RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

"Фармак" залишається єдиним законним власником товарного знаку "Корвалол" - Таранчук

На сьогоднішній день ПАТ "Фармак" є єдиним законним власником знаку для товарів і послуг "Корвалол", використання торговельної марки іншими компаніями буде вважатися порушенням прав ПАТ "Фармак".

Про це в інтерв'ю виданню "Голос України" заявив директор правового забезпечення ПАТ "Фармак" Дмитро Таранчук, коментуючи постанову Великої палати Верховного суду України про направлення справи за ТМ "Корвалол" на новий розгляд до суду першої інстанції.

Таранчук нагадав, що ПАТ "Фармак" тривалий час оскаржує в судах реєстрацію, як торгової марки, позначення "Корвалол-ДАРНИЦЯ", зареєстроване на ім'я ПрАТ "ФФ "Дарниця" в 2005 році.

"Позначення "Корвалол-Дарниця" є схожим до ступеня змішування зі знаком "Корвалол Corvalolum" компанії "Фармак": фонетичне і графічне схожість позначення "Корвалол-Дарниця" полягає в тому, що слово Корвалол є тотожним зі знаком "Корвалол Corvalolum", а смислова схожість зводиться до того, що дане позначення призначене для маркування одного і того ж товару 5 класу - лікарського засобу препарату Корвалол, вони мають однаковий склад, терапевтичні властивості, канали поширення і однакове коло споживачів", - зазначив Таранчук.

Як сказав представник ПАТ "Фармак", з цього питання було кілька позовів у судах різних інстанцій, і в результаті розгляд дійшов до Верховного суду. 25 червня Великою палатою Верховного суду було прийнято рішення про скасування судових рішень першої та апеляційної інстанції і направлення справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

"Велика палата Верховного суду розглянула цю справу по суті і винесла неупереджене рішення в суворій відповідності з чинним процесуальним законодавством. Для повного та об'єктивного перегляду даної справи суду першої інстанції процесуальне законодавство наказує на відповідних стадіях судового процесу перевірити і проаналізувати всі подані докази та об'єктивно розглянути всі клопотання сторін, в т.ч. клопотання АТ "Фармак". У той же час, скасування постанови апеляційної інстанції по рішенню Апеляційної палати МЕРТ про визнання позначення "Корвалол CORVALOLUM" добре відомим, означає, що вищевказане рішення Апеляційної палати МЕРТ є чинним для всіх суб'єктів правовідносин і зберігає за правовласником (яким є "Фармак", - ред.) добре відомого знаку "Корвалол CORVALOLUM" всі права, передбачені чинним законодавством України", - підкреслив Таранчук.

"На сьогодні ПАТ "Фармак" єдиний законний власник знаку для товарів і послуг "Корвалол" і використання цього найменування в будь-якому поєднанні з іншими словами, в тому числі з латинським написанням, третіми особами буде вважатися порушенням виняткових немайнових прав ПАТ "Фармак", - акцентував директор правового забезпечення ПАТ "Фармак".

Він також прокоментував рішення суду про заборону використання назви "корвалол" в продукції іншого підприємства - фармацевтичної компанії "Здоров'я".

"Судовий спір між компанією "Фармак" і компанією "Здоров'я" має загальні підстави, які стали основою для позову до фармацевтичної компанії "Здоров'я". Це пов'язано з тим, що назва лікарського препарату "Корвалол-Здоров'я" є схожою до ступеня змішування зі знаком "корвалол" і "корвалол CORVALOLUM", які виробляються в компанії "Фармак", і вводить в оману споживачів щодо виробника препарату під цією назвою. Основна відмінність між даними судовими процесами (процесом з ФФ "Дарниця", - ред.) тільки в тому , що в справі з компанією "Здоров'я" предметом спору була державна реєстрація лікарського засобу "Корвалол-Здоров'я", а в суперечці з компанією "Дарниця" - реєстрація торгової марки "Корвалол-Дарниця", - підкреслив Таранчук.