RU  UA

Ми бачили, як окупанти готуються до підриву Каховскої ГЕС: полковник СБУ розповів останні подробиці

Керівництво російської армії за два дні до катастрофи попередило своїх солдатів про підрив дамби Каховської ГЕС.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко.

"Їм (росіянам) і на цивільних начхати, і на військових начхати, а якраз техніку вони свою відвели – ми це спостерігали, ми не розуміли, чому вони це роблять, але перед підривом вони це зробили, і видно було, що вони готуються до того, що вони пустять воду, підірвуть дамбу, і дали команду всім своїм – є перехоплення – "слідкуємо за рівнем води". Практично за дві ночі перед підривом вони натякнули своїм солдатам", - сказав нардеп.

"Я думаю, противник сам ще в шоці від наслідків, і намагається або знайти нові позиції, або взагалі зрозуміти, що відбувається, і як місцевість зараз по-новому буде впливати на ведення бойових дій", - додав Костенко.

Читайте також: Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

За його словами, наразі ситуація така, що вода продовжує розливатися.

"Хтось каже, що пік уже був, а хтось каже, що пік буде завтра-післязавтра. Але розливи шалені. Прямо по місту плавають в човнах, евакуюють людей, евакуюють тварин. Тільки що дві групи спецпризначенців "Альфа" і Сил спеціальних операцій, а також хлопці з територіальної оборони Херсонщини їздили між лівим і правим берегом Дніпра, евакуйовували людей, і туди ближче до противника, ризикуючи своїм життям, тому що росіяни не евакуюють, побросали людей. Мабуть, бачили ці відео, де малі діти махали з даху, так ось цих людей вже врятували наші сили оборони. і зараз далі займаються тим, що намагаються евакуювати людей з різних важкодоступних місць.

Вода прибуває, наслідки катастрофи ще незрозумілі. Поки бачимо, що вода розлилась, будемо спостерігати", - сказав полковник.

  • Вас може зацікавити:

Справжній екоцид: з'явились відео масового мору риби через підрив дамби Каховської ГЕС

Як виглядає затоплений Херсон з висоти пташиного польоту: фото

Знадобилося би 45 кг вибухівки: в NYT назвали найбільш ймовірну причину катастрофи на Каховській ГЕС