RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Здоров'я

Дельта-штам несе загрозу для молодих людей - вчений

Вчений дав тривожний прогноз розвитку епідемії в Україні

Вчений дав тривожний прогноз розвитку епідемії в Україні Фото: УНІАН

Днями робоча група НАН України з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу, оприлюднила достатньо тривожний прогноз розвитку епідемії в країні. Вже зараз темпи зростання значно вищі за максимуми, досягнуті під час попередніх хвиль, а кількість нових хворих, нових госпіталізацій та летальних випадків вдвічі перевищує торішні рівні. Більш того, кількість зайнятих лікарняних ліжок із підведеним киснем удвічі вища, ніж у ті самі дати рік тому. До чого може призвести така ситуація, та як буде розвиватись епідемічний процес - в інтерв’ю "Апострофу" розповів старший науковий співробітник відділу молекулярної імунології Інституту біохімії ім. А.В. Палладіна НАН України ВОЛОДИМИР ГАЛИЦЬКИЙ.

- Пане Володимире, згідно з останнім прогнозом, темпи зростання захворюваності зараз значно вищі за максимуми, досягнуті під час попередніх хвиль. З чим це пов’язано?

- Темпи зростання справді вищі, ніж під час минулих епідемічних хвиль – весняної цьогорічної і минулорічної осінньої. Спостерігається стрімке наростання щоденної захворюваності, кількості госпіталізацій та рівня летальності. Очевидно, це пов’язано з більш високою заразністю Дельта-штаму коронавірусу.

- То до чого ми йдемо? До яких показників?

- Я думаю, пікові значення захворюваності та летальності перевищать рівні попередніх епідемічних хвиль. Прогноз робочої групи з математичного моделювання (10-11,5 тисяч нових випадків щодня у першій декаді жовтня – "Апостроф") - це ще дуже оптимістична оцінка.

Робоча група не враховує багато суттєвих моментів. Зокрема, що сприйнятливість до інфікування коронавірусом не константа, а змінюється у широких межах. Мої розрахунки показують, що ситуація буде значно гірша, орієнтовно у півтора рази. Під час цьогорічної весняної хвилі на піку реєструвалось 20 тисяч нових випадків на день. Тепер піковий рівень може сягати 30-35 тисяч випадків на день і навіть вище.

- Коли чекати в Україні цього піку?

- Пік, очевидно, припаде на листопад – початок грудня. Але як в інтервалі від кінця вересня до листопада епідемія себе поведе, зараз спрогнозувати складно. Один з імовірних сценаріїв – епідемія досягне першого піку у жовтні, якийсь час її параметри будуть залишатись на навколопіковому рівні, після чого буде ще один пік у листопаді-грудні.

Втім на даний момент все ще нема явних ознак, що пік нинішньої хвилі наближається – навпаки, як бачимо, розвиток епідемії далі прискорюється.

- Офіційна статистика захворюваності відображає реальну картину?

- Ні. Тільки тенденції, і то з деяким запізненням. Під час епідемічних хвиль, як правило, виявляється менше третини випадків. У наших реаліях, при недостатніх обсягах тестування та відсутності епідеміологічних розслідувань - їх ще менше. Як правило, пацієнти звертаються лише тоді, коли захворювання має важкий перебіг. Через це дані, що ми зараз бачимо, дуже недооцінені, особливо це стосується Києва.

- Але ж в нас стрімко здійснюється вакцинація. За даними МОЗ близько 5,5 мільйонів українців вже встигли отримати дві дози вакцини. Невже вакцинація ніяк не вплине на темпи розповсюдження коронавірусу, та не загальмує їх?

- Не можна сказати, що вакцинація проводилась стрімко, на даний момент вакциновано недостатньо населення, а через вичерпання запасів вакцини "Модерна" темп вакцинації суттєво сповільнився. Інші країни за той же час спромоглися охопити вакцинацією переважну частку населення. Тому значного впливу на епідемію в Україні вакцинація поки що не чинить.

З іншого боку, штам Дельта має високу вірулентність, і без вакцинації ситуація могла б бути ще гіршою.

Якось пом’якшує ситуацію також те, що деяка частина населення перехворіла на COVID-19 під час попередніх епідемічних хвиль – але треба мати на увазі, що постінфекційний імунітет не є довготривалим та стійким.

- В прогнозі Робочої групи НАН зазначається, що велику кількість госпіталізованих людей становить вікова група від 18 до 34 років. Про що це каже?

- Про більшу вірулентність і заразність Дельта-штаму коронавірусу. У осіб старшого віку більше хронічних захворювань та менша опірність, тому серед них раніше було більше важких випадків і вища смертність. Але тепер, коли вірулентність збудника підвищилася, інфекція протікає важче та активніше проявляє себе серед осіб молодших вікових груп. Вірус еволюціонує та намагається більш ефективно поширюватись, і Дельта-штам несе загрозу і для тих груп, які під час попередніх хвиль були менш вразливими.

- Зараз в регіонах країни більш-менш м’який карантин. Що потрібно робити, щоб ми не досягли пікових показників захворюваності, про які ви кажете?

- Потрібно негайно вводити максимально жорсткий карантин. Потрібні більш масштабні та ефективні обмежувальні заходи, причому якомога скоріше. На жаль, дешевших заходів протидії епідемії у ситуації, що складається, не існує. І загравати з епідемією не варто.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів