RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Через землетрус у Туреччині земля за добу "пройшла шлях" у 50 років: фото і карта

Землетрус у Туреччині, що стався вранці 6 лютого, став причиною переміщення літосферних плит на таку відстань, яку за звичайних умов вони проходять за 50 років - такий зсув може запустити багато інших процесів на планеті.

Про це заявив президент Національного інституту геофізики та вулканології Італії (INGV) Карло Дольоні, інформує Ilfattoquotidiano.

За його словами, під час стихійного лиха сталося геологічне зрушення, внаслідок якого літосферні плити перемістилися на 3 метри. При цьому всього за "кілька десятків секунд" загальна величина розлому склала як мінімум 150 кілометрів.

Читайте також: Число жертв землетрусів у Туреччині та Сирії продовжує швидко зростати: що зараз відомо

"Це, якби Туреччина зрушила на південний захід", - наголосив він.

Вчений також звернув увагу на те, що зсув Євроазіатської плити викликав серію землетрусів на всій її поверхні, особливо на місці стиків з іншими корінними платформами. І не тільки вчора, а вже й сьогодні серія землетрусів спостерігалася по всій Євразії.

"Таке зрушення запускає безліч інших процесів. В одному кінці світу може статися сильний землетрус, а у 20 тисячах кілометрів звідти може прокинутися древній вулкан. При цьому рух тектонічних плит зазвичай провокує цунамі, виверження вулканів, екстремальну зміну температури та багато чого ще", – пояснив президент італійського інституту геофізики.

Він також додав, що зазвичай літосферні плити рухаються на 6 см на рік, а тут по суті за добу вони подолали шлях у 50 років.

Раніше ми писали, як у Туреччині розбирають завали після землетрусів.