RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Росія завдала удару по екології та ядерній безпеці Європи

Росія завдала удару по екології та ядерній безпеці Європи На місці Каховського моря буде пустеля Фото: nikvesti.com

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Відповідно до Женевської конвенції, руйнування гідроелектростанції вважається зброєю масового ураження та військовим злочином. За фактом підриву окупантами греблі Офісом генерального прокурора вже розпочато розслідування за статтею екоцид. Які наслідки має черговий варварський злочин країни-агресора – з'ясовував "Апостроф".

Вода не затримається

Внаслідок підриву зруйновано 11 із 28 водозливних затворів греблі Каховської ГЕС, ширина пробою – 177 метрів. Загалом ширина ділянки дамби із затворами – 447 метрів. Як уже заявили у харківському "Укргідропроекті", який розробляв цю гідротехнічну споруду, ГЕС відновленню не підлягає. Під загрозою затоплення знаходиться близько 80 населених пунктів, як на лівому, так і правому берегах Дніпра. Також будуть затоплені острови Корабел та Гідропарк у Херсоні.

Дивіться: Будинок знесло потоком води: апокаліптичні кадри із Херсона

"Максимальний підйом води – у населених пунктах, які знаходяться в безпосередній близькості від Каховської ГЕС. Далі вода розтікатиметься по берегах, і в районі Херсона, у місцях розташування прибережних житлових будівель та виробничих об'єктів підйом води очікується 1,5-2 метри", – розповідає "Апострофу" гідрогеолог, керівник компанії "Центр ГІС аналітик" Олексій Іщук.

За прогнозами Укргідроенерго, протягом чотирьох найближчих днів Каховське водосховище буде осушене, і вода залишиться лише у природному руслі Дніпра.

Слід зазначити, що на ділянці від Каховської ГЕС до Херсона – це 60 км – Дніпро тече у своїх природних берегах (від кордону з Білоруссю до Нової Каховки річка зарегульована каскадом водосховищ) та глибина річки в середньому становить 6 метрів. Тобто приблизно такий рівень води має залишитися на місці осушеного Каховського водосховища.

Дивіться: Нова Каховка йде під воду: з'явилися нові фото та відео із затопленого міста

"У затоплених населених пунктах вода, досягнувши максимуму, почне спадати, і все прийде в норму. Причому швидко - враховуючи спекотну погоду. Так що затоплення будинків - не найбільша проблема з-поміж тих, які чекають на Україну через руйнування Каховської ГЕС", – каже "Апострофу" експертка IFAW, членкиня ГО "Екодія" Наталія Гозак.

Херсонець рятує свою корову на затопленій вулиці Фото: Суспільне

Атомна небезпека

Головна проблема – це можливе припинення подачі води для охолодження реакторів найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції. Висота дамби Каховського водосховища – 16,6 метрів і, відповідно, приблизно на такий рівень води і були розраховані водойми-охолоджувачі. Тепер рівень води неминуче знизиться щонайменше на 10 метрів.

Дивіться: З-під води видно лише дахи будинків: наслідки теракту на Каховській ГЕС

"Подібні ризики вивчалися ще в лютому, коли окупанти наповнювали Північно-Кримський канал, і рівень води в Каховському водосховищі впав до рівня 13,7 метрів. Але потім, внаслідок тривалої весняної повені рівень відновився до норми. Наразі басейни та ставки при ЗАЕС заповнені, є резервні джерела, є мобільні насосні станції, які дозволяють качати воду за кілька кілометрів. Отже води для охолодження реакторів поки вистачає. Тим паче, що вони 11 вересня 2022 року були зупинені, а для охолодження зупинених реакторів води необхідно значно менше", – розповідає "Апострофу" експерт із питань ядерної безпеки Ольга Кошарна.

Запорізькій АЕС поки що вистачає води для охолодження. Питання – чи надовго? Фото: із відкритих джерел

Але в даному випадку головним словом є "поки". І це викликає зрозумілі побоювання. Ще й з огляду на те, що Запорізька АЕС зараз перебуває в руках російських терористів.

"Звідки резервні водоймища ЗАЕС поповнюють свій запас води? З Каховського водосховища. На якийсь час резерву вистачить, а що далі? У всякому разі, треба готуватися до найгіршого сценарію – можливої аварії із зневодненням активної зони реактора, розгерметизації та викиду у навколишнє середовище радіонуклідів. Аварія на Фукусімі була викликана якраз відмовою систем аварійного охолодження. Ще раз повторю - треба готуватися до найгіршого. А як - не знаю, враховуючи, що станція під контролем орків", - каже "Апострофу" професор кафедри АЕС Одеського національного політехнічного університету Сергій Барбашев.

Варто зазначити, що цей теракт росія готувала не один день, оскільки незадовго до підриву Каховської ГЕС окупанти підняли рівень води в Каховському водосховищі до рекордних 17,5 м.

Водне голодування

Ще одна велика проблема: Каховське водосховище було головним джерелом питної води для Запорізької, Херсонської, частини Миколаївської та Дніпропетровської областей, а також води для потреб сільського господарства. І тепер із питною водою виникне величезний дефіцит.

"Спустошуються водозабори, без води залишаються величезні території та безліч населених пунктів. Це такі великі міста, як Херсон, Миколаїв, Нова Каховка, Каховка, Кривий Ріг, Нікополь, Марганець. Не кажучи вже про невеликі містечка та села. Будуть зневоднені колодязі та свердловини. Це катастрофа, треба терміново шукати альтернативні джерела, вирішувати проблему водопостачання", - каже "Апострофу" директор Інституту водних проблем НАН України Михайло Ромащенко.

Читайте: Яким населеним пунктам Херсонщини загрожує затоплення: список

За його словами, раніше щорічний забір води з Каховського водосховища для потреб регіону складав до 8 млрд. кубометрів. Для порівняння – у Крим каналом йшло максимум 2 млрд кубів. До речі, через підрив окупантами греблі окупований півострів надовго залишився без води.

"Зупиниться постачання води до системи зрошення полів. Причому здебільшого – на окупованих землях. Без питної води залишиться багато міст і сіл, які споживають її з Каховського каналу, зокрема Бердянськ та Маріуполь", – каже Михайло Ромащенко.

Найближчим часом на регіон чекає екологічна катастрофа.

Дно Каховського водосховища перетвориться на пустелю (на фото - Олешківські піски) Фото: із відкритих джерел

"Вода піде, оголивши дно водосховища. Там гнитимуть водорості, риба, різна біомаса. Потім, через якийсь час, висохлі береги почнуть перетворюватися на пустелю. З усіма кліматичними наслідками: зменшення опадів, пилові бурі, підйом температури в регіоні", – каже еколог Наталія Гозак.

Втім, проблеми з водою та екологічною катастрофою можуть стати неактуальними, якщо не буде вирішена головна проблема – із Запорізькою атомною електростанцією. Тоді не лише Україна, а й уся Європа ризикує отримати новий Чорнобиль. Але набагато потужніший.

Читайте: Час Антихриста: у ПЦУ вказали на цинічний момент із підривом Каховської ГЕС

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів