RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Закон про приватний космос створить в Україні конкурентний ринок - глава Firefly Aerospacе Макс Поляков

Прийнятий Верховною Радою в першому читанні законопроект про відкриття космосу для приватних компаній створить конкурентні умови на вітчизняному ринку.

Про це виданню Liga.Tech розповів власник компанії Firefly Aerospace Макс Поляков.

"Закон допомагає тому, щоб конкуренція з'явилася. Раніше ми в рамках старого закону намагалися хоч щось зробити. Зараз можливість більш очевидна і є у кожного", - упевнений Поляков.

Крім того, власник Firefly Aerospace вважає, що новий закон змусить державні компанії створювати конкурентний продукт.

"Це останній анклав червоних директорів по суті. Від закону держпідприємства виграють теж. Приклад - Нова Пошта і Укрпошта. Те ж Південне (конструкторське бюро - ред.) Це підстебне до того, щоб усередині себе почати реструктуризацію. І воно або підтягнеться під норми приватного ринку, або піде в небуття", - зазначив він.

13 вересня Верховна Рада в першому читанні і за основу прийняла законопроект №1071 - про відкриття космосу для приватних компаній.

Якщо правки в існуючий закон приймуть, приватникам вперше за роки незалежності офіційно дозволять займатися космічним бізнесом: виробляти ракети, проводити випробування, продавати компоненти або цілі агрегати за кордон.

Firefly Aerospace входить в глобальну групу Noosphere Макса Полякова і розробляє легені ракети-носії для запуску невеликих супутників на земну орбіту і комерційних вантажів.

У листопаді-2018 NASA вибрало 9 космічних компаній в рамках програми доставки вантажів на Місяць, серед яких і Firefly Aerospace.