RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Тайгові "канікули" Путіна з Шойгу: чим вони загрожують Україні

Заяви директора Московського центру Карнегі Дмитро Треніна про те, що Україна - сусід, "який вже ніколи не стане знову братською республікою", йдуть урозріз з думкою президента РФ Володимира Путіна, який написав велику статтю "про історичну єдність росіян та українців" і не полишає своїх спроб "зблизити" два народи силою зброї або пропаганди.

Про це заявив головний редактор видання "Апостроф", військовий оглядач Денис Попович.

У статті "Переоцінка близькості. Як Росії будувати відносини з Україною" Тренін заявляє, що ідея "російської весни" 2014 року не отримала жодного шансу за межами Криму та невеликої частини Донбасу.

"Презирливо-знущальне ставлення до сучасної української держави, яке склалося під впливом російської держпропаганди, загрожує неприємними сюрпризами", - пише директор Карнегі-центру, закликаючи уникнути широкомасштабної війни з Україною.

На думку Дениса Поповича, цей матеріал був опублікований не просто так. Він вважає, що стаття "Переоцінка близькості" є відображенням дискусії в російських політичних колах з приводу того, що робити з Україною.

"Суперечка точиться між двома "вежами" Кремля. В одній засіли прибічники "збирання земель руських", можливо, навіть силовим шляхом, а в іншій - представники більш поміркованого табору, які розуміють, що стереотипи на кшталт "єдиного народу", актуальні 30 років тому, зараз не спрацюють. І в такій ситуації будь-які спроби Москви звільнити "братський український народ" від "фашистів і націоналістів" можуть отримати цілком протилежний ефект, наштовхнувшись на збройну протидію", - каже військовий оглядач.

Попович вважає, що рішення ще не ухвалено. Ситуація може прояснитися після того, як Путін і міністр оборони РФ Сергій Шойгу повернуться з відпочинку в тайзі, куди вони вирушили 6 вересня. Останнього разу Путін і Шойгу відпочивали в тайзі 20-21 березня, після чого Росія почала різку концентрацію військ біля кордонів з Україною.

Військовий оглядач вважає, що Києву потрібно готуватися до будь-якого розвитку подій.

"І якщо переможе невоєнний варіант, то розслаблятися все одно рано. Це означатиме початок широкої інформаційної битви за розуми українських громадян. Ніхто в Росії від українських активів відмовлятися не збирається. І людський актив, про який йде мова в статті Дмитра Треніна, в перспективі може виявитися набагато більш цінним придбанням, аніж захоплення територій. Адже якщо виграти війну за уми людей, то території прийдуть самі собою", - підкреслює Денис Попович.

Більше читайте на сайті "Апостроф" у статті: Коли між "вежами" немає згоди.