RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Коли "почервоніє" Україна: жорсткий локдаун вже стукає в наші двері

Київ поки тримається, а от три області вже на порозі "червоної" зони

Київ поки тримається, а от три області вже на порозі "червоної" зони Фото: Апостроф / Колаж

За останніми даними МОЗ, в Україні 16 регіонів знаходяться в "помаранчевій" зоні епідемічної небезпеки, яка є попереджувальним рівнем. Це свідчить про ускладнення ситуації в регіоні, що може привести до запровадження посилених обмежувальних протиепідемічних заходів з переходом області в "червону" зону. А вже в "червоній" зоні і вводиться горезвісний локдаун з жорсткими обмеженнями. Коли і які регіони "почервоніють" - з'ясовував "Апостроф".

Обмеження не для всіх

Згідно з карантинною постановою Кабміну №1236, обмеження "червоної" зони передбачають заборону на роботу закладів громадського харчування (лише на винос), торгових центрів, фітнес-залів, установ культури, проведення всіх розважальних заходів. Крім того, місцеві органи влади можуть ухвалити рішення і про обмеження пасажирських перевезень. Загалом, привіт жорсткий локдаун.

Втім, згладити гострі кути обмежень покликані COVID-сертифікати, які можуть отримати вакциновані українці, або ті, хто вже перехворів на коронавірус. Відповідно до постанови Кабміну, жорсткі карантинні заходи таких людей обійдуть стороною. Але! В Україні вакциновано трохи більше 7,5 мільйонів осіб, а населення країни, за останніми даними Державної служби статистики, становить 41 мільйон осіб. Таким чином, жорсткий локдаун не зачепить приблизно 18% українців. У масштабах країни це, звичайно ж, вкрай мало.

У цю статистику варто було б ще додати тих, хто вже переніс інфекцію, адже вони теж мають право на отримання COVID-сертифікату. А таких набереться ще 2,6 мільйона осіб, за даними ковід-статистики (лікарі кажуть про щонайменше десяток мільйонів перехворілих). Але справа в тому, що термін дії сертифіката для хворих - 180 днів. Тобто далеко не всі серед перехворілих українців зможуть його отримати.

Ось і виходить - коли регіони стануть "червоніти", для більшості українців локдаун буде жорстким.

Палітра Кабміну

Відповідно до урядових критеріїв, є всього 5 ознак, за якими той чи інший регіон може стати "червоним":

- завантаження ліжок з киснем в лікарнях більш ніж на 65%;

- кількість тестів протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення менше 300;

- кількість госпіталізованих пацієнтів протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення понад 60;

- більше 20% всіх тестів на коронавірус позитивні;

- рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів протягом останніх 7 днів більше на 50% в порівнянні з попереднім аналогічним періодом.

Важливо! Регіон стає "червоним", якщо в його межах зберігається як мінімум два критерії протягом семи днів.

"Апостроф" проаналізував дані МОЗ, щоб зрозуміти, які ж області незабаром можуть стати "червоними".

Фото: moz.gov.ua

Київ з запасом

У столиці все відносно благополучно. По Києву не перевищено жоден з критеріїв уряду, але тенденції не найоптимістичніші. Так, кількість госпіталізацій на 100 тисяч населення останні три дні лише зростає, як зростає і завантаженість ліжок з киснем (вже 41,7%). Але запас міцності у столиці ще досить великий.

Одеса і Суми на межі

Зовсім погані справи в Одеській і Сумській областях. У цих регіонах перевищені показники одразу за трьома критеріями. В Одеській це коефіцієнт виявлення нових випадків, рівень госпіталізації та завантаженість ліжок з киснем. У Сумській з кисневими ліжками все ще поки відносно нормально, але перевищена динаміка рівня госпіталізацій.

Від "почервоніння" Одесу рятує тільки те, що перевищення критеріїв там тільки почалося. Але проблема в тому, що всі три критерії, за якими Одеська область перевищила допустимі показники, постійно зростають, починаючи з 5 жовтня. Таким чином, якщо динаміка збережеться, вже до кінця тижня регіон стане "червоним".

Подібна ситуація спостерігається і в Сумській області. Правда динаміка госпіталізацій і коефіцієнт нових випадків тут майже не змінюються, але все одно перевищують допустимі показники. А значить - цей регіон також один з перших на черзі, щоб ввести жорсткий локдаун.

Житомир без шансів

Житомирська область вже 6 днів тримає негативні показники за двома критеріями - надлишок нових випадків і зростання рівня госпіталізацій. Якщо за один день нічого не зміниться (а підстав для цього немає, адже негативна статистика по регіону зростає кожен день), вже в середині тижня область стане "червоною".

Інші претенденти на "червону" зону

Дещо краще справи у Дніпропетровській, Чернігівській, Донецькій і Хмельницькій областях. У цих регіонах показники перевищені за двома критеріями. У Дніпропетровській і Хмельницькій області надлишок нових випадків і зростання рівня госпіталізацій, в Чернігівській області кепські справи з рівнем і динамікою госпіталізації, а в Донецькому регіоні завантажені ліжка з киснем і перевищено все той же рівень госпіталізацій.

Донецька, Дніпропетровська, Чернігівська і Хмельницька області тільки почали нарощувати негативну статистику, яка виходить за межі допустимих критеріїв Кабміну. Але за умови збереження динаміки, наступного тижня ці регіони мають всі шанси стати "червоними".

А чи буде локдаун?

Втім чи реально стануть "червоними" ті регіони, які вже знаходяться на межі, не можуть сказати навіть епідеміологи.

"Ця різнобарвна палітра на даний момент не піддається поясненню, бо критерії, на підставі яких ухвалюються рішення, регулюються в ручному режимі. Адже вони мінялися постійно. Це і є ручний режим. Виходячи з цього, зробити однозначний висновок: коли і що буде вводитися, просто неможливо, адже в нашій країні карантинні заходи вводяться не за епідемічними показаннями, а виходячи з політичної доцільності. На даний момент ми бачимо динамічне зростання захворюваності і зростання навантаження на ліжковий фонд національної системи охорони здоров'я. Що в принципі було прогнозовано лікарями-епідеміологами в травні-червні", - пояснив "Апострофу" глава Національної медичної палати України Сергій Кравченко.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів