RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Питання "хто переможе?" не стоїть - підполковник армії Ізраїлю

Що відбувається в Ізраїлі зараз

Аріє Зайден Авіаудар по сектору Гази Фото: Getty images

Вже декілька днів у Ізраїлі не вщухають вибухи. Протистояння ісламістського угруповання ХАМАС, яке фактично контролює сектор Гази, та ізраїльської армії ЦАХАЛ перейшло у масовані ракетні обстріли. Причиною загострення давнього конфлікту стали дії ізраїльської поліції на Храмовій горі. Яка ситуація в країні станом на цю мить, чи готовий Ізраїль до широкомасштабної війни та яка позиція влади – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV пояснив ізраїльський політолог, підполковник запасу ЦАХАЛу АРІЄ ЗАЙДЕН.

- Що зараз відбувається в Ізраїлі, які останні подробиці?

- Зараз у центрі країни спокійно. На півдні й досі ідуть мінометні обстріли. На півдні біля міста Ашкелон палають резервуари з нафтою.

У місті Луд, яке знаходиться по дорозі в Єрусалим, досі палають поліцейські машини. Арабські молодики вийшли на демонстрації та воюють там із поліцією.

- Є свіжа інформація про поранених і загиблих?

- Кількість поранених з 80 збільшилась до приблизно сотні. Це дані станом на 10:00 ранку. Більше в мене новин немає.

- З чим ви пов’язуєте причини цього загострення?

- Якщо формально, то причина ескалації – дії ізраїльських поліцейських на Храмовій горі в мечеті Аль-Акса. Дії були дуже жорсткими із застосуванням великої сили. Тому ХАМАС заявив, що Ізраїль діє протиправно, та він буде захищати своїх мусульманських братів. Тому позавчора він здійснив ракетний удар по Єрусалиму.

Після цього ЦАХАЛ відповів ударами по сектору Гази, і потім почалася ескалація і всередині країни і зовні на півдні. У вівторок о шостій вечора ХАМАС заявив, що буде великий ракетний удар. 250 ракет нового плану було запущено на територію Ізраїлю.

- Чи готовий Ізраїль до широкомасштабної військової відповіді зараз?

- Ізраїль завжди готовий до широкомасштабної відповіді. Питання в тому, буде відповідь сухопутна чи ні. На даний момент ми бачимо, що таких планів немає. Вони атакують нас з повітря, ми атакуємо їх з повітря. В нас більше і сили, і зброї. Тому питання "хто переможе?" в цьому плані не постає.

- Яка позиція офіційного Ізраїлю та Беньяміна Нетаньяху?

- Є офіційна опозиція. Як завжди, вони починають переговори через третю сторону. Третя сторона – це Єгипет. Ми чуємо від ХАМАСу такі заяви: якщо ви не будете руйнувати наші будинки, то і ми не будемо відповідати. Утім фактично ЦАХАЛ продовжує наносити удари і з повітря, і готує артилерійські підрозділи.

- Чи будуть піднімати питання безпеки в Радбезі ООН?

- Цього ми досі не знаємо. Посол Ізраїлю працює в ООН над цим питання. Ми тільки чули заяви від адміністрації Байдена про те, що вони підтримують Ізраїль та право Ізраїлю на захист своїх громадян.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Новини партнерів