RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Прийняття проекту 2543 про "зелений" тариф до кінця року дозволить зберегти приплив інвестицій - нардеп

Законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543) необхідно прийняти до кінця року, щоб зберегти довіру інвесторів, які розвивають альтернативну енергетику в Україні.

Про це написала народний депутат, член комітету з питань економічного розвитку Людмила Буймистер в Facebook.

"Ми повинні прийняти законопроект №2543 до кінця року. Інакше інвестиції підуть, а тягар буде тільки збільшуватися. Закликаю об'єднатися команду президента, депутатів Слуги народу, Кабмін, навколо нашого законопроекту", - написала Буймистер.

Нардеп підкреслила необхідність прийняття компромісного рішення, на яке погодяться інвестори.

"Мінекоенерго вийшло із заявою щодо законопроекту про скорочення зеленого тарифу 2543. У Міністерстві згодні з нашим підходом і розуміють, що важливо знаходити компроміс з інвесторами. Однак міністерство вважає недостатнім скорочення тарифу. Я вдячна йому за конструктивну позицію. За визнання, що істотна частина інвесторів , в основному, з міжнародним капіталом, не погодилися на пропозиції Міненерго", - написала Буймистер.

Депутат зазначила, що прийняття директивного рішення владою про ретроспективному зниженні "зеленого" тарифу, викличе негативну реакцію з боку бізнесу, що розвиває альтернативну енергетику, і закликала міністерство підтримати варіант, запропонований депутатами (законопроект №2543), який дозволить зменшити тягар на бюджет і зберегти довіру інвесторів.

"Що значить не звертати уваги на позицію інвесторів? Це крок щодо ретроспективного перегляду умов їх роботи в Україні. Ми отримаємо міжнародних арбітражів, а інвестори будуть посилатися на невизнання міністерством їх незгоди під час обговорення ініціатив міністерства. Ми знаходимося з міністерством в одному човні і рухаємося до мети зберегти інвестиції в Україну, і зменшити тягар на бюджет", - зазначила депутат.

6 грудня 2019 року у Верховній Раді був зареєстрований проект 2543, який передбачає можливість добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу.

На думку президента Професійної асоціації екологів Людмили Циганок, влада повинна знайти компромісне рішення проблеми "зеленого" тарифу, щоб утримати довіру інвесторів, які розвивають альтернативну енергетику в Україні. Вона вважає запропонований депутатами комітету з питань економічної політики законопроект №2543 компромісним, і зазначає, що його прийняття стане позитивним сигналом для інвесторів.

Посольства Данії, Норвегії та Швеції закликали владу України досягти компромісу з інвесторами в питанні "зелених" тарифів. У Європейській бізнес-асоціації заявили, що законопроект збереже інвестиційну привабливість України для тих, хто планує вкладати гроші в розвиток поновлюваних джерел енергії, і дозволить залучити € 4 млрд інвестицій.