RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кадиров проти Пригожина: як одна ракета посварила двох бойовиків Путіна

На тлі поразок серед російських силовиків посилюється пошук внутрішніх ворогів

На тлі поразок серед російських силовиків посилюється пошук внутрішніх ворогів Фото:

У середу, 14 червня, стало відомо про те, що воїни з підрозділу Сил спецоперацій "Бандерлоги" у Приморську ліквідували або серйозно поранили депутата держдуми РФ Адама Делімханова, якого називають "правою рукою" та особистим катом голови Чечні Рамзана Кадирова. Делімханов та його бойовики з батальйону "Ахмат" прославилися провалом під час окупації Київської області, регулярними записами відео для ТікТок, а також стріляниною по порожніх будівлях і демілітаризацією готелів та пансіонатів на узбережжі Азовського моря. Крім воєнного успіху наших військових, ця подія призвела до загострення внутрішньоросійських конфліктів. Про це читайте у матеріалі "Апострофа".

Ні живий, ні мертвий

Інформація про те, що Делімханов загинув або був поранений, кілька разів спростовувалася і переспростовувалася російською пропагандою. Нещодавня історія про те, що права рука Кадирова після Приморська нібито прибула на зустріч до глави Чечні, виявилася фейком. Досі доля "Героя" Росії, Чеченської республіки та "ЛНР" Адама Делімханова залишається невідомою.

"Всі ці "блатні" і як би елітні формування окупаційних військ, включаючи і батальйон "Ахмат", облюбували Азовське узбережжя, тому що там готелі і курорт, а HIMARS не дістають, тому що до лінії фронту близько 100 км. Тепер у нас є Storm Shadow, і прильоти по цих "курортниках" почастішали, адже наші РЕБ не сплять, на місці діють партизани і коригувальники. Не можна також виключати, що хтось із росіян здав місцезнаходження Делімханова. Технічно зробити таке нескладно. Можна скинути дані на гарячу лінію СБУ", - пояснив "Апострофу" військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан.

"Важливо розуміти, що Storm Shadow - дорога ракета. Просто так її запускати не будуть. Значить була інформація про точні координати скупчення великої кількості кадирівців в одному місці. Близько сотні людей. "Бонусом" було перебування серед них Делімханова. Судячи з усього, приліт був вдалим, оскільки герой РФ Делімханов досі так і не з'явився на публіці", – додав Роман Світан.

Читайте також : Не став чекати наступу ЗСУ: російський ЗРК "Тор" самоліквідувався, відео

У цьому контексті цікаво, що у російському інформполі удар ЗСУ по кадирівцям призвів до пошуку внутрішніх ворогів. Інформацію про причетність власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина до зливу координат Делімханова озвучив російський підполковник Роман Веневітін, якого раніше вагнерівці взяли за п'яну стрілянину по їхніх позиціях. За його словами, координати знищеної колони у Приморському Бердянського району, в якій перебував "права рука" Кадирова Адам Делімханов, ймовірно, злив ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин. Веневітін стверджує, що це було зроблено з метою помститися Рамзану Кадирову, який раніше пригрозив розповісти про джерела багатства Пригожина, який постачає харчування до армії РФ з 2006 року.

Довіри до такого джерела як скривджений Веневітін – небагато, але подібні заяви є черговим проявом внутрішнього тертя між ОЗУ Пригожина, кадировськими батальйонами та Міноборони РФ на чолі із Сергієм Шойгу.

Тимчасовий мезальянс

Конфлікт між Пригожиним та командою Рамзана Кадирова може здатися дивним лише через те, що обидва минулого року активно "форсили" генерала Суровікіна на посаду командувача окупаційної армії замість генерала-розтяпи Лапіна, близького до Шойгу, який провалив утримання Харківської області під контролем окупантів.

"У Кадирова з Пригожиним восени минулого року на тлі поразок окупантів у Харківській області сформувався ситуативний тандем проти Шойгу та Лапіна. Вони на пару просували Суровікіна на посаду командувача окупаційних військ. Як тільки Лапін пішов, Кадиров відійшов убік і перестав коментувати дії Міноборони. Зараз конфлікт у росіян іде лінією Пригожин-Шойгу. Кадиров у цій ситуації діє лише після відмашки з Кремля", - пояснив "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

Кілька тижнів тому Адам Делімханов, записавши відео, публічно розкритикував Євгена Пригожина за його претензії на адресу боєздатності "Ахмата", і в кримінальному стилі запропонував ватажку "Вагнера" прийти на "стрілку". Публічної відповіді Пригожина не було, зате за кілька днів ватажка батальйону "Ахмат" накрила українська ракета.

"Пригожин, коли він на тлі трупів вагнерівців крив останніми словами Шойгу і Герасимова, явно перетнув певну червону лінію. Потім Делімханов разом зі спікером парламенту Чечні Даудовим записали відео, в якому вони майже слово в слово сказали "Женя, ти не маєш рації, ми тобі зараз усе пояснимо". Кремль вирішив через Кадирова вказати Пригожину на його місце, а глава Чечні передоручив цю справу своїм соратникам. Щоправда, у результаті вийшло, що за допомогою ракетного удару "пояснили" Делімханову. Не схоже, що це кремлівська гра на публіку, мав місце наїзду на Пригожина, оскільки він у своїх виступах став заходити надто далеко", - додав Іван Ступак.

Що далі?

Безумовно, основною причиною всіх цих бандитських "розбірок" є професійна робота Сил оборони України, які "помножили на нуль" усі кремлівські плани на легку перемогу.

У результаті серед російських силовиків розпочалися цікаві процеси. Поки Кадиров та його оточення продовжують грати за правилами Кремля, Пригожин, остаточно вийшовши на федеральний рівень, подає "поганий" приклад іншим політичним гравцям у РФ. Насамперед уральським і сибірським "баронам" , створюють власні "загони самооборони".

Навіть кримський гауляйтер Сергій Аксьонов вирішив сколотити власну ПВК, а влада Курської та Орловської області після подій у Білгородській області задумалася над створенням власних формувань. Сергій Шойгу намагався підім'яти всі ці новоявлені ПВК під себе, однак схоже, що Москва поступово втрачає контроль над "приватно-військовими" монстрами, яких сама ж і виростила.

"Чи побачимо ми, як бійці "вагнера" чи "Ахмата" повернуть зброю проти Москви? Такий варіант виключати не варто, але це буде не в найближчій перспективі. Такого розвитку подій слід очікувати, коли кремлівська вертикаль на тлі поразок в Україні почне явно розвалюватися", - резюмував у коментарі "Апострофу" політичний експерт, голова Центру сприяння реформам Георгій Чижов.

Читайте: Як покінчити з ракетним терором Путіна: є два способи

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів