RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Як покласти край ракетному терору Путіна: є два способи

Зупинити ракетні обстріли можна, але не все залежить від України

Зупинити ракетні обстріли можна, але не все залежить від України Ракет у Путіна ще вистачає, але є способи зупинити це божевілля Фото: з відкритих джерел

Російські окупаційні війська продовжують тероризувати мирні українські міста. В останні дні ворог вдається до зміни тактики ракетних ударів. Якщо протягом травня основний удар був спрямований на столицю, то у червні під обстрілами вже інші міста й області України. А 16 червня росія знову била по Києву, ще й гіперзвуковими "кинджалами", які успішно збили сили ППО. З чим повʼязані постійні зміни тактики та як перекрити росії можливість виробляти ракети - пояснив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, військовий експерт Валентин Бадрак.

Чому змінений приціл? Київ вони спробували помацати на міцність і виявилося, що вони нічого не можуть зробити зі столицею. Фактично цей перехід на інші ділянки - це визнання, що вони не можуть вдарити результативно по Києву так, щоб їх це задовольнило.

Читайте: Прокинулися на другий рік війни: Ігнат повідомив цікаву новину для українців

Зрозуміло, що Україна не може прикрити усю територію, як, скажімо, Ізраїль. Пам’ятаємо що президент Зеленський на початку цього місяця зазначив, що Україна потребує аж 50 комплексів Patriot, і одразу виробник в Сполучених Штатах відреагував, позначивши, що Україна в 2024 році отримає ще п’ять, а на рік виробляється всього 12 систем. Бачимо, що Сполучені Штати левову частину саме Україні відправляють – це дуже потужний і серйозний показник.

Ми бачимо ще одну динаміку, що "шахеди" збиваються, безпілотники збиваються, не збиваються лише балістичні ракети, де потрібні системи Patriot. Можливо, ще Mamba, SAMP/T французько-італійські можуть там діяти, але ми поки що не знаємо їх результативність, бо лише одна система у нас на бойовому чергуванні і готуються до передачі інші. Тому ми бачимо таку ситуацію.

Тепер наступний момент: чому власне зменшуються "порції" ураження? В росії хочуть розтягнути цю ситуацію, щоб сіяти паніку. Таке завдання, щоб кожен українець знав, що він знаходиться на території України, яка є вразливою будь де. Ось така ідея в Кремлі. Ця путінська ідея підсилюється його цинічними розмовами про те, що "є режим, який не дає жодного шансу налагодити співробітництво з "братським" українським народом". Це він днями зазначив. Тобто це так само дозволяє йому маневрувати в російському суспільстві і просувати оці ідеологеми пропагандистські для того, щоб якось закамуфлювати все. Але в цілому ми бачимо, що ракет там вистачатиме ще на багато років таких обстрілів. Росія з листопада 2022 року фактично поставила на воєнні рейки військово-промисловий комплекс.

Знову таки, звернусь до заяви Зеленського. Він після удару по Кривому Рогу 13 червня зазначив, що ракети типу Х-101, Х-555 містять близько 50 компонентів західного виробництва. Це означає, що технологічного стримування взагалі не існує. Росія може частину комплектуючих виробляти сама шляхом імпортозаміщення, використовуючи цивільну техніку. Частину може отримувати в таких країнах як Китай, Індія. Ми знаємо, що підшипники, скажімо, з Індії вона отримує зараз, з Китаю – мікросхеми. Частину – через цивільні підприємства Казахстану та Вірменії отримувала. Там до 500 % збільшилися закупівля мікроелектроніки, а видання Spiegel повідомляло, що в Німеччині виник ажіотаж щодо продажу мікроелектроніки. Тобто росія здобуває це все.

Дивіться: Троє загиблих і багато руйнувань: фото і відео наслідків удару "Калібрами" по Одесі

Я не кажу вже про такі країни, яким росія колись продавала зброю – це країни Африки, країни як М’янма у південно-східній Азії. Вона зараз навпаки викуповує все це. Йдеться про те, що єдиним шляхом технологічного стримування росії може бути повна заборона експорту – те, що "Велика сімка" в травні збиралася розглянути, але відмовилася від такого рішення. Мені важко сказати, чому, але були якісь побоювання і застереження. Приблизно так можу все оцінити при тому, що можна ще раз аплодувати Повітряним силам і взагалі всім тим захисникам, які беруть участь захисті неба. Навченість наших воїнів перевершує будь-яких фахівців в тих самих країнах НАТО чи країнах, які вважають, що мають найкращу армію.

Є кілька шляхів перекриття постачання компонентів для російських ракет – про один я вже зараз розповів. Найбільш потужний шлях – це повна заборона експорту, окрім ліків і продовольства. Це була б дуже потужна річ, якщо б це запровадила "Велика сімка". У травні розглядалася така ідея, що якщо б це запровадила "Велика сімка", то не виключено, що потім би до цього звернувся Євросоюз. Це були б потужні кроки, але звісно повністю нічого б не вийшло б на початку, тому що є країни південно-східної Азії, які виробляють велику кількість потрібних росії засобів. Їх просто контрабандним шляхом викуповують через інші країни, через інші фірми. Тому все це не так просто.

Але є ще один шлях – дзеркальна відповідь. Це дуже вагомий шлях і дуже цікавий. Тобто не тільки захист, не тільки щит протиракетний, а ще й меч ракетний. Я хочу сказати, що не безпідставно міністр оборони Резніков 9 червня анонсував, що Україна створює власну ракету дальністю в 1000 кілометрів. Велика важливість цієї заяви полягає і в тому, що зараз відбуваються останні домовленості щодо липневого саміту НАТО.

Дивіться: Не став чекати наступу ЗСУ: російський ЗРК "Тор" самоліквідувався, відео

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами