RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Білорусь готується до війни: з ким зібрався воювати Лукашенко

Говорячи про війну, Лукашенко переслідує одразу кілька цілей

Говорячи про війну, Лукашенко переслідує одразу кілька цілей Фото: відкриті джерела

Самопроголошений диктатор Лукашенко вчергове заявив, що Білорусь готується до війни. На додачу до його слів, з 2 по 4 квітня проходять військові навчання. Щоправда, до якої війни та навіщо - Лукашенко не уточнив. Чи здатна Білорусь зараз вести повноцінну війну і проти кого - своїм поглядом в етері Апостроф TV поділився військовий експерт, співробітник СБУ у 2004-2015 роках Іван Ступак.

Чи має ця заява відношення до України? Приводу для паніки зараз точно немає. Наразі немає можливостей для вторгнення з Білорусі у напрямку Києва, Київської, Житомирської та інших західних областей. Наші розвідники і західні розвідки постійно відслідковують ситуацію. Зараз накопичення військ і техніки немає. Разом з тим, ми спостерігаємо переміщення техніки, якісь навчання. Але орієнтовна чисельність російського війська на території Республіки Білорусь - це близько двох тисяч військовослужбовців, які розтягнуті по різних локаціях. Наприклад, на радіолокаційних точках спостереження тощо. Тобто великого скупчення, яке ми спостерігали у 2022 році - немає.

Читайте: Лукашенко закликав білорусів готуватися до Третьої світової війни і вказав, "звідки готується напад"

Насправді Лукашенку треба показувати своїм громадянам, що він з ними, він їх береже. І він на цьому грає. Також йому треба показувати російському керманичу, що Білорусь постійно готується і готова. Але при цьому не забуваємо, що частину білоруської техніки і боєприпасів вже давно передали росіянам.

Тому я ці заяви розцінюю як гучну риторику, яка під собою не має жодних підстав, але яку ми постійно спостерігаємо. Якщо навіть Лукашенко і спробує наступати на Україну, то білоруська економіка одразу постраждає від наших дронів. Лукашенко чудово бачить, що роблять дрони з російськими НПЗ та іншими об'єктами. А що там тієї Білорусі - максимум 500 км на північ. А до палацу незалежності у Мінську, де він засідає - близько 275 км. Це взагалі ні про що - максимум дві години льоту безпілотника. Плюс велика кількість підприємств розташована поблизу українського кордону.

І останній момент. Лукашенко у своїх меседжах постійно розказує, що "ми повинні готуватися", що треба народне ополчення і роздавати людям зброю. Така у нього риторика. З іншої сторони, Лукашенко катастрофічно, просто маніакально боїться роздавати зброю своєму населенню. Бо чудово розуміє, якщо б у 2020 році у білоруського населення була б зброя на руках, то білоруських поліціянтів, кадебістів тощо було б знесено кривавими річками. Тому він цього страшенно боїться.

Читайте: Білоруську спортсменку не пустили на Олімпіаду: у всьому винні "зв'язки з Лукашенком"

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію