RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Якої сили землетрус можуть витримати нові будинки у Києві, Одесі та Львові

На тлі потужних і руйнівних землетрусів у Туреччині, що виникли в сейсмічно активному поясі, на північній околиці якого розташована України, українців зацікавило запитання, чи витримають наші міста сильні підземні поштовхи.

Про це розповів інженер Дмитро Макагон.

За його словами, нові будинки в українських містах здатні витримати землетруси до семи балів. Так, новобудови Києва витримають сейсмічну активність на рівні п'ять балів, у Львові - шість балів, а найбільш стійкими є нові будівлі Одеси - до семи балів.

Читайте також: Як у Туреччині розбирають завали після землетрусів: страшні фото та відео

Така різниця спричинена тим, що під час розрахунку конструкцій будинків і споруд, інженери користуються картою України із поділом її території на зони інтенсивностей струсів на середніх ґрунтах, відповідно до якої та згідно зі словами заступника директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександра Кендзера найпотужніші землетруси можуть виникнути на південному заході Одеської області, тоді як більша частина нашої країни розташована в зоні, де максимальні струси можуть бути на рівні 5 балів.

Як відомо, найсильніший землетрус в Україні був 4 березня 1977 року з епіцентром у Румунії та магнітудою 8-9 балів, однак він тривав менше хвилини. Водночас у Румунії, на відміну від України, він завдав значної шкоди: загинуло півтори тисячі осіб, десятки будинків було зруйновано.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені розповіли, яким може бути найпотужніший землетрус.