є речі, які насторожують. Це предмет обговорення. Тому я вважаю, що робота в Нормандському форматі є доцільною.

Газові питання

Що стосується газу, то частина наших резервних коштів вкладена в українські цінні папери - це як раз 3 млрд доларів. Є рішення суду в Лондоні, яке не виконується.

А рішення Стокгольмського арбітражного суду носить не юридичний, а політичний характер. Але ми будемо зберігати транзит через Україну. Питання в обсягах і термінах. Ми не збираємося укладати (контракт) на якийсь термін, щоб потім припинити транзит. Це зручний маршрут. Він довший, ніж по дну Балтійського моря, але зручніший для поставок в Центральну і Східну Європу.

І можна було б постачати газ зі знижкою. Ми будемо прагнути, щоб українська сторона була задоволена цими домовленостями. Ми зацікавлені, щоб Україна нормально отримувала ресурс і європейські сусіди були спокійні.

Ми самі хочемо зберегти транзит. Якщо ж Захід хоче в цьому питанні допомогти, краще б грошей дали. Але реальних грошей не дають. Хочуть, щоб Україна поповнювала свій бюджет за російський рахунок. Дайте їм кредит під хороший відсоток. Але нічого немає. МВФ вимагає, щоб скасували пільги для населення на газ - тоді знову буде скачок тарифів. ЄС вимагають, щоб почали вивозити ліс-кругляк - тоді від Карпат нічого не залишиться.

Також вимагають, щоб землю почали продавати. Але для українців земля має сакральне значення - це золоті землі.

ПОВНУ ВЕРСІЮ ЧИТАЙТЕ НА РОСІЙСЬКОМОВНІЙ ВЕРСІЇ САЙТУ

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови