RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Паркуватися на тротуарах можна: у яких випадках це дозволено правилами

Коли в густонаселеному місті відсутні паркувальні місця, водії змушені паркуватися не завжди за правилами, в тому числі і на тротуарах – за правилами правил дорожнього руху, стоянка для певних типів транспортних засобів на тротуарах дозволена, але з дотриманням певних умов.

Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Так, згідно з п. 1.10 ПДР тротуар – це елемент дороги, призначений для руху пішоходів, що прилягає до проїзної частини або відокремлений від неї газоном.

Відповідно до п.п. "б" п.15.10 ПДР Стоянка забороняється на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками).

Водночас, згідно з 15.6 правил дорожнього руху, дозволяється стоянка легкових автомобілів та мотоциклів у місцях, позначених дорожніми знаками 5.38 (місця для стоянки), 5.39 (зона стоянки), встановленими з однією з табличок 7.6.2, 7.6.3, 7.6.5 - Тільки способом, позначеним на табличці.

При цьому, якщо який-небудь із "роздільних" знаків відсутні, стоянка на тротуарі також дозволяється, але тільки для легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається не менше 2 м.

Таким чином, правила дозволяють паркуватися легковим автомобілям і мотоциклам на тротуарах навіть за відсутності спеціальних знаків.

Раніше ми писали, у яких випадках дітям дозволено їхати на першому сидінні авто.