RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін вже як валіза без ручки, його долю зараз вирішують - радянський розвідник

Велике інтерв'ю з Юрієм Швецом у програмі "Всьо по бєспрєдєлу"

Велике інтерв'ю з Юрієм Швецом у програмі "Всьо по бєспрєдєлу" Юрій Швець Фото: Апостроф

За останні роки причин сумніватися в фізичної і психічної стабільності президента Росії Володимира Путіна ставало все більше. Імперські замашки, відсутність потреби в "світі без Росії" і персональна чашка на всіх зустрічах тільки підливали масла у вогонь. Як людина, яка пролетіла з розвідкою, стала президентом Росії, чому у Путіна комплекс неповноцінності і за що він ненавидить Україну - в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповів радянський розвідник, майор КДБ, однокурсник Путіна ЮРІЙ ШВЕЦЬ.

- Наші читачі дуже люблять зазирнути за лаштунки і конспірологію. Давайте, якісь міфи підтверджувати або розвінчувати. Ви однокурсник президента РФ Володимира Путіна. Я неодноразово чула про те, що він був не дуже старанним учнем, не подавав великих і блискучих надій, а став президентом Росії. Чи так це?

- Я його не пам'ятаю у навчанні. Інформацію про те, що він однокурсник, свого часу опублікувала служба зовнішньої розвідки Росії. Не знаю, чим вона керувалася.

Оскільки цей заклад досить маленький, у мене там залишились хороші знайомі, то після того, як Путін став президентом, природно, це як грім прогриміло у викладацькому складі Червонопрапорного інституту. Новина приголомшила всіх, оскільки це була сіра миша, людина-ніхто. Найкраще його охарактеризували ті псевдоніми, якими його нагородили під час навчання і роботи. Перший - це "недопалок", другий - "бліда моль".

Читайте: "А король то...": ганьба Путіну перед школярем висміяли міткою карикатурою

Ну і факт. Розумієте, до цього навчального закладу було вкрай складно потрапити, але, якщо ти вже потрапив, потрібно було зробити щось неймовірне, щоб після нього не взяли в розвідку. А його не взяли. Його направили назад до Ленінграда через професійну непридатність. До Німеччини - в НДР - він поїхав у втішну поїздку. Тих, кого не взяли в розвідку, відправляли у втішне відрядження в НДР. Як у нас говорили в той час, "горобець - не птах, НДР - не закордон". Тобто до того часу, як його призначили директором ФСБ, він не займався ні розвідкою, ні контррозвідкою, він взагалі нічим серйозним не займався.

- Чому ж він піднявся?

- Це закон кар'єрного росту з часів Радянського Союзу: спливає наверх найлегша субстанція. Чи не обтяжена звичайними знаннями, вміннями і іншими корисними якостями для державного діяча. Ось така ситуація.

- Така примхлива доля і гри долі. Уявляєте, ця людина вже який рік очолює Російську Федерацію. Жартували, що діти школу закінчили, які народилися при його першому терміні.

- Я вважаю, що це насмішка історії над Російською Федерацією. На той факт, що Путін - президент Росії, я можу сказати тільки "нещасна країна".

- У зв'язку з таким довгим царюванням Володимира Путіна на троні є багато конспірологічних теорій і версій. По-перше, що Путін - вже не Путін, і його давно вбили. По-друге, страшні хвороби - онкологія, Паркінсона, шизофренія. Валерій Соловей стверджує, що Путін користується послугами шаманів, які проводять захисні ритуали. Давайте по порядку: двійники у Путіна є?

- Можливо, є. Але не в тому сенсі, який вкладається. Тобто це не ті люди, які з'являються на публіці і говорять. Я в це не вірю. Можливо, є люди, які за своїми габаритами нагадують Путіна, і в цілях безпеки, якщо їде кортеж, можуть одного з таких посадити в автомобіль. Тобто якщо буде з гранатомета постріл, то потрапить він в автомобіль, де їде двійник. Я не вірю, що є ті двійники, які можуть виступати на публіці як президент Росії.

- Наступна історія. Дуже часто помічали, що він з собою на публічні заходи і зустрічі носить закриту чашку. Путін найбільше боїться отруєння? У зв'язку з цією історією відпрацьовують якісь захисні речі?

- Путін боїться свого найближчого оточення, у якого в розпорядженні є і "Новачок", і інші негарні речі. З цієї ж причини він досить довго переховувався. Пам'ятайте, говорили, що Путін сидить в бункері. Думаю, він і сидів в бункері. Та й зараз я впевнений, що заходи щодо забезпечення безпеки навколо нього просто жахливі.

Він же сам давав санкції на отруєння, на вбивства людей. Він знає, як це робиться, і тому, як кожна параноїдальна особистість, він вважає, що це може бути застосовано і проти нього.

Читайте: Путін готовий до переговорів із Зеленським: в Кремлі розповіли, про що може бути діалог

- А чому він боїться свого оточення? Він славиться тим, що лояльних до нього людей десятиліттями обігріває, обсипає щедротами і від себе не віддаляє.

- В принципі так. Але там, де мова йде про владу і дуже, дуже великі гроші - друзів вже немає. У Росії за роки його президентства в суспільстві склалася така ідеологія... Ось вони кажуть "скріпи, скріпи". Єдина скрепа Росія, яка існує ще з часів Карамзіна - це крадуть. А при Путіні крадуть жахливо. Тобто це повне моральне і моральне розкладання, де головне - влада і гроші, які нерозривно пов'язані. Вони в такій ситуації сподіваються на друзів.

Але скільки не годуй вовка, він все в ліс. Якщо ми подивимося історію, а Путіну напевно доповіли, хоча з історії у нього була трійка свого часу, то зраджували завжди найближчі. Брут, який встромив кинджал у Цезаря, він же був майже членом родини Цезаря. Так що там друзів немає.

- Путіна вбити можуть?

- Можуть. Взагалі я думаю, що там є кілька кланів. Принаймні два клани зараз. Один з кланів - це сам Путін. Єдина його надійна опора, яка має силу, - це Шойгу. До недавнього часу це був Зінічєв, але тепер його немає. По інший бік - могутня ФСБ і хрещений батько Патрушев. Тому ситуація дуже напружена. При чому, для представників будь-якого клану. Але він зараз у більш слабкій позиції, ніж протилежний клан.

Термокружка і Путін Фото: Getty images

- Чому?

- Ну бо сил менше, здоров'я у нього менше. Люди бачать, що Акела промахнувся. Один раз промахнувся - все, тепер немає в нього віри. Всім зрозуміло, що рано чи пізно він піде. Швидше за все, рано. Люди, а найголовніше - його оточення - вже дивляться за горизонт його голови, що буде після нього.

- З ким Путін промахнувся?

- Все просто. Його активний фізичний вік... вже на грані. Я думаю, що він себе підтримує за допомогою інтенсивної терапії, лікування. За моїми спостереженнями, він дійсно хворий, його лікують. Мабуть, дуже сильний засіб застосовується. У нього, буває, перебіг його хвороби входить в ремісію, коли йому стає значно краще. За моїми спостереженнями чисто візуальним, вона наступила буквально за два тижні до зустрічі з Байденом в Женеві. До сих пір триває ця ремісія, як довго триватиме - знає тільки Господь Бог.

- А на що хворий Путін?

- Те, що мені говорили, - це не Паркінсона. Щодо онкології - не знаю. Я чув, що у нього colon cancer (рак товстої кишки - "Апостроф"). Але при сучасних методах лікування і можливості... У мене, припустімо, є хороший знайомий, у якого в дуже занедбаному стані було це ж захворювання. Йому зробили операцію, йому вже під 80, і минуло вже років 15, а він себе почуває цілком нормально.

- Якщо судити за зовнішніми даними, то найбільше глузувань від людей звучить в сторону "ботоксності" Путіна - про його стан кажуть "опух, набряк, то надувся". У нього така любов до косметологічних операцій?

- Це комплекс неповноцінності, при чому з дитинства. Ви подивіться на його фотографії часів школи. Це ж квітка в пилу, принижена і ображена. У нього ж на обличчі написано. Поруч стоять хлопці, посміхаються, радіють життю, і стоїть ось це створіння, і на його обличчі стільки туги.

Він відчуває себе обділеним в цьому житті - такий собі сморчок, без царя в голові, ніхто на нього не звертає уваги. Дівчата його напевно не любили в школі. Зараз він відіграється. За 20 років всі засоби масової інформації Кремля були кинуті на те, щоб зобразити такого собі супермена, конкурента Бельмондо, суперника Алена Делона. Ось ботокс - це звідси.

Читайте: "Канікули" Путіна з Шойгу в Тайзі: чим вони загрожують Україні

- Ви говорите, дівчата в школі не любили, а зараз? Перша красуня Росії Аліна Кабаєва, як подейкують, полюбила?

- Вона вже не перша красуня, була нею колись. Але ви знаєте, при таких грошах... Я пам'ятаю, Борис Березовський, коли був при грошах, його теж любили. Щотижня у нього було мінімум дві, вони були різні, і потім змінювалися. Великий сумнів мучив його душу. Він мене питав: "Я завжди сумніваюся, чи вона дійсно мене любить, чи їй просто бабки мої потрібні". В глибині душі він розумів, що це бабки.

Те ж саме з Путіним. Дивишся на нього, вони кажуть: "Вова, я тебе люблю". А Вова думає: "Мене або мої бабки?".

- Якщо там мільярди, то спробуй не любити. Скільки у Путіна дітей? Дві дочки від першого шлюбу з Людмилою - це ми знаємо.

- Я навіть не цікавився. У такі пікантні нетрі його життя я не забирався.

- Ви зачепили питання фінансів. Були різні розслідування, зокрема у Навального, що були виведені мільярди доларів в нерухомість, швейцарські банки тощо. Він же явно не для себе це робить, тому що проїсти і прожити - це нереально для людини. Це робиться для дітей, для онуків тощо. Дочки у нього, швидше за все, теж не в Росії. Для чого йому це?

- Я думаю, що це безглузде заняття. По-перше, це навіть не мільярди, там мова йде про трильйон, як мінімум. Американцями підраховано, що за роки правління Путіна з Росії перш за все на Захід було виведено 1,2 або 1,3 трильйона доларів. Виводили різні люди, виводили різні компанії і організації, але так чи інакше, в кінцевому підсумку, це все робилося під контролем Кремля.

Кремль Фото: Getty images

- Чому ви так думаєте?

- Якби не під контролем Кремля, то ці гроші б розшукували через правоохоронні органи та Інтерпол. Є такий колишній олігарх-мільярдер Пугачов, який спочатку був дружний з кланом Путіна, а потім вони розійшлися. Він поїхав на Захід і повіз із собою один або два мільярди доларів. Так його переслідують.

Але немає спроб правоохоронних органів Росії через Інтерпол знайти і повернути назад людей і капітал в розмірі десь 1,3 трлн доларів. Це свідчить про те, що всі ці гроші звідти. Хтось їх сором'язливо називає "пул", нібито басейн. Це общак, справжнісінький общак. Що стосується особисто Путіна і його спадкоємців, то я дуже песимістично оцінюю їх шанси отримати звідти великий куш з цього общака. Його розтягнуть. Ті гроші, про які говорять "золото партії" - їх розтягнули на частини, на шматки.

- Ви пам'ятаєте фразу Путіна, що якщо в якомусь новому світі не буде Росії, то навіщо нам такий світ, натякаючи на можливу війну? Якщо не буде Путіна, подумає він, то навіщо нам така Росія? Він може піти на якийсь конфлікт, загострення в разі небезпеки для себе?

- Це таке створіння, якому таке могло б прийти в голову. Але справа в тому, що йому не вдасться це зробити, тому що він же не один. Така система існує в будь-який ядерній державі, коли одна людина не може натиснути на кнопку. Більш того, це повинно пройти через якийсь ланцюжок, вертикаль - міністр оборони, начальник Генштабу тощо. У кожного з них є діти, сім'ї, плани на життя. У них теж є сотні мільйонів, а може, у когось і мільярди, які вони вкрали і десь там складали - в якомусь Bank of Amerika або Barclays Bank. І навіщо їм цей вмираючий старець.

Для нього ж буде стрьомно - дати такий наказ. Є таке побоювання, що він дасть цей наказ, а люди в оточенні скажуть: "Та ну його нафіг, він уже божевільний". І піде в хід срібний портсигар, який закінчив життя імператора Павла I. Тому йому стрьомно навіть буде. Йому б ще десять разів подумати, давати таку вказівку чи ні. Я думаю, що він це розуміє.

- Путін - це єдиний лідер, навколо якого ходять розмови про фізичне знищення, фізичну ліквідацію. Не те, що йому набридне влада і він піде на спокій, писатиме мемуари, виступати з лекціями, їздити в університети.

- Це виключено. Це для нормальної людини, яка в нормальній країні пішла у відставку і робить те, про що ви говорите. А тут ситуація така: або ти до гробової дошки сидиш на своїй табуретці в Кремлі, або тебе прямо з цієї табуретки - і в кремлівську стіну. І ще з'явився варіант Гааги останнім часом. Але в Гаагу я не вірю. З ним все буде якось інакше.

У дуже вузьких спеціалізованих колах про це не просто говорять, а над цим реально працюють. Тому він вже баласт, фактично валіза без ручки. Він все менше і менше контролює. Кожен день його перебування на посаді - це черговий цвях в кришку труни Росії як держави, тому створена ним система вбиває країну. До такої міри вбиває, що країна на межі повного розвалу. Цивілізація на ньому може закінчитися. Ви пам'ятаєте Римську імперію? Кожен наступний імператор був божевільніший за попереднього, і все - не стало великої імперії.

- Він багатьох ліквідував за час свого правління?

- Я вам скажу так: я був ключовим свідком на процесі в Королівському суді Лондона з приводу вбивства Олександра Литвиненка, де було винесено судове рішення - єдине рішення в іноземному суді, в якому було зазначено, що санкцію на вбивство Олександра Литвиненка дав особисто Путін. Ось це я можу вам точно сказати.

Давайте підемо спочатку, як то кажуть. 1999 рік - Путін прийшов до влади значною мірою завдяки терактам, які здійснила ФСБ, яку очолював тоді Патрушев. Це були вибухи будинків у Москві, у Волгодонську. І потім вони припинилися, коли їх зловили на місці злочину при закладці чергового вибухового девайсу в Рязані в підвалі будинку. Це терористичний акт, в результаті якого загинули більше 300 громадян РФ. Тобто він не просто по лікоть, він по горло в крові. Я вже не кажу про майже 16 тисяч загиблих в результаті його авантюри в Україні - агресії проти України. Це все на його совісті.

- Я до України повернуся, але поки хочу закінчити цей кейс. Я спілкувалася з Валерієм Соловеєм, він хвалиться, що у нього багато інсайдів з Кремля. Він на повному серйозі мені розповідав про ритуали, в які вірить особисто Путін - ритуали магічні, окультні. Мовляв, це дуже високооплачувані шамани, яких виписують з різних країн і привозять. Він дуже вірить в ці ритуали, адже вони всі ці роки на удачу працювали - і тут щось пішло не так. Якраз таки в зв'язку з цим ритуалом його здоров'я похитнулося і епоха Путіна наближається до кінця. Вони серйозно цим захоплюються?

- Розумієте, це була сіра особистість. В глибині душі він розумів, що був обділений життям у всьому, включаючи його інтелект. Трієчник по життю. І він одразу потрапив з грязі у князі - це відбулося фактично блискавично. Його посадили на цю посаду, тому що вважали, що це людина-ніхто, яку буде легко смикати за ниточку. Помилилися. Так само, як помилилися з Хрущовим, як помилилися з Брежнєвим, який теж був нібито проміжною фігурою, а просидів 18 років. Тому, коли відбувається така трансформація з грязі в князі, то голова димить.

Володимир Путін Фото: Getty images

Можна очікувати всього, що завгодно. Припустімо, Путін повний ідіот. Але навіть ідіоту зрозуміло, що якщо проводити такі заходи, і про це дізнаються - то це крах. Це вбивство всього того образу, який йому створювали підконтрольні ЗМІ 20 років. Якби такі заходи проводилися, то це було б абсолютно таємно, конспіративно. Все-таки, він співробітник КДБ, ФСБ. Конспірація у них повинна бути в крові. Тому останній, хто дізнався б про проведення таки обрядів, - це безробітний професор кафедри реклами МДІМО на прізвище Соловей. А якби, не дай Бог, він про це дізнався, він би боявся про це розповісти навіть вночі під ковдрою дружині, тому що боявся б відплати. Але якщо припустити і це неймовірне, і він все-таки розповів, то я думаю, що це була б остання публічна розповідь в його житті. А якщо він продовжує про це говорити з дня у день, з тижня на тиждень, то це стає вже зовсім нереальним.

- Повертаємося до України. У 2000 році в Давосі американська журналістка Труді Рубін задала сакраментальне питання, яке стало мемом і прославило її на всю країну: Who is Mr. Putin? Через 16 років російські журналісти зустрілися з нею, вона сказала, що є два питання до нього. Перше: "Ви все ще мрієте створити "Новоросію" і тримати Україну в сфері свого впливу?". Питання до вас: Путін мріє і планує надалі творити тут?

- Я не скажу, що це його головна мрія. Зараз у Путіна жахлива мрія, яка робить його нещасною людиною. Він мріє померти своєю смертю, а не так, як Каддафі або Чаушеску. Тобто він повинен думати про свою смерть.

Що стосується України, то це кістка в горлі. Це психічна проблема, на інстинктивному, тваринному рівні. Це те, де він був принижений, коли його ставленик, якого він двічі просунув в президенти України, Янукович був повалений і ганебно втік. Потім на Майдані було святкування, народ сміявся, співав пісні. Природно, всі розуміли, що Янукович - ставленик Кремля, Путіна, і там же глузування над Путіним були. Це знущання зрештою і підштовхнуло його на те, що він зробив в 2014 році. Тому ця тваринна, інстинктивна ненависть до цієї країни у нього в крові.

Але він обмежений об'єктивними обставинами і зараз не багато може зробити.

- Чому йому вдалося анексувати Крим і захопити частину східної України?

- Тому що після втечі Януковича стався колапс державної влади в Україні. Країна, її збройні сили не працювали, не функціонували. Зараз цього немає. Україна може завдати Путіну неприйнятного збитку в разі широкомасштабного нападу. А ось рівень цього неприйнятного збитку, який може винести режим Путіна, зараз не такий великий, тому що режим гнилий, і найближче оточення Путіна це розуміє.

Єдина його надія - це впарити назад через Мінський процес, як вони зараз це називають, ось цю ракову пухлину, яку вони зараз створили на сході України, назад в тіло України, сподіваючись, що від цієї ракової пухлини виникнуть метастази по всій країні. Це єдине, що він може зробити.

- Чи нападе Путін?

- Пам'ятаєте, коли в квітні була велика концентрація російських військ на кордоні з Україною, багато хто очікував нападу, і на ваших телеканалах теж. Я давав інтерв'ю на початку квітня, і сказав, що про відведення російських військ буде оголошено 21-22 числа. Це і було оголошено рівно в цей день.

Зараз я вам скажу так: не буде ніякого вторгнення - ні в вересні, ні в жовтні, ні в листопаді, ні в доступному для огляду майбутньому. Під доступним для огляду майбутнім я маю на увазі і наступний рік. Якщо не відбудеться нічого незвичайного, то не буде на багато років вперед.

Це не означає, що потрібно розслабитися, починати святкування і гулянки. Порох потрібно тримати сухим, потрібно проводити реформи. Україна повинна зміцнювати стратегічні відносини зі Сполученими Штатами, будувати потужну армію, з якою ніхто не захоче воювати.

І зараз я скажу одну річ, яку мало хто знає і розуміє. Росія, значною мірою як і Радянський Союз, управляється за допомогою активних заходів. Це термін спецслужб, який означає доведення певних заходів до внутрішньої і зовнішньої аудиторій. Так ось, один з головних історичних заходів СРСР, а тепер РФ - це лякання Заходу. Це теза, який звучить так: "У Кремлі сидять напівбожевільні люди, з ними краще не зв'язуватися. Давайте пробачимо їм маленькі пустощі - анексію Криму, захоплення Донецька і Луганська. Це все дрібниці, порівняно з небезпекою третьої світової війни, тому давайте пробачимо їм маленькі витівки, інакше буде війна".

Так ось, Путін 20 років лякає Захід цією ідеєю, що якщо ви не почали поважати мене, то я настільки божевільний, що піду у наступ. Той же самий Соловей, якого ви згадали, розповідав, що РФ готова розвалити НАТО шляхом вторгнення в держави Балтії - це буквально рік тому було - що Кремль готує теракт в Росії, щоб звалити це на Україну і використовувати для вторгнення. Я був присутній на цьому ж відео разом з ним і сказав: "Не пройде. Нічого цього не буде".

- У Росії ж історія з терактами пройшла.

- Там же все простіше. Там теракт провели для того, щоб Путіна зробити президентом, підняти рейтинг. Потім вони почали бомбити Воронеж, образно кажучи. Але тоді замість Воронежа була Чечня. І, до речі, вони програли цю війну в Чечні і платять данину. Зараз не Чечня платить Кремлю данину, а Кремль платить щорічно мільярди Чечні в якості відкупу, репарації і контрибуції за програну війну.

Залишки російської бронетехніки на вулицях Грозного Фото: Getty images

А тут же теза була про те, що вони влаштують теракт у своїй власній країні, звалять це на Україну і вторгнуться в Україну. Сенс був у вторгненні. Зараз, я вважаю, що повномасштабного вторгнення в Україну не буде.

Так, Кремль проводить активні заходи. Але зі зрозумілими цілями. З одного боку, вам кажуть, що Байден поганий і зрадив Україну, заспівав з Путіним, у нього тепер пакт Путін-Байден. Мовляв, все погано з Америкою, вона не допоможе. А тепер вам розповідають, що Путін готує вторгнення, в результаті якого Україні кінець. Який меседж повинна засвоїти громадськість в Україні та влада? Вони повинні розуміти, що єдиний вихід у них зараз - це погодитися на Мінські домовленості, на умови Кремля, на план Штайнмайера. Це якраз те, що потрібно Путіну для того, щоб цю ракову пухлину всадити в тіло України. Ось весь сенс цих одкровень.

- Хочу, щоб ви уточнили маленький нюанс. "Північний потік-2" таки добудували, санкції Америка відмовилася вводити. Це щодо Байдена. І другий момент - з приводу Чечні. Путін боїться Кадирова?

- Звісно. Боїться Кадирова. Правда, у нього є варіанти вирішення питання з Кадировим. Це як два пахана з різних банд. У них такі взаємини - "або я його, або він мене". Вони один одного бояться.

Що стосується першого питання, не важливо, демократ чи республіканець, я оцінюю президента США перш за все з точки зору його політики щодо держав колишнього Радянського Союзу. З цієї точки зору я вважаю, що це найкращий президент США для України з часів розпаду СРСР. Розмови про пакт в Женеві між Путіним і Байденом побудовані на брехні. І зараз був візит Зеленського. Були питання: а чи варто їхати, поганий час тощо. Візит закінчився просто блискуче, все зараз залежить від української влади. М'яч на її полі, все може бути кошерно, дуже добре.

- Кажуть, у 2014 році все так вийшло, тому що це було підготовлено: міністр оборони, Служба зовнішньої оборони керувалися людьми з російським громадянством. Зараз зрадників в Україні на високому рівні багато?

- За кількістю я вам не назву. Але я вам скажу, що вони знаходяться на дуже важливих посадах і займають в суспільстві, в політикумі, в бізнес-світі України настільки важливі позиції, що вони можуть визначати курс країни.

Я вам наведу один приклад: Медведчук. У 2002 році я був першим, хто документально показав, що Медведчук був завербований Комітетом держбезпеки СРСР, коли ще був студентом. Оперативний позивний у нього був "Соколовський". Його посадили. В Україні про це знали, тому що я це розвісив в інтернеті. Але подивіться, що він робив тут. Це ледь не найважливіший гравець був, починаючи з 2014 року, в контактах між українською державою і Кремлем.

- Його посадили під домашній арешт. Але це одіозна персона в Україні, там все зрозуміло і у людей зі здоровим глуздом давно не виникає питань. Кого ви ще можете назвати?

- Я не хочу називати, тому що це буде контрпродуктивно. Я зараз назву, а потім це все забалакають. Але це не те питання, яке вирішується через телебачення. Його повинні вирішувати професіонали і професійно. Я знаю таких професіоналів в Україні, які всю цю агентуру знають. Серед них є розуміння, яке я поділяю: поки ця агентура не буде вичищена з вищих ешелонів влади, в України немає жодного майбутнього.

- Агенти завербовані ФСБ?

- Не тільки, і ГРУ. Раніше ГРУ якось не вербувало людей, їм треба було робити це за межами країни, але вони, за моїми спостереженнями, в 80-ті роки цим не займалися, тому що це була стрьомна справа. Але при Путіні вони розвернулися і у них дуже хороші позиції.

- Особисті вороги Путіна довго не живуть, з цим можна погодитися. Але ви настільки відверто критикуєте Путіна, є його опонентом, при цьому ніби як вільно пересуваєтеся по світу. Ви не боїтеся?

- Я все-таки професіонал в цій справі. Я знаю, що вони можуть зробити, що не можуть. Тому я дотримуюся постійно і щодня розумних заходів безпеки.

Я не веду себе, як навіжена 15-річна дівчина, яка вийшла в світ і літає, як метелик по світу. Подорожі по світу обмежені: я знаю, куди можна їхати, куди не варто тощо. Я дуже перебірливий у своїх контактах навіть тут, в США. Я не вступаю в безладні зв'язки. Тобто я знаю, що можна робити, а що не треба.

- Ви за собою стеження спостерігали?

- Так, коли я професійно працював тут. Я знаю, як це працює. Це ремесло, якому потрібно тренуватися для того, щоб володіти ним. Останнім часом з тих пір, як я зайнявся громадською діяльністю, я цього стеження не бачу, але я маю це на увазі.

- Ви не бачите, тому що ви не цікаві? Вас випустили з поля зору і дозволили вам говорити?

- Тому що це стрьомно. Це ж не просто - в Вашингтоні влаштувати стеження за мною за допомогою агентів Кремля. Вони ж у цій справі провалитися можуть, і цей провал може для них бути катастрофічним.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів