RU  UA  EN

Четвер, 13 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.50
НБУ:USD  40.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 червня

Всі новини

Чи відповість "Альянс" за махінації з гарантіями: голову правління банку оголосили в міжнародний розшук

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила в силі рішення слідчого судді, постановивши обрати голові правління Банку Альянс запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Про це пише видання КП.

Йдеться про справу щодо розкрадання коштів "Укренерго" (близько 1 млрд грн) компанією "Юнайтед Енерджи" бізнес-партнера Коломойського. Банк Альянс видав банківську гарантію. Банк відмовився від зобов'язань і веде судову війну проти "Укренерго". Про оголошення підозри учасникам схеми, серед яких Юлія Фролова, НАБУ звітувало в січні 2024. Проте рішення може не вплинути на кримінальну справу № 52022000000000091, яку НАБУ розслідує з травня 2022.

Фролова з 13 березня 2022 керує Банком Альянс, перебуваючи за кордоном. У міжнародний розшук Фролову оголосили 19 січня 2024, але знайти її, попри відому адресу в Словацькій республіці, Інтерпол не може.

"Низька вірогідність того, що Ю.Фролова буде доставлена в український суд і отримає реальний вирок, ставить питання про реальні цілі розслідування НАБУ у справі. Слідство наполягає, що рішення про видачу афілійованій з І.Коломойським компанії "Юнайтед Енерджи" банківської гарантії на 1,85 млрд грн приймалось одноосібно Ю.Фроловою в порушення статуту Банку Альянс, оскільки сума гарантії перевищувала 25% активів банківської установи. При цьому у звітну документацію Банку Альянс для НБУ було здійснено підлог: з метою приховати реальну суму банківської гарантії до НБУ надано документи про видачу гарантії лише на 300 млн грн… Ю.Фролову призначено єдиною, хто несе повну і нероздільну відповідальність за незаконну діяльність Банку Альянс", - пише видання.

Банк Альянс продовжує працювати з банківськими гарантіями попри визнання порушень з боку НБУ. Світова практика та нормативи НБУ передбачають у таких випадках щонайменше введення в банк тимчасової адміністрації, але недоторканість Банку Альянс пов'язують з впливом Дмитра Фірташа. Розслідування НАБУ щодо "Укренерго" активізувалось після того як в грудні 2022 Господарський суд м. Києва у справі № 910/32 68/22 виніс рішення на користь "Укренерго" і зобов'язав Банк Альянс сплатити держкомпанії 1 млрд 113 млн грн. Докази щодо неправомірної діяльності Фролової датуються травнем - серпнем 2023. Дії слідства у справі синхронізуються з діями Банку Альянс, адвокати банку затягували розгляд скарги на рішення Госпсуду в апеляційному суді, а детективи НАБУ збирали докази щодо фальшивого характеру банківської гарантії, проти голови правління банку. Тобто пріоритетом було обрано покарання Фролової, а не повернення державі коштів, пише КП.

Матеріали провадження НАБУ були використані Банком Альянс в жовтні 2023 для позову до "Укренерго" та "Юнайтед Енерджи" про визнання банківської гарантії такою, що не підлягає виконанню та визнання припиненим зобов'язання банку (справа № 910/16479/23). Господарський суд Києва швидко задовольнив позов банку, що стало підставою для Північного апеляційного суду зупинити розгляд у справі № 910/32 68/22.

"Питання про виплату Банком Альянс на користь "НЕК "Укренерго" 1 млрд 113 млн грн знову відстрочене на невизначений час… Через судову та правоохоронну систему, а також через бездіяльність Нацбанку, створюються штучні підстави для виведення Банку Альянс з-під удару... Ю.Фролова продовжить успішно переховуватись від слідства. А "НЕК "Укренерго" прийдеться продовжити пошук необхідних зруйнованій енергетичній галузі коштів у міжнародних спонсорів", - йдеться у матеріалі.