RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Плутають навіть досвідчені автолюбителі: водіям нагадали про поширене порушення правил дорожнього руху

У серпні на українських дорогах з'явився новий дорожній знак, проте навіть з давно існуючими можуть виникнути проблеми - нерідко водії плутають поняття "зупинка" та "стоянка".

"Апостроф" розповідає, у чому різниця та як уникнути штрафу.

Основна відмінність – фактор часу: стоянка передбачає тривалість, а зупинка – короткочасний маневр. При цьому не у всіх випадках зупинка забороняється в місцях, де діє заборона на стоянку. Однак стоянка там, де заборонена зупинка – завжди порушення.

Читайте також: В українських водіїв на один "головний біль" поменшало: у чому справа

Зупинка - це навмисне припинення руху строком до 5 хвилин через посадку/висадку людей, завантаження/вивантаження вантажів. При цьому ПДР допускають і перевищення цього терміну з обов'язковим обґрунтуванням причин. Про заборону зупинки свідчить такий знак:

Стоянка - це навмисне припинення руху, тривалістю більше 5 хвилин, не обумовлене посадкою пасажирів або завантаженням. Про заборону стоянки свідчить такий знак:

Важливо розуміти, що згідно з логікою, знак, що забороняє зупинку (дві схрещені червоні смуги на синьому фоні) автоматично забороняє і стоянку. Тоді як знак "Стоянка заборонена" (одна червона смуга на синьому фоні) припускає зупинку.

Раніше "Апостроф" розповідав, у яких випадках правил дорожнього руху допускають паркування на тротуарах.